Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

3 νέα πλαφόν σε δαπάνες υγείας αυξάνουν τα clawback

Healthmag.gr

Αναλλοίωτη παραμένει η "σφιχτή" πολιτική στις δαπάνες υγείας

Στα ίδια ασφυκτικά επίπεδα των τελευταίων ετών παραμένουν τα όρια δαπανών για τον τομέα υγείας της χώρας, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ορίζει τα πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και της δαπάνης που πρόκειται να διαθέσει φέτος ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας για λογαριασμό των ασφαλισμένων του.

Η απόφαση προβλέπει την κατανομή των ορίων για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2019, ως εξής:
1. Το όριο φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται σε 1.945 εκ. ευρώ. 
2. Το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται σε 569 εκ. ευρώ, από τα οποία 500 εκ. ευρώ στα νοσοκομείατου ΕΣΥ, 13 εκ. ευρώ στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου και 56 εκ. ευρώ στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
3. Το όριο της δαπάνης για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, πέραν του οποίου ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (clawback), ορίζεται σε 1.510 εκ. ευρώ.

To θέμα του clawback απασχολεί τόσο τον κλάδο των φαρμακευτικών, όσο και των παρόχων υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι είναι σαφώς χαμηλότεροι των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να ζητείται η καταβολή υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών, που σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία προκαλούν κλυδωνισμούς στην λειτουργία των επιχειρήσεων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζει το πρόβλημα της έλλειψης πόρων και αντιπαραθέτει σειρά διαρθρωτικών μέτρων που έχουν ληφθεί και αναμένεται να ξεκινήσουν να αποδίδουν από φέτος και στο εξής, αν και η αγορά υγείας στο σύνολό της δεν ελπίζει πλέον στην απόδοση των μέτρων, καθώς οι ανάγκες του πληθυσμού βαίνουν αυξανόμενες, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν αναπόφευκτα γίνεται χρήση των νέων τεχνολογιών υγείας, οι οποίες είναι εξαιρετικά κοστοβόρες.

Την ίδια στιγμή, έχουν αποτύχει τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί για την περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων που θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν πόρους για τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ παράλληλα η αξιολόγηση των τελευταίων και οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για προσιτές τιμές καθυστερούν σημαντικά.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα, οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν από καιρό επισημάνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κατά τη δραστηριοποίηση τους, και προειδοποιούν ότι πλέον θα γίνουν εντονότερες οι ήδη υπάρχουσες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. 

Σε πρόσφατη εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά που έρχεται, εξαιτίας του αυξημένου clawback, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων μίλησε για εγκατάλειψη επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στη χώρα.

Οι υποχρεωτικές επιστροφές

Σύμφωνα με στοιχεία της φαρμακοβιομηχανίας, οι υποχρεωτικές επιστροφές βαίνουν αυξανόμενες με εκθετικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικά, με όριο δαπανών εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης τα 2 δισ. ευρώ, το 2014, το rebate έφτασε τα 226 εκ. ευρώ και το clawbackτα 202 εκ. ευρώ (σύνολο 428 εκ. ευρώ) και το 2015 τα 300 και 320 εκ. ευρώ αντίστοιχα (σύνολο 620 εκ. ευρώ).

Τις επόμενες χρονιές, ήρθε πρόσθετος περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1,945 δισ. ευρώ, ενώ θεσμοθετήθηκε και η κάλυψη των ανασφαλίστων που έφτασε τα 65 εκ. ευρώ το 2016, τα 165 εκ. ευρώ το 2017 και πέρυσι εκτιμάται ότι "έκλεισε" στα 220 εκ. ευρώ.
Έτσι το rebate διαμορφώθηκε σε 300 εκ. ευρώ το 2016, 415 εκ. ευρώ το 2017 και υπολογίζεται σε 430 εκ. ευρώ πέρυσι, ενώ το clawback έφτασε τα 451 εκ. ευρώ και τα 487 εκ. ευρώ τα έτη 2016 και 2017, αντίστοιχα, ενώ το 2018 αναμένεται να "κλείσει" στα 600 εκ. ευρώ.
Συνολικά για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, οι επιβαρύνσεις τις 3 τελευταίες χρονιές υπολογίζονται σε 751 εκ. ευρώ, 893 εκ. ευρώ και 1.030 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ έφτανε τα 750 εκ. ευρώ και πλέον ως το 2015, το 2016 τέθηκε πλαφόν 590 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβληθεί clawback 260 εκ. ευρώ, καθώς η δαπάνη έφτασε τα 850 εκ. ευρώ, το 2017 ανέβηκε στα 900 εκ. ευρώ με το πλαφόν να περιορίζεται στα 580 εκ. ευρώ και clawback να ανεβαίνει στα 320 εκ. ευρώ και για το 2018 που ακόμη δεν έχει υπολογιστεί, το πλαφόν τέθηκε στα 530 εκ. ευρώ, επί δαπάνης της τάξης των 880 εκ. ευρώ, οδηγώντας σε clawback της τάξης των 430 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις συνολικές δαπάνες περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, ο περσινός προϋπολογισμός έβαζε όριο τα 1.462,5 εκ. ευρώ, έναντι των φετινών 1.510 εκ. ευρώ που προβλέπονται στη χθεσινή απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου