Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Υγεία και κοινωνική ασφάλιση σώζουν το πλεόνασμα


Πυρετωδώς ετοιμάζεται η ελληνική κυβέρνηση για να φέρει στη Βουλή τις νομοθετικές ρυθμίσεις των μέτρων που προέκυψαν από τη συμφωνία Αθήνας και Θεσμών.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη χαλάρωση των capital control, αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους αλλά και περικοπές σε επιδόματα, φοροαπαλλαγές και κοινωνικές παροχές. Η έγκαιρη νομοθέτηση και εφαρμογή των μέτρων προβλέπεται να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για 3,5% πλεόνασμα του ΑΕΠ. Αυτά τα μέτρα, τα οποία αγγίζουν και τις δαπάνες υγείας, αναμένεται να αγγίξουν το 0,3% του ΑΕΠ για το 2ο18.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω μέτρα είναι μεταξύ άλλων ο εξορθολογισμό των παροχών κοινωνικής πρόνοιας και η κατάργηση των φορολογικών δαπανών, στο πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης, αποδίδοντας 259 εκατ. ευρώ, αλλά και μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, προσπάθεια που θα ενισχυθεί από την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και στη μείωση των ανώτερων επιπέδων claw back, αποδίδοντας 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. συνολικά το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου