Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Έρχονται αλλαγές για φάρμακα, νοσηλείες και ιδιωτικές κλινικές


Τι θα ισχύσει στον τομέα των παροχών, στις συμβάσεις με ιδιώτες και στη διανομή των ακριβών φαρμάκων

Σε αλλαγές στις βασικές παροχές και στις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας προχωρά άμεσα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr. Ήδη η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, έχει ανοίξει όλα τα φλέγοντα θέματα, καθώς φαίνεται ότι έχει αναλάβει ήδη τα ηνία του Οργανισμού, όπως τονίζουν οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr.

Υπενθυμίζεται πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί για νέα πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ την κυρία Καρποδίνη, ενώ αναζητά νομική φόρμουλα για την αντικατάσταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ που είχε διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς ο ίδιος, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, αρνείται να παραιτηθεί, παρότι του έχει ζητηθεί από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ήδη τρεις φορές.

Συσκέψεις για τις αλλαγές

Τις τελευταίες ημέρες, στο μεταξύ, γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις στον ΕΟΠΥΥ με επικεφαλής την αντιπρόεδρο του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, προκειμένου να κλειδώσουν οι αλλαγές σε παροχές και συμβάσεις με ιδιώτες. Οι συμβάσεις θα τροποποιηθούν ώστε να γίνει εξοικονόμηση πόρων, αλλά ταυτόχρονα θα δίνονται πιο πολλές παροχές στους ασφαλισμένους.

Τα φάρμακα

Ήδη έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για τη διανομή των ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς, ενώ αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να ξεκινήσει η τροφοδοσία της αλυσίδας διανομής. Αυτό που φαίνεται ότι είχε προβληματίσει τα στελέχη του ΕΟΠΥΥ είναι η δημιουργία ειδικού πληροφοριακού συστήματος ώστε να καταγράφονται τα ακριβά φάρμακα κατά τη διανομή στους πάσχοντες. Όπως υπογραμμίζεται, έχει βρεθεί η λύση ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διανομή.

Οι κλινικές

Έτοιμες φαίνεται ότι είναι και οι νέες συμβάσεις που θα γίνουν με τις ιδιωτικές κλινικές για τη μίσθωση κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ώστε να νοσηλεύονται οι ασφαλισμένοι όταν δεν υπάρχει κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί αυτή η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα έως ότου γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ και να ανοίξουν και άλλα κρεβάτια σε εντατικές που είναι κλειστές εδώ και χρόνια.

Αλλαγές σε παροχές

Ολοκληρώνονται και οι αλλαγές στον νέο Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ (ΕΚΠΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες, διορθώνονται αδικίες που υπήρχαν, όπως περιγράφουν υψηλόβαθμα στελέχη στο ethnos.gr.

Ειδικότερα, τροποποιούνται τα κριτήρια για την κάλυψη συγκεκριμένων σκευασμάτων, αλλά και υλικών σε χρονίως πάσχοντες που δεν αποζημιώνονταν, ορίζονται νέοι κανόνες για τη συνταγογράφηση, θεσμοθετούνται με καλύτερο τρόπο έλεγχοι στο σύστημα συνταγογράφησης, ενώ γίνονται αλλαγές στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Τροποποιήσεις γίνονται, όμως, και σε θεσμικό επίπεδο, αφού δημιουργείται Οργανισμός για τον ΕΟΠΥΥ που εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια και προκαλούσε σοβαρές δυσλειτουργίες διοικητικού χαρακτήρα μέσα στον φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου