Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

DRGs στο ΕΣΥ: Εργαλείο αξιολόγησης ή κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του;

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Η νέα στρατηγική Διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων με την πιλοτική εφαρμογή του νέου λογιστικού συστήματος κωδικών χρέωσης DRGs -και μάλιστα πριν ακόμη υπάρξει αλλαγή σκυτάλης με τους νέους διοικητές που αναμένονται από μέρα σε μέρα- βρίσκει αντίθετους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι σπεύδουν να μιλήσουν για “χρηματική κοστολόγηση της ιατρικής εργασίας” και “προάγγελο κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ”.

Ήδη, σε πολλά δημόσια νοσοκομεία, όπως π.χ. στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, οι γιατροί λαμβάνουν έγγραφες εντολές από τους Διοικητές να καταλογίζουν χρηματικά ποσά νοσηλίων σε ασθενείς, σύμφωνα με την το νέο λογιστικό σύστημα κωδικών κοστολόγησης ιατρικών πράξεων DRGs (πρώην Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων – ΚΕΝ).

Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των προϋπαρχόντων ΚΕΝ (συστήματος κοστολόγησης ιατρικών πράξεων, υλικών, φαρμάκων και ημερών νοσηλείας), στο σύστημα των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών DRGs, το οποίο επιπλέον προβλέπει καταλογισμό χρηματικών ποσών στους ασθενείς που θα υπερβούν ορισμένο πλαφόν ημερών ή κόστους νοσηλείας ανά ασθένεια. Τα επιπλέον ποσά θα καταλογίζονται από τους γιατρούς στους ασθενείς και θα καταβάλλονται μέσω του ταμείου τους ή και άμεσα.


Και ενώ το μέτρο, πολυδιαφημίστηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπουργείουΥγείας, ως «εργαλείο» μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων, με σκοπό “την καθολική και ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων σε ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας”, όπως τόνιζε χαρακτηριστικά πριν από ένα χρόνο ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, οι νοσοκομειακοί γιατροί διαβλέπουν “επιχειρηματικοποίηση” του συστήματος υγείας και διακύβευση του δημόσιου χαρακτήρα του.
DRGs: Δρομολογημένα από το 2014

Να σημειωθεί ότι οι άδειες χρήσης των Diagnosis Related Groups (DRGs) έχουν αγοραστεί από το 2014 από το γερμανικό αντίστοιχο σύστημα DRG, ενώ για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος, η χώρα μας κάνει χρήση τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ προσπαθεί με ζήλο να υλοποιήσει νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΦΕΚ 4898/2018 περί ΕΚΠΥ ΕΟΠΥΥ). Σαφέστατα και αυτονόητα επίσης η συνοδή «επιχειρηματολογία» που είχε λανσαριστεί κυρίως από τον πρώην υπουργό κ. Πολάκη (πως έτσι δήθεν τα νοσοκομεία «θα πάρουν πιο πολλά λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ») είναι επιεικώς έωλη γιατί όπως ξέρουν και οι πέτρες ο ΕΟΠΥΥ ποτέ ΔΕΝ αποδίδει στα νοσοκομεία αυτά που οφείλει για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του: απλούστατα στα μουλωχτά κάθε δυο χρόνια γίνεται μια νομοθετική ρύθμιση που διαγράφει αυτές τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Η πρεμούρα αυτή να μετατραπούν οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης σε λογιστές γερο – Λαδάδες πηγάζει από τα μνημόνια και από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ που προβλέπουν ένα σύστημα πλήρως «επιχειρηματικοποιημένο» και «αυτοχρηματοδοτούμενο» σε βάρος των ασθενών και με πλήρη κατάργηση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του”, αναφέρει ο συνδικαλιστής γιατρός.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι γι' αυτούς είναι σαφές και αυτονόητο ότι προωθείται το μοντέλο αυτοδιοικούμενων και αυτοχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων. Και τονίζουν, ότι οι όποιες λογιστικές χρεώσεις των χρηματικών ποσών σε ασθενείς είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά των οικονομικών διοικητικών αρμοδίων και όχι των ιατρών. Η υποχρέωση των ιατρών, όπως λένε, (εκτός από την παροχή περίθαλψης) εξαντλείται στην περιγραφή της διάγνωσης σύμφωνα με το διεθνές επιστημονικό ιατρικό σύστημα κωδικοποίησης ICD – 10 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και στην περιγραφή των θεραπευτικών πράξεων, της πορείας και της έκβασης της νόσου.

Κύκλοι του Υπουργείου Υγείας, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για μηχανισμό περικοπών ή ελέγχου του ιατρικού έργου ή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, αλλά για ένα σύστημα που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση του κόστους και τη μέτρηση της αποδοτικότητας του παραγόμενου έργου που προσφέρουν τα νοσοκομεία.

Νοσοκομειακοί γιατροί: Σε επιφυλακή για τις αλλαγές στα νοσοκομεία

Οι προτάσεις για ριζικές αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία, πάντως, που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και μιλούν για είσοδο ιδιωτών γιατρών και σύναψη πράξεων συνεργασίας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έχουν θέσει σε θέσεις μάχης τις Ενώσεις των γιατρών.

Στις 23 και 24 Οκτωβρίου οι γιατροί απαντούν με απεργία και συλλαλητήριο, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να περάσει το σχέδιο μετατροπής των νοσοκομείων και των «δημόσιων μονάδων υγείας» σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς – πελάτες.

"Γνωρίζουμε ότι «οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις» για τους ασθενείς σημαίνουν: άγριο χαράτσωμα, εξασφάλιση ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών υγείας, πολύ πίσω από τις ανάγκες και πλήρως αναντίστοιχες με τα επιτεύγματα της επιστήμης, και οι υπόλοιπες παροχές ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός", τονίζουν οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου