Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Την ερχόμενη εβδομάδα κλειδώνει η απόφαση για τα διαγνωστικά

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή - Healthpharma.gr

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους τα διαγνωστικά κέντρα, καθώς την επόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη της Ολομέλειας του συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπου θα γίνει αποτιμήσει της παρούσας κατάστασης για τον κλάδο και πια θα είναι τα βήματα που θα πρέπει να προχωρήσει.

Στις αρχικές προθέσεις των εκπροσώπων στα διαγνωστικά κέντρα ήταν η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης, με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις -όπως αυτές που πραγματοποιήσαν τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, φαίνεται πως το κλίμα φαίνεται πλέον έχει αλλάξει. Σε αυτό συντέλεσε και η δέσμευση που έλαβαν από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα μειώσει το clawback που αποτελεί και το μεγάλο πρόβλημα του κλάδου.

Θετική η συνάντηση με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Θετικά φαίνεται ότι αποτίμησε ο κλάδος και τη συνάντηση του συντονιστικού οργάνου με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη. Το θέμα που συζητήθηκε είναι η επιπλέον χρηματοδότηση του κλειστού προϋπολογισμού του Οργανισμού για διαγνωστικές εξετάσεις για το οποίο δεσμεύτηκε ο κ. Κικιλιας, πέραν των 27 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί επί Ξανθού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «καλό δρόμο» ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με την αντιπρόεδρο του Οργανισμού.

Τι ζητούν τα διαγνωστικά

Διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια από τις πρώτες κινητοποιήσεις τους ζητούν να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ κατά 50 εκατ. ευρώ, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση κινδυνεύουν με «λουκέτο» αφού οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις (rebate, clawback) που καλούνται να καταβάλουν στον Οργανισμό φτάνουν το 70% των εισοδημάτων τους.

Στην αναμονή για τα 27 εκατ. ευρώ

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε αποφασίσει να δώσει εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί ως προσαύξηση στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2019, να ενισχυθεί με επιπλέον 27 εκατ. ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός των εργαστηρίων για το τρέχον έτος. Στο μεταξύ μεσολάβησαν οι εκλογές και τώρα ο κλάδος αναμένει την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον κ. Κικίλια ώστε ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις παραπάνω αυξήσεις.

Τα χρήματα για την ενίσχυση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων είχαν αφαιρεθεί από τα 40 εκατ. ευρώ από το κονδύλι που αφορούσε την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών της χώρας. Συγκεκριμένα αφαιρέθηκαν 30 εκατ. ευρώ και από αυτά 27 εκατ. ευρώ πήγαν για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Όπως και 3 εκατ. ευρώ για τις φυσιοθεραπείες. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) που είχε επισημάνει ότι «Ουδείς, ούτε καν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει το ηθικό δικαίωμα να αφαιρέσει αυτή την ευκαιρία. Πρόκειται για ευάλωτη και ευαίσθητη αυτή κατηγορία του ελληνικού πληθυσμού».

Η σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου 

Την επόμενη Τρίτη στην ευρεία σύσκεψη της Ολομέλειας του συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα συζητηθούν όλες οι παραπάνω εξελίξεις. Τότε αναμένεται να αποφασισθούν τις επόμενες κινήσεις του κλάδου. Μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν θα συμπεριλαμβάνουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Κάτι που είχε εξαγγείλει το συντονιστικό όργανο σε περίπτωση που δεν βρίσκονταν ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου