Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Θ. Τρύφων: Κίνδυνος διάλυσης του παραγωγικού ιστού από το clawback - Αναγνωρίζει το πρόβλημα ο υπουργός Υγείας


Προσπάθειες για αντιμετώπιση μέχρι να λειτουργήσουν τα διαρθρωτικά μέτρα ελέγχου

Αδυναμία καταβολής του υπέρογκου clawback από τις ελληνικές φαρμακευτικές, αν δεν τεθεί το ύψος των αυτόματων υποχρεωτικών επιστροφών σε ρεαλιστικά επίπεδα, καθώς και πλήρη αποβιομηχάνιση του κλάδου, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων.

Ο κ. Τρύφων, κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας της Ένωσης, τόνισε ότι αν δεν μειωθεί το clawback και δεν ληφθεί μέριμνα για την σταδιακή εξόφλησή του," το υπουργείο θα δει 25 παραγωγικές εταιρείες να κλείνουν και τα φάρμακα να φεύγουν από τη λίστα". Πρόσθεσε μάλιστα πως "η συσσώρευση χρέους δεν αντιμετωπίζεται, δεν ανατρέπεται. Η διάλυση του εγχώριου παραγωγικού ιστού δεν θα είναι προσωρινή, όπως τα rebates και τα clawbacks, θα είναι μόνιμη, διότι κάτι το οποίο καταστρέφεται δεν μπορεί να χτιστεί εύκολα".


Ο πρόεδρος της ΠΕΦ υπογράμμισε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όμως τόνισε ότι οι δραστικές μειώσεις τιμών της τελευταίας πενταετίας, σε συνδυασμό με τις υπερβολικές επιβαρύνσεις από rebate και clawback που κυμαίνονται από 40-60% δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον που οδηγεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις .

Κρίσιμο σταυροδρόμι

Ο κ. Τρύφων σημείωσε ότι το 2019 είναι η πρώτη μεταμνημονιακή χρονιά που επιτρέπει στην κυβέρνηση μια μεγαλύτερη ελευθεριότητα κινήσεων και σημείωσε ότι τώρα έχει σημασία τι προτεραιότητες θα βάλει για τη χάραξη μιας νέας πολιτικής σε ότι αφορά το τρίπτυχο «clawback-εκπτώσεις-τιμολόγηση».

"Είμαστε σε ένα πάρα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι", είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε " Από τη μία έχουμε μία φαρμακοβιομηχανία η οποία έχει προσφέρει πάρα πολλά αυτή τη δύσκολη περίοδο στη χώρα, συνεχίζει και προμηθεύει τα ταμεία και τα νοσοκομεία με φάρμακα, να επενδύει, να διατηρεί θέσεις εργασίας και να εξάγει. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε τον συνεκτικό ιστό των επιχειρήσεών μας, πολλές από τις οποίες είναι ελληνικές οικογενειακές, παραδοσιακές επιχειρήσεις, 40-60 ετών. Υπάρχουν ελληνικές αλλά και ξένες εταιρείες που έχουν σχέδιο, όρεξη, στρατηγική να μείνουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Να δημιουργήσουν κέντρο έρευνας και παραγωγής προς όλο τον κόσμο, με Έλληνες επιστήμονες και Έλληνες εργαζόμενους».

Από την άλλη πλευρά όμως, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι υπάρχει ένα καταστροφικό οικονομικό πλαίσιο, το οποίο πλήττει όλες τις φαρμακευτικές, αλλά περισσότερο και ασύμμετρα τις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένοι δημοσιονομικοί περιορισμοί και "τα τερατώδη πλεονάσματα", βάζουν ένα χαλκά στην οικονομική ζωή της χώρας. 

Αναφερόμενος στην ανάγκη για σωστότερη κατανομή των κονδυλίων, έθεσε θέμα κρατικής συνυπευθυνότητας και πλαφόν στην επιβολή του clawback, ζητώντας παράλληλα ξεχωριστά κονδύλια για τα εμβόλια, τους ανασφάλιστους και για τις νέες θεραπείες, αλλά και σωστότερη κατανομή του clawback στα φάρμακα ανάλογα με την τιμή και τη συμμετοχή τους στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς και ανταποδοτικές εκπτώσεις στο clawback με βάση την εγχώρια προστιθέμενη αξία για εταιρείες που επενδύουν, διατηρούν τις θέσεις εργασίας καταβάλλουν εισφορές, προωθούν τις κλινικές μελέτες, την έρευνα και ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο κ. Τρύφων έκανε λόγο για ένα πιο δίκαιο σύστημα που θα διασφαλίζει την παραμονή οικονομικών φαρμάκων στο σύστημα και δεν θα κάνει επιλεκτικές μειώσεις μόνο στα φθηνά φάρμακα.

Ειδικά για τα γενόσημα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια πολιτική ενίσχυσής τους, για την εξοικονόμηση πόρων που θα χρησιμοποιηθούν για τις καινοτόμες θεραπείες - πολιτική με την οποία όλη η φαρμακοβιομηχανία συμφωνεί. Και τόνισε ότι τα κίνητρα πρέπει να αφορούν τόσο τους φαρμακοποιούς, όσο και τους γιατρούς που κατευθύνουν τη συνταγογράφηση.

Ο υπουργός Υγείας

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, παραδέχθηκε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η φαρμακοβιομηχανία, μετά τα χρόνια της αυστηρής επιτήρησης και λιτότητας και έκανε λόγο για ανάπτυξη στο εξής μιας πολιτικής που θα αντιμετωπίζει με θεσμικό τρόπο τις παθογένειες του παρελθόντος, ώστε να μην υποτροπιάζουν τα προβλήματα που μας έχουν ταλανίσει. Χαρακτήρισε τη φαρμακοβιομηχανία "προνομιακό χώρο που μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας" και "τομέα στρατηγικής προτεραιότητας", αναγνωρίζοντας ότι ο κλάδος έχει επιβαρυνθεί πολύ από την ανελαστική δημοσιονομική πολιτική που είχε ιδιαίτερη στόχευση στον τομέα του φαρμάκου.

Σημείωσε όμως, ότι υπάρχει τρομερή δυσκολία με την υπέρβαση των δαπανών, που οδηγεί σε αυξημένα rebate και clawback, και δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για την αναζήτηση μιας διορθωτικής κίνησης και ενός μέτρου που θα εκτονώσει την πίεση που έχει δημιουργηθεί.

Πρόσθεσε ότι παρά τα προβλήματα "έχουμε διασφαλίσει το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα".

Ο κ. Ξανθός είπε ότι η απάντηση στο κρίσιμο θέμα της αυξανόμενης δαπάνης και του ελέγχου της ζήτησης στο φάρμακο είναι τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, σημειώνοντας πως αυτές οι αλλαγές δεν αποδίδουν άμεσα. "Χρειάζεται ένα βάθος χρόνου για να μπορέσουν να έχουν μια θετική επίπτωση στην ορθολογική διαχείριση αυτής της περιορισμένης δαπάνης, την οποία ήδη από φέτος έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα μικρής, αλλά πολιτικά σημαντικής ενίσχυσής της, αυξάνοντας τον κλειστό προϋπολογισμό του νοσοκομειακού φαρμάκου.

Στα διαθρωτικά μέτρα ανέφερε τους μηχανισμούς αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, λέγοντας πως "δεν θα αποζημιώνεται φάρμακο στη χώρα αν πρώτα δεν αξιολογηθεί και δεν γίνει διαπραγμάτευση για μια βιώσιμη τιμή για το ασφαλιστικό σύστημα και για το κράτος", ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και στα μητρώα ασθενών που βρίσκονται υπό κατάρτιση.

Όπως είπε, όλα αυτά τα μέτρα θα συμβάλλουν στον αναγκαίο έλεγχο της ζήτησης και την ορθολογικότερη κατανομή της δαπάνης, ενώ ταυτόχρονα αναζητείται από φέτος μια δικαιότερη κατανομή του υψηλού clawback το οποίο έχει προκύψει αυτά τα χρόνια.

Επίσης αναφέρθηκε στην επιτροπή παρακολούθησης όπου μετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του φαρμάκου και στη διακομματική επιτροπή της Βουλής τονίζοντας ότι δίνουν στίγμα μεγαλύτερης θεσμικής σοβαρότητας της χώρας και κατέληξε λέγοντας: "Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε συνθέσεις. Βεβαίως υπάρχουν πολιτικές διαφορές, βεβαίως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα ούτε μπορούν να διορθωθούν όλες οι αδικίες, αλλά θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση αυτούς τους κρίσιμους μήνες του ’19 που ακολουθούν να αφήσουμε ένα σοβαρό αποτύπωμα που να δίνει μια προοπτική πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο βιώσιμη για το χώρο του φαρμάκου".

1 σχόλιο:

  1. Ρε παιδιά εδώ στα Γιάννενα πολλές φορές δεν βρίσκεις φαρμακοποιό στο φαρμακείο του (δεν απαξιώνω αυτούς που δουλεύουν κανονικά). Πολλοί φαρμακοποιοί κάθονται και εισπράττουν, και τα φαρμακεία τους τα κρατάνε κοπέλλες με προγράμματα από τον ΟΑΕΔ. Ποιός ο λόγος να υπάρχει ένα επάγγελμα που δεν απαιτείται η φυσική παρουσία του φαρμακοποιού, και που μπορεί να το διεκπεραιώσει και μία κοπέλλα με πτυχίο ΤΕΙ; Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν φαρμακοποιοί με πέντε φαρμακεία; Κατά τα άλλα ο Παθολόγος με τα 2000 μικτά έφταιγε κι έριξε το κράτος έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή