Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Το δημόσιο σύστημα υγείας μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης – Η νέα έρευνα του Αθήνα 9.84


Ο Αθήνα 9.84 επιχειρεί με τη νέα έρευνα να δώσει απαντήσεις στα σημερινά ασφυκτικά προβλήματα που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και τα οποία υπερτονίστηκαν μόλις ξέσπασε η επιδημία της γρίπης.

Οι ελλείψεις προσωπικού στα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα, η δυναμική επανεμφάνιση των ράντζων, ο ανεπαρκής αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε συνδυασμό με την εκκωφαντική απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καταγράφονται στη σημερινή μεγάλη έρευνα του Αθήνα 9.84.

Τη δημοσιογραφική επιμέλεια της έρευνας έχουν η Νίνα Κομνηνού και η Έλενα Μπρέγιαννη, ενώ συνεργάστηκαν οι:Καλλιόπη Ασλανίδου και ο Βίκτωρ Αντωνόπουλος.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός -μέσω του σταθμού μας-επιχειρεί να εξηγήσει τι έχει πάει λάθος στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι γιατροί αρνούνται να το στηρίξουν μέσα από τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, ενώ αποκαλύπτει τι πρόκειται να κάνει προκειμένου οι Τοπικές Μονάδες Υγείας να γίνουν πιο ελκυστικές για τους πολίτες.

Οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώνονται δραματικά.Από τα 23 δισ. ευρώ το 2009,τώρα είναι γύρω στα 14,5 δισ. που σημαίνει ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη υποχώρηση σε επίπεδο κρατικής χρηματοδότησης.

Δηλαδή το κράτος υστερεί ως βασικός χρηματοδότης του συστήματος υγείας κατά 8 δις ευρώ το χρόνο, στα χρόνια της κρίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πολίτες να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης. Και το κόστος είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς προσεγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως τονίζουν στον Αθήνα 9.84 έγκριτοι καθηγητές Οικονομικών της υγείας, απο τα χρήματα που δαπανούν τα νοικοκυριά,υπάρχει μετατόπιση πόρων προς το φάρμακο. Ενώ το φάρμακο πριν την κρίση ήταν το πιο καλά προστατευμένο ασφαλιστικά προϊόν, δηλαδή οι πολίτες για φάρμακο έδιναν το 23% των ιδιωτικών δαπανών το 2008, ενώ από το 2015-2016 είναι γύρω στο 37%.

Υποχωρεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες που ήταν 61% πριν την κρίση και τώρα είναι 31%.

Στο γενικό πληθυσμό έχουμε γύρω στο 60-70% να κάνουν συστηματικά χρήση των υπηρεσιών υγείας, στην ηλικία άνω των 65 το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 90%.

Συμπερασματικά σύμφωνα με τους τεχνοκράτες, η δημογραφική γήρανση συνδέεται με αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών υγείας.

Έχει υπολογιστεί ότι το 55-60% του ελληνικού πληθυσμού έχει ένα χρόνιο νόσημα, αλλά αυτά τα χρόνια νοσήματα απορροφούν το 70% των πόρων συνολικά.

Την ίδια ώρα δυσβάσταχτο είναι το το έμμεσο κόστος της φροντίδας για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.Σύμφωνα με μελέτες, το ετήσιο κόστος ενός ατόμου με άνοια στο τρίτο στάδιο είναι γύρω στις 23.000 ευρώ το χρόνο , αντιστοιχα στο μεσαίο στάδιο είναι 16-17.000 και στο αρχικό είναι κάτω από 10.000 ευρώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

-Στο δημόσιο σύστημα Υγείας το 2009 απασχολούνταν 110.000 εργαζόμενοι. Σήμερα απασχολούνται περίπου 78-80.000 εργαζόμενοι

-Οι ελλείψεις στους γιατρούς είναι 6-6.5 χιλιάδες και οι επικουρικοί είναι 3 χιλιάδες

-ΜΕΘ – Στοιχεία υπουργείου Υγείας (Νοέμβριος 2018).

Οι λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ,ανέρχονται σε 552- 63 κλειστές

Το 2011 λειτουργούσαν 540 κρεβάτια ΜΕΘ και 154 ήταν κλειστά,

Το 2014, 475 ήταν ανοιχτά και 103 κλειστά και

Σήμερα έχουμε 552 κρεβάτια ΜΕΘ σε λειτουργία και 63 κλειστά.

Ασθενείς και γιατροί μιλούν για τις προσωπικές εμπειρίες τους στο σύστημα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών περιγράφουν τα προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες όταν έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η νόσος Αλτσχάιμερ ή όταν πρέπει να βρεθεί επειγόντως κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, καθηγητές Πανεπιστημίων και ειδικοί επιστήμονες επί των Οικονομικών της Υγείας μιλούν στοχευμένα για τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας και όσα καλείται να πληρώσει από την τσέπη του ο ασθενής. Και το κόστος είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς προσεγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ράντζα και υπολειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στον «Ευαγγελισμό»

Με μελανά χρώματα περιγράφει τη κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον Ευαγγελισμό, ο καρδιολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Ηλίας Σιώρας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε κάθε γενική εφημερία οι ασθενείς που προσέρχονται φτάνουν και τους 1.800 εκ των οποίων εισάγεται το 20%.

«Δουλεύουμε με ράντζα ακόμα και την 4η μέρα μετά την εφημερία, τονίζει, προσθέτοντας ότι εν μέσω έξαρσης γρίπης έχουμε αυξημένη προσέλευση, έχουμε και κρούσματα, έχουμε το πρόβλημα ότι στη μονάδα αυξημένης φροντίδας οκτώ κρεβάτια είναι άδεια λόγω έλλειψης προσωπικού» δηλώνει ο κ. Σιώρας.
Μείωση 35% στις δαπάνες Υγείας από το 2010

Σύμφωνα τώρα με τον αναπληρωτή καθηγητή, διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Αθανάσιο Βοζίκη, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 9.84, από το 2010 οι δαπάνες υγείας έχουν υποστεί μείωση της τάξεως του 35%, δηλ. από τα 24 δισ. ευρώ έχουν πέσει στα 15-15,5 δισ. ευρώ, ενώ -όπως επισημαίνει- πλέον έχει μεταβληθεί το μίγμα των ιδιωτικών δαπανών υγείας.

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της “διαΝΕΟσις”, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, με συντονιστή τον καθηγητή Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα, με θέμα:»Η υγεία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης».

Όπως τονίζει στο σταθμό μας ο συντονιστής καθηγητής κ. Τούντας, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία από τα ευρήματα της έρευνας είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης υγείας, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού καθώς και η προβληματική πρόσβαση των Ελλήνων, στο φάρμακο.

Σημαντική είναι σύμφωνα με τον κ. Τούντα και η διολίσθηση της χώρας μας -ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης-στην αξιολόγηση του συστήματος Υγείας.
Στο «κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία λόγω γρίπης

Η εποχική γρίπη, καταγράφει τουλάχιστον 40 νεκρούς, αλλά και 165 σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας..

Η κατάσταση στο Αττικό νοσοκομείο είναι απελπιστική. Η έξαρση της γρίπης μας βρίσκει απροετοίμαστους, δηλώνει στον Αθήνα 9.84, ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής στο Αττικό Νοσοκομείο.

«Σήμερα έχουμε γενική εφημερία και ήδη είναι καταγεγραμμένα 45 ράντζα και αν αναλογιστούμε ότι κατά την εφημερία θα χρειαστούν νοσηλεία 200 άτομα, είναι δεδομένο ότι θα μπουν σε ράντζα» δηλώνει και προσθέτει ότι λόγω έλλειψης κρεββατιών σε ΜΕΘ, έξι άτομα είναι διασωληνωμένα σε κοινούς θαλάμους, με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς περαιτέρω λοιμώξεων.

Ίδια εικόνα και στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με τον γιατρό Γιώργο Μαρίνο, υπεύθυνο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ιατρικό λάθος, λόγω της κόπωσης των γιατρών.

«Το Λαϊκό δέχεται σε ημέρα εφημερίας για παράδειγμα 800 ασθενείς, εισαγωγή θα γίνει το 10-15%. Σε ημέρα εφημερίας όταν ένα νοσοκομείο εξετάζει 800 ασθενείς ή ο Ευαγγελισμός 1.500. Δεν είναι ιατρική» λέει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης, ένα περιστατικό πολύ σοβαρό μπορεί να μην μπει την κατάλληλη χρονική στιγμή να εξεταστεί. «Η μεγαλύτερη αγωνία που ζούμε καθημερινά σε ημέρα εφημερίας είναι πώς θα μπορέσουμε να σώσουμε έναν ασθενή, να τον βοηθήσουμε να επανέλθει» καταλήγει.

Για την ανάγκη στελέχωσης των ΜΕΘ μίλησε στον σταθμό μας ο Διευθυντής ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και ΓΓ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Βασίλης Μπέκος.

«Τις εντατικές πρέπει να τις φροντίσουμε ως κοινωνία. Όπως την καρδιά μας δεν πρέπει να τη θυμόμαστε μόνο όταν παθαίνουμε το έμφραγμα, πρέπει να τη φροντίζουμε πάντοτε. Είναι η καρδιά των νοσοκομείων. Είναι η καρδιά ενός συστήματος» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα το αντιμετωπίζουμε ευκαιριακά. «Ένα -δύο μήνες το χρόνο συζητάμε για τις εντατικές. Σε κάποια επιδημία, σε κάποιο σεισμό, σε κάποιο τροχαίο, στις φωτιές. Δεν πρέπει να έρχονται οι θεομηνίες για να θυμόμαστε ότι χρειαζόμαστε την καρδιά μας. Όπως τη δική μας καρδιά τη φροντίζουμε, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και τις εντατικές»

Θεσμός Οικογενειακού Γιατρού

Περίπου 700 οικογενειακοί γιατροί υπάρχουν μέχρι στιγμής με τον σχεδιασμό να προβλέπει 2.800 γιατρούς. Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι βασικά στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ και όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, οικογενειακοί γιατροί μπορεί να γίνουν γιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας και παιδιατρικής.

Ο κάθε γιατρός θα έχει στην ευθύνη του περίπου 2.250 πολίτες.

Ωστόσο, οι γιατροί δεν έχουν στηρίξει τον θεσμό καθώς θεωρούν ότι το υπουργείο Υγεάις «δεσμεύει» το χρόνο του ιατρείου τους με πολύ λίγη ανταμοιβή, με περίπου 5 ευρώ την επίσκεψη μικτά.

Κέντρα Υγείας στο λεκανοπέδιο Αττικής
Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής
Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής
Κέντρο Υγείας Αθήνας (Ακαδημίας)
Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας
Αμαρουσίου
Αχαρνών
Βύρωνα
Γαλατσίου
Γλυφάδας
Δάφνης
Ζωγράφου
Ηλιούπολης
Καλλιθέας
Κέντρο Υγείας Καλυβίων – Θορικού
Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου

«Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει τα κίνητρα για να αγκαλιάσουν οι γιατροί τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού με αποτέλεσμα να λειτουργούν 100 από τις 240 που είχαν εξαγγείλει και αυτές όχι σε πλήρη επάνδρωση» λέει στον Αθήνα 9.84 ο Βαγγέλης Φραγκούλης, Γενικός Ιατρός, Αντιπρόεδρος Β΄ Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής.

«Ο πληθυσμός δεν καλύπτεται και αντί να ενισχύεται η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας έχουν κάνει ακριβώς το αντίθετο και καταλήγουν οι ασθενείς να πληγαίνουν στα επείγοντα ακόμα και για μία απλή ίωση» τονίζει ο κ. Φραγκούλης, προσθέτοντας ότι πολύ δύσκολα θα κλείσει κάποιος το ιατρείο του για να ενταχθεί σε μία ΤΟΜΥ με έναν ορίζοντα 2ετίας – 3ετίας και να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. «Αντιστοιχούν 5 ευρώ μικτά για κάθε ασθενή, είναι τραγικό» λέει χαρακτηριστικά.
Ανδ. Ξανθός: Στοίχημα ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού

Για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τον οποίο χαρακτήρισε ως στοίχημα, μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. «Αυτός ο θεσμός δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα,υπήρχαν κάποιοι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ήταν το στρεβλό σύστημα των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες ημέρες του μήνα και στην πραγματικότητα ο πολίτης πλήρωνε από την τσέπη του τις υπηρεσίες που χρειαζόταν. Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να το αλλάξουμε. Έχουμε ήδη αλλάξει το πρώτο κομμάτι του που αφορά τους οικογενειακούς γιατρούς όπου έχουμε δέσμευση χρόνου πλέον, έχουν υποχρέωση 4 ώρες την ημέρα για όλο τον μήνα να δέχονται δωρεάν σε 15λεπτα ραντεβού τους ασφαλισμένους» σημείωσε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να ενισχύσουμε τους οικογενειακούς γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας, οι οποίες είναι σήμερα αποκεντρωμένες δομές των Κέντρων Υγείας και είναι πιο κοντά στην γειτονιά και έχουν κυρίως μια επικέντρωση μεγαλύτερη στην πρόληψη, την αγωγή υγείας, την φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, την κατ’ οίκον βοήθεια ανθρώπων πουδυσκολεύονται να μετακινηθούν και να τους παρασχεθούν υπηρεσίες».

«Είναι μία άλλη φιλοσοφία που σιγά σιγά προχωράει, με δυσκολίες και με προβλήματα όπως κάθε καινούργιο μοντέλο. Έχουμε 110 νέες δομές που λειτουργούν, αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται ένα βάθος χρόνου και πόρους. Είναι ένα στοίχημα εθνικής σημασίας που υπερβαίνει τις κυβερνήσεις, υπουργούς, πολιτικές ηγεσίες. Η μεγάλη δυσκολία είναι η έλλειψη διαθέσιμης δεξαμενής γιατρών λόγω κυρίως της μετανάστευσης στο εξωτερικό. Πρέπει σιγά σιγά να πείσουμε τους νέους γιατρούς της χώρας να επιστρέψουν» σημείωσε ο κ. Ξανθός .

Ερ: Πως θα τους πείσετε όμως; Οι γιατροί αρνούνται να αγκαλιάσουν το θεσμό αλλά και οι πολίτες δεν γνωρίζουν πως να κινηθούν μέσα σε αυτό…

Απ: Είναι νέο σύστημα που αναπτύσσεται σταδιακά, δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να καλύψουμε με πληρότητα όλη τη χώρα με οικογενειακόυς γιατρούς. Θα απαιτήσει μία προσπάθεια πολλών χρόνων. Οι ιδιώτες γιατροί δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται να ενσωματωθούν και γι’ αυτό εμείς επενδύουμε στους νέους γιατρούς, που τελειώνουν αυτή την περίοδο τις ειδικότητες.

Θα υπάρξει προοπτική αυτές οι δομές και το προσωπικό που δουλεύουν σε αυτές, να ενσωματωθούν κανονικά και οργανικά στο σύστημα υγείας . Έχουμε ζητησει 1100 θέσεις οικογενειακών γιατρών στις ΤΟΜΥ και μέχρι στιγμής η ανταπόκριση δεν είναι μεγάλη. Θα φτάσουμε αυτή την περίοδο στους 400-500 άρα έχουμε περιθώριο να απορροφήσουμε κι άλλους νέους γιατρούς. Νομίζω με έναν αξιοπρεπή μισθό. Οι γιατροί αυτοί παίρνουν αποδοχές επιμελητού, δηλαδή 1600-1650 ευρώ καθαρά και τώρα συγκροτούμε τις Ακαδημαικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές.

Ξεκινάμε με δύο, η μία είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης και η άλλη στη Θεσσαλονίκη όπου στην ουσία συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για πρώτη φορά βλέπουμε το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Θέλουμε να πείσουμε τον πολίτη ότι η καλή φροντίδα δεν παρέχεται μόνο στο νοσοκομείο. Να μετατοπίσουμε το βάρος από το νοσοκομείο στην πρωτοβάθμια φροντίδα.

Ερ: Και οι πολίτες δεν εμπιστεύονται όμως το νέο σύστημα

Απ: Έχετε δίκιο, υπάρχει ένα ελλειμμα ενημέρωσης, δεν ξέρουν ακόμα τι μπορεί να τους προσφέρει ο νέος θεσμός. Υπάρχει ένα θολό τοπίο και τωρα μέσα από δημόσιες εκδηλώσεις θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες.

Ερ: Έχετε δώσει μια σιωπηρή παράταση στην υποχρεωτική εγγραφή

Απ: Είμαστε σε μία μεταβατική φάση, δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Έχουμε 1.800.000 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στον οικογενειακό γιατρό, δεν μπορούσαμε να πάμε σε ένα σύστημα που κάποιος που δεν είναι εγγεγραμμένος δεν θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες. Αυτό θα ήταν πολύ προβληματικό.

Η φετινή χρονιά θα προσπαθήσουμε να είναι μία χρονιά ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ακόμα μεγαλύτερης επαφής των πολιτών με το σύστημα και ανάπτυξης περισσότερων δομών σε ολόκληρη τη χώρα.
«Αιμορραγία» νέων γιατρών στο εξωτερικό – Η μεγάλη «πληγή» του ΕΣΥ

«Έχουμε μια μεγάλη αιμορραγία ειδικά των καλύτερων νέων γιατρών οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό, ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπίσει η χώρα είναι ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι και κίνητρα για να επανέλθουν στη χώρα μας οι γιατροί που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους ή έχουν προχωρήσει την καριέρα τους στο εξωτερικό» , τόνισε -μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Ιωάννης Καραϊτιανός, Συντονιστής Διευθυντής της Χειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγ. Σάββας».

Επίσης ο κ. Καραϊτιανός επεσήμανε ότι το εθνικό σύστημα Υγείας αλλά και η πολιτεία πρέπει να στοχεύσουν σε συγκεκριμένους στόχους, όπως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση των νόσων, «ώστε να μην παρατηρούνται αυτά που βλέπουμε σήμερα, δηλαδή προχωρημένες μορφές ασθενών με διάφορα νοσήματα και κυρίως με τον καρκίνο, διότι στερούνται οι Έλληνες της κουλτούρας αλλά και των δυνατοτήτων να κάνουν προληπτικές εξετάσεις με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε περιστατικά σε πολύ προχωρημένο στάδιο της νόσου όπως είναι ο καρκίνος και να έχουμε αποτελέσματα τα οποία είναι δύσκολα και που η αντιμετώπισή τους είναι δυσβάσταχτη οικονομικά για το εθνικό σύστημα υγείας».

«Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να στοχεύσει σε μια καμπάνια και μια προώθηση της πρωτοβάθμιας υγείας και κυρίως της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης των νόσων. Έχουμε να αντιμετωπίζουμε περιστατικά που είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο καρκίνου στα οποία οι επεμβάσεις οι θεραπευτικές είναι και δύσκολες και ακροτηριαστικές στα περιστατικά αυτά και η ποιότητα ζωής που ακολουθεί δεν είναι καλή. Πρέπει να γίνει μια καμπάνια της πολιτείας και των γιατρών ώστε να έχουμε πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των νόσων» κατέληξε.
Δραματική η κατάσταση στον «Άγιο Σάββα» – «Ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει»

Για την κατάσταση που επικρατεί στον «Άγιο Σάββα» μίλησε στον σταθμό μας, ένας από τους ογκολόγους του νοσοκομείου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει και έχουμε διατηρήσει ένα επίπεδο στις θεραπείες τις οποίες χορηγούμε. Μπορεί να λείπουν κάποια φάρμακα καθημερινής χρήσης, αλλά οι καρκινοπαθείς έχουν πρόσβαση και στις ακριβές θεραπείες. Τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα πάρα πολύ μεγάλο φορτίο και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα εξαρτώνται από ένα μηχάνημα, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες αναμονές και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και καθυστερήσεις στις χημειοθεραπείες». «Πολλές φορές παραβαίνουμε το ωράριο μας και γι΄ αυτό δεν πληρωνόμαστε τίποτα παραπάνω. Ο καρκίνος δεν μπορεί να περιμένει, ούτε συγχωρεί απεργίες ούτε αποχές γιατί οι θεραπείες πρέπει να γίνονται κατά το δυνατόν στην ώρα τους και γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι νοσούν τις περισσότερες φορές βαριά. Δεν μπορείς να δεις τον άρρωστο μετά από 6 ή 7 μήνες που είναι το ραντεβού σου», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί τα περιστατικά στον Άγιο Σάββα. «Δεν μιλάμε για τον καρκίνο αλλά για τους καρκίνους. Υπάρχουν 100 διαφορετικοί καρκίνοι και ο κάθε καρκίνος είναι και διαφορετική αρρώστια. Ο Γολγοθάς του καρκινοπαθούς ξεκινάει με τη διάγνωση, από κάποιο σύμπτωμα, ξεκινάει από το γιατρό, με τη διάγνωση υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, υπάρχει ο πανικός, το «γιατί σ εμένα», υπάρχουν διάφορα τέτοια πράγματα και μετά περνάμε στο «που θα πάω;». Εκεί αρχίζει η δική μας η δουλειά. Όταν συναντιόμαστε με έναν άρρωστο που έχει διαγνωστεί με καρκίνο θα πρέπει να κουβεντιάσουμε και να του εξηγήσουμε μερικά πράγματα για την αρρώστια του και το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι το ας πούμε αισιόδοξο μήνυμα χωρίς να είναι ψεύτικο. Δηλαδή ότι είναι μια σοβαρή ασθένεια αλλά υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης που μπορούν σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να τη θεραπεύουν. Και από κει και πέρα βέβαια εξειδικεύουμε ανάλογα με το περιστατικό, ανάλογα με τον άνθρωπο που έχουμε μπροστά μας, ανάλογα με το περιβάλλον του, μην ξεχνάμε ότι είμαστε μεσογειακός λαός. Μην ξεχνάμε ότι μπορεί να υπάρχει γύρω του ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον, με άγχη, πολλές αγωνίες κλπ και αποφασίζουμε ποιες θεραπείες θα ακολουθήσουμε. Η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γιατί είναι μια ασθένεια που μπορεί να κρατήσει χρόνια. Την κουβαλάει και πρέπει να αποφασίσει ότι θα ζήσει με την αρρώστια. Δεύτερον υπάρχει μια δυνητική απειλή για τη ζωή, επομένως σαφώς κλονίζεται η ψυχολογία του. Όλα βέβαια εξαρτώνται από το υπόβαθρο του κάθε άνθρωπο, το πολιτιστικό υπόβαθρο, το μορφωτικό υπόβαθρο, την ψυχοσύνθεσή του, το οικογενειακό περιβάλλον, το περιβάλλον της εργασίας του, πάρα πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο. Βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν θέλουν να πουν τη λέξη και αυτό είναι λάθος γιατί ο καρκίνος στις περισσότερες περιπτώσεις τείνει να είναι μία χρόνια πάθηση», ανέφερε.
ΣκΠ: Εξετάσεις με έξοδα των ασθενών παρά τις επισημάνσεις περί μηδενικής συμμετοχής

Για τα όσα αντιμετωπίζει ένας ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας, μίλησε στο πλαίσιο της έρευνας, η κ. Τζένη Χούχουλα, η οποία επεσήμανε ότι το κράτος καλύπτει εξ ολοκλήρου μόνο τη βασική φαρμακευτική αγωγή. «Για τα υπόλοιπα φάρμακα και εξετάσεις πληρώνουμε συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι η συνταγή γράφει μηδενική συμμετοχή. Η συμμετοχή μας για μία μαγνητική είναι περίπου 120 ευρώ και έγω φέτος έχω κάνει υποχρεωτικά τρεις μαγνητικές τομογραφίες» δηλώνει η κ. Χούχουλα, η οποία καλεί τον υπουργό Υγείας στον Σύλλογο Ατόμων με ΣκΠ προκειμένου να συζητήσει, να δει και να ακούσει τα προβληματα των ασθενών.

Παράλληλα, ζητά οι ασθενείς με ΣκΠ να μην περνάνε συνέχεια από τις Επιτροπές. «Η ασθένεια μας είναι μόνιμη και χρόνια. Είναι πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία» λέει χαρακτηριστικά.

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στον Αθήνα 9.84 και η Βάσω Μαράκα, πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

«Για μας δεν είναι μόνο το φάρμακο, το χάπι ή η ένεση. Είναι πολύ καλό κι αυτό βέβαια και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Για εμάς είναι η φυσιοθεραπεία και σ’ αυτό ήταν που «γκρινιάξαμε» και στον κ. υπουργό για το ότι δεν υπάρχουν κέντρα αποκατάστασης. Τουλάχιστον θα κάνουμε οκτώ φυσιοθεραπείες το μήνα, χωρίς να πληρώνουμε, είναι πάρα πολύ καλό αυτό, αλλά στα φάρμακα και στις μαγνητικές τομογραφίες εμείς δεν πληρώναμε ποσοστό. Είχαμε μηδενικό. Μας έβαλαν ένα ποσοστό για τα συνοδά νοσήματα στα φάρμακα, δηλαδή και ουρολοιμώξεις και πνευμονίες και ψυχολογικά προβλήματα. Εκεί λοιπόν στα φάρμακα αυτά όλα πληρώνουμε 25%. Και για τις μαγνητικές, ο κ. υπουργούς δεσμεύτηκε να διερευνήσει για την εξαίρεση στη συμμετοχή τουλάχιστον για τις ετήσιες μαγνητικές. Εμείς με τα χρόνια νοσήματα πρέπει εάν παρουσιαστεί κάτι να πάμε στον οικογενειακό γιατρό και αυτός να μας στείλει στο νευρολόγο ή στο νοσοκομείο. Ενώ μέχρι τώρα έχουμε μάθει, έχουμε αυτό το σύμπτωμα κατευθείαν πάμε στο νευρολόγο μας. Δεν μας εξυπηρετεί αυτό».

Newsroom Aθήνα 9.84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου