Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Κώδωνας κινδύνου από τους φυσικοθεραπευτές για το clawback


ΠΣΦ: Αύξηση του προϋπολογισμού φυσικοθεραπείας

Συντάκτης: Μαρία Αλιμπέρτη - Virus

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών για την συνολική επιβάρυνση του κλάδου της τάξεως 150 εκ. ευρώ εξαιτίας των αυτόματων επιστροφών.

Η απόκλιση μεταξύ υποβληθείσας δαπάνης (έως 96 εκ. ευρώ) και το όριο αυτής (μέσο όρο 68 εκ. ευρώ) παραμένει περίπου στα 25 εκ. ευρώ. Ο Σύλλογος καλεί στο τραπέζι του διαλόγου τον ΕΟΠΥΥ για την διευθέτηση της ανοιχτής αυτής πληγής για το κλάδο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ, Πέτρος Λυμπερίδης.

Συγκεκριμένα , ο Π.Σ.Φ. έχει προσκαλέσει την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. το Σάββατο 2 Νοεμβρίου ή ζητά να οριστεί κάποιο ραντεβού καθ’ ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες κατάρτισης του προϋπολογισμού. Πρόσκληση στη συνεδρίαση του Κ.Δ.Σ.

Στον αέρα η ενίσχυση του προϋπολογισμού

Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων ο ΕΟΠΥΥ είχε λάβει μια απόφαση για την ενίσχυση των προϋπολογισμών των διαφορών παρόχων με κάποια ποσά που είχαν «περισσέψει» από την οδοντιατρική περίθαλψη παιδιών που δεν πραγματοποιήθηκε. «Είναι ένα κονδύλι που δεν έχει διαθέσει ο ΕΟΠΥΥ το 2019. Για εμάς προέβλεπε αύξηση 3 εκ. ευρώ για το 2019. Αυτό έχει μείνει στα χαρτιά γιατί άλλαξε η κυβέρνηση» επισημαίνει ο κ. Λυμπερίδης. Ο Π.Σ.Φ. είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με την τότε πρόταση του οργανισμού ότι το ποσό ήταν μικρό, αλλά τώρα αγνοείται πλέον και η εφαρμογή της πρότασης από πλευράς του οργανισμού.

Η οριζόνται εφαρμογή του claw back

Επιτακτική παραμένει η εξεύρεση λύσης καθώς «το α’ εξάμηνο του 2018 ήταν 26% και το δεύτερο εξάμηνο 16%, οπότε κατά μέσο όρο για το 2018 διαμορφώθηκε στο 20% και μόνο το claw back» εξηγεί ο κ. Λυμπερίδης. Όσο για το rebate καταφθάνει πριν την έκδοση του τιμολογίου, αλλά όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών για την συνολική επιβάρυνση του κλάδου της τάξεως 150 εκ. ευρώ εξαιτίας των αυτόματων περικοπών. Η απόκλιση μεταξύ υποβληθείσας δαπάνης (έως 96 εκ. ευρώ) και το όριο αυτής (μέσο όρο 68 εκ. ευρώ) παραμένει περίπου στα 25 εκ. ευρώ. Ο Σύλλογος καλεί στο τραπέζι του διαλόγου τον ΕΟΠΥΥ για την διευθέτηση της ανοιχτής αυτής πληγής για το κλάδο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ., Πέτρος Λυμπερίδης. είναι κλιμακωτό, έχει σχέση με το πόσο της δαπάνης, όσο πιο μεγάλη η δαπάνη τόσο πιο υψηλή η περικοπή, ας πούμε ότι έχει μια δικαιοσύνη. Το claw back είναι οριζόντιο. Τι απόκλιση έχεις; 20%; Τότε 20% φόρος».

Ως εκ τούτου, σε δυσμενή θέση βρίσκονται φυσικοθεραπευτές που εργάζονται κατ’ οίκον που μπορεί να έχουν τρία περιστατικά το μήνα, όπως εξηγεί ο κ. Λυμπερίδης, δηλαδή ένα εισόδημα της τάξεως των 500 ευρώ και σ’ αυτούς θα υποβληθεί το 20%. Εξίσου καταστροφικό όμως είναι το μέτρο και για ένα μεγάλο φυσικοθεραπευτήριο που προσφέρει εργασία σε δυο με τρεις υπαλλήλους, γιατί ήδη έχει πληρώσει μεγαλύτερο rebate.

Ο κλάδος περιμένει με αγωνία την ρύθμιση των 120 δόσεων του 2018, ενώ ακόμη πληρώνει τις δόσεις του claw back του 2017. Για την ρύθμιση των δόσεων εκφράζει την ανησυχία ο κ. Λυμπερίδης ότι δεν θα είναι 120, αλλά θα εξαρτηθεί από τον τζίρο, υπογραμμίζοντας στα λεγόμενά του ότι περιμένουν την «επιστροφή η οποία θα μας κυνηγά για άλλα δυο χρόνια!».

Επιβάρυνση της δαπάνης

Την έλλειψη μέριμνας επισημαίνει ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. για την αύξηση του προϋπολογισμού σχετικά με τις παθήσεις που διευρύνθηκαν και τις οποίες προβλέπει ο καινούργιος Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, αλλά ακόμη δεν συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά. Πρόκειται για παθήσεις όπως η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, η Κυστική Ίνωση κ.ά.. Ο ΕΚΠΥ ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο και η Υπουργική Απόφαση που καθόρισε ποιες είναι οι παθήσεις, εκδόθηκε τον Απρίλιο. «Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο ΕΟΠΥΥ ακόμη δεν έχει ενσωματώσει αυτές τις παθήσεις στον ΕΚΠΥ, δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν, με επιπτώσεις στους ασθενείς». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π.Σ.Φ. για το θέμα έχει κάνει ενημερωτική συνάντηση με την Ένωση Ασθενών.

Όπως εξηγεί ο κ. Λυμπερίδης εφόσον αρχίσουν να συνταγογραφούνται οι παθήσεις αυτές θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, κάτι που ακόμη δεν έχει φανεί. Συνεπώς θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί, «όταν αυξάνεται η παροχή θα πρέπει να αυξάνεται και η δαπάνη» σημειώνει με νόημα ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ.. Σημειώνεται ότι η προσθήκη στον ΕΚΠΥ φυσικοθεραπειών για τις χρόνιες αυτές παθήσεις «μεταφράζονται» σε εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. «Για παράδειγμα στην κυστική ίνωση, ο ασθενής χρειάζεται 10 θεραπείες εφ’ όρου ζωής» διασαφηνίζει ο κ. Λυμπερίδης τονίζοντας ότι δεν έχει συνυπολογιστεί ο παράγοντας αυτός στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Επιπρόσθετα, αύξηση της ετήσιας δαπάνης για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας αναμένεται καθώς κατευθύνονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα φυσικοθεραπείας χάρη στην εξοικονόμηση πόρων για τον οργανισμός. « Όταν ένα περιστατικό με εγκεφαλικό απευθυνθεί σε ένα φυσικοθεραπευτή ο οργανισμός πληρώνει 15 ευρώ επίσκεψη ενώ όταν πάει σε ένα κέντρο αποκατάστασης το ανοικτό νοσήλιο είναι 15ο ευρώ, ενώ το ανοικτό νοσήλιο είναι 70 ευρώ» αποσαφηνίζει ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ.. Συνεπώς, ο σύλλογος ζητά να υπάρξει ανάλογη αύξηση της προϋπολογιζόμενης ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των συνεδριών φυσικοθεραπείας.

1 σχόλιο: