Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις η αγορά της πρωτοβάθμιας φροντίδας



Μπροστά στις τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν βρίσκονται οι ιδιώτες πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας (διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια, γιατροί), μετά από μια σειρά επαφών τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τόσο και με την αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Σημείο αιχμής τα όλο και αυξανόμενα ποσά αυτόματης επιστροφής του clawback, με τα οποία επιβαρύνονται οι πάροχοι για να καλυφθεί η διαφορά σε σχέση με το κλειστό δημόσιο προϋπολογισμό για εξετάσεις και πράξεις, αλλά και το χαμηλό δημόσιο κονδύλι που δημιουργεί τις υπερβάσεις.

Βίκυ Κουρλιμπίνη - vicky.kourlibini@capital.gr

Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να ενισχύσει τον προϋπολογισμό των ιδιωτικών φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας και να προβεί σε ρύθμιση, με τον ευνοϊκότερο δυνατό τρόπο, των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια ώρα, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη διευκρινίστηκε ότι δόθηκε εντολή για αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, ώστε να φτάσει τα 393 εκατ. ευρώ.

Μικρή τόνωση στον προϋπολογισμό 

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε αποφασίσει να δώσει επιπλέον 27 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό των εργαστηρίων για το τρέχον έτος. Ο κλάδος αναμένει την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον κ. Κικίλια ώστε ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις παραπάνω αυξήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους του χώρου η αγορά βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση και μόνο μια αύξηση του προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση. 

Επιπλέον, όπως τονίστηκε, με το κλείσιμο του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους, οπότε και ο ΕΟΠΥΥ θα έχει σαφή εικόνα για το ύψος των δαπανών, θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι για την περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού, ενώ τις επόμενες 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ και στην οποία θα συζητηθούν οι προτάσεις του Οργανισμού αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή των 120 δόσεων του clawback.

Το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων

Οι πάροχοι αρχικά προσανατολίζονταν σε νέες κινητοποιήσεις, καθώς σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ο κλάδος έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Το καλοκαίρι τα εργαστήρια και οι διαγνωστικές μονάδες είχαν προχωρήσει σε αναστολή της εκτέλεσης εξετάσεων, με το χώρο να καταγράφει ζημίες που κυμαίνονται από 20% έως 70%.

Μόνο για το 2018, το ύψος της υπέρβασης σε σχέση με το πλαφόν στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που καλούνται να πληρώσουν τα διαγνωστικά και τα εργαστήρια φτάνουν τα 110 εκατ. ευρώ. Παράλληλα οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate).

Σύμφωνα δε με τις τελευταίες εκτιμήσεις στελεχών από το χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στο σύνολο του έτους οι δαπάνες διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις αναμένεται να φτάσουν τα 620 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως η ιδιωτική αγορά θα επιβαρυνθεί φέτος με 240 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, υπό τη μορφή αναγκαστικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate αντίστοιχα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου