Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Σύσκεψη ΠΙΣ: Όταν η πρόληψη της χώρας στήνεται με πόρους τριτοκοσμικής χώρας !

Κοινή σύσκεψη ΠΙΣ με τους μεγαλύτερους Ιατρικούς Συλλόγους, εκπροσώπους του κλάδου των διαγνωστικών εργαστηρίων, κλινικοεργαστηριακών ιατρών και τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ με μοναδικό θέμα το δυσβάσταχτο, ληστρικό και καταστρεπτικό clawback. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (ΣΛΥ 2017) ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεσμεύει μόνο 8,5% υπέρ της ΠΦΥ (477εκ) όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 30% της ΠΦΥ. Πρόκειται για περίπτωση κραυγαλέας υποχρηματοδότησης! Παράλληλα τα έξοδα για άσκηση διοίκησης αγγίζουν τα 545 εκατ, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ την αποζημίωση για ιατρικές υπηρεσίες υγείας.


Η παροχολογία και η κοινωνική πολιτική χωρίς πόρους έχουν εξαθλιώσει την άσκηση της εργαστηριακής ιατρικής στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πληροφορηθήκαμε ότι ουδέποτε η προηγούμενη κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για τη μεταφορά κονδυλίου αξίας 27 εκατ στο κωδικό των εργαστηριακών ιατρών! Υπόσχεση χωρίς αντίκρυσμα... μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου το καλοκαίρι. Ο οδικός χάρτης της κατάργησης του clawback, η γενναία αύξηση του προϋπολογισμού, οι 120 δόσεις που εκκρεμούν, ο εξορθολογισμός της μείωσης του ΦΠΑ από 24% σε 6% (δημόσιο αγαθό), ο κωδικός πρόληψης που θα αποζημιώνεται στο ακέραιο χωρίς κούρεμα clawback, η ηλεκτρονική κάρτα υγείας, το ορθολογικό πλαφόν στις υπηρεσίες υγείας, η ταυτοποίηση του ασθενούς με ειδικό pin, ο ηλεκτρονικός online έλεγχος της συνταγογράφησης και τα πρωτόκολλα είναι στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων του κλάδου. Η κλεψύδρα του χρόνου έχει τελειώσει, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αναχαίτισης της ληστρικής αρπαγής του εισοδήματος των ιατρών.


Για τη λειτουργία πανάκριβου μηχανήματος υπερήχων ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τον υπέρηχο θυρεοειδούς με ποσό αξίας 8,28€ και συμμετοχή του ασθενούς 1,25€. Το κούρεμα clawback είναι 50% !!! Δηλαδή ο ακτινολόγος για 30' εργασία μετά από τόσα χρόνια σπουδές αμείβεται με το καταπληκτικό ποσό των 5 ευρώ προ φόρων και ΕΦΚΑ, δηλ τελική αποζημίωση < 2 € !!! Με αυτό το ποσό οφείλει να εξοφλήσει την αξία του μηχανήματος και να το συντηρεί σε τακτική βάση ώστε να λειτουργεί με κανόνες ασφαλείας. Αυτός ο επιστήμονας έχει την ηθική ευθύνη της ορθολογικής πρόληψης και της διάγνωσης του καρκίνου. 

Αυτή είναι η Ελλάδα του σήμερα που σκοτώνει τους νέους ιατρούς, την επιστήμη και την κοινωνία του αύριο ! Εάν δεν υπάρξει φως στο τούνελ, οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν !

'Αννα Μαστοράκου
Α' Αντιπρόεδρος ΠΙΣ - Πρόεδρος ΙΣΠατρών - Πρόεδρος ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

2 σχόλια:

  1. Ότι και να λέτε κ.Μαστορακου ο ΞανθοΚικιλιας βαδίζει στα βήματα του Ξανθοκηφηνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να συμπληρώσω επίσης και με κανόνες τριτοκοσμικής χώρας (δηλ. ανύπαρκτους), όπου ο καθένας γράφει ότι θέλει από εξετάσεις (και μη μου πείτε ότι δεν είναι έτσι) και την πληρώνει τη νύφη ο τελευταίος τροχός της αμάξης, που εκτελεί τα παραπεμπτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή