Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΕΙΝΑ: ΟΧΙ στην υποβάθμιση του Καραμανδάνειου ΝοσοκομείουΑνακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας

Σε οριακό σημείο βρίσκεται εδώ και μήνες η λειτουργία του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου. Στην Παιδιατρική κλινική λόγω συνταξιοδότησης τεσσάρων ειδικευμένων γιατρών από έτους, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς την Διοίκηση για την απώλεια αυτή που ισοδυναμεί με το 40% του συνολικού Ειδικευμένου Ιατρικού δυναμικού της Παιδιατρικής Κλινικής, δεν έγινε καμία προσπάθεια για την κάλυψη αυτών των κενών θέσεων.

Το πρόβλημα επιτείνεται διότι ο αριθμός των Ειδικευομένων έχει μειωθεί πάνω από το 50%. Από δεκατρείς (13) Ειδικευόμενους που προβλέπονται από το οργανόγραμμα σε μόλις έξι (6). Το πρόβλημα θα οξυνθεί περισσότερο τους επόμενους μήνες εξαιτίας της έλλειψης γιατρών στην λίστα προς ειδίκευση , απόρροια της σχετικής υπουργικής απόφασης για μείωση του χρόνου ειδίκευσης που θα δίνει η Παιδιατρική Κλινική του Καραμανδανείου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι γιατροί να υπερ-εφημερεύουν και να υπερ-εργάζονται για να κρατήσουν όρθια την κλινική, με τους ειδικευόμενους να κάνουν σχεδόν διπλάσιες εφημερίες από τις προβλεπόμενες κάθε μήνα, με κίνδυνο να μένουν απλήρωτοι. Το εφημεριακό καθεστώς είναι πλέον εκ των πραγμάτων ανασφαλές για γιατρούς και ασθενείς.

Η Παιδιατρική Κλινική και τα ειδικά ιατρεία της αντιμετωπίζουν ετησίως 12.500 παιδιατρικούς ασθενείς. Επίσης τα Περιφερειακά Νοσοκομεία της 6Ης Υ.Π.Ε διακομίζουν στο Καραμανδάνειο μεγάλο αριθμό επειγόντων περιστατικών. Η Παιδιατρική Κλινική εφημερεύει όπως και η Πανεπιστημιακή Παιδιατρική του Π.Γ.Ν.Π η οποία διαθέτει υπερδιπλάσιο αριθμό Ιατρικού Προσωπικού και επιπλέον είναι επανδρωμένη με ΜΕΘ Παίδων και σχεδόν όλες τις υποειδικότητες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση της υποστελέχωσης και στις υπόλοιπες κλινικές του Νοσοκομείου, σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συνολικά από τις 38 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, οι 10 είναι κενές και οι επικουρικοί – συμβασιούχοι συνάδελφοι είναι 11, με 3 εξ’ αυτών να απολύονται στα τέλη Νοέμβρη. Από τις 25 οργανικές θέσεις ειδικευόμενων, οι 9 είναι κενές.

Είναι προφανές ότι το Νοσοκομείο μένει όρθιο και εξυπηρετεί τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους χάρη στο ζήλο και την αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπερβαίνει εαυτόν, χωρίς ΚΑΜΙΑ ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία.

Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες της Πάτρας να αγωνιστούμε από κοινού και να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ για να συνεχίσει το Καραμανδάνειο να προσφέρει το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο, με εργασιακή αξιοπρέπεια για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ έχουν ακέραια την ευθύνη και την υποχρέωση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, αλλιώς θα βάλουν και αυτοί το λιθαράκι τους στην υποβάθμιση και το κλείσιμο ενός ιστορικού Νοσοκομείου.

Απαιτούμε:

1. Την άμεση κάλυψη με μόνιμο προσωπικό των κενών οργανικών θέσεων 

2. Να μεριμνήσετε ώστε η Παιδιατρική Κλινική του Καραμανδανείου που έχει εκπαιδεύσει γενεές αξιόλογων Παιδιάτρων να συνεχίσει να δίνει πλήρη ειδικότητα

3. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Καραμανδάνειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου