Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

ΕΟΠΥΥ: Δεσμεύσεις στους γιατρούς για μικρότερες επιβαρύνσεις το 2019 στις διαγνωστικές εξετάσεις! Τι είπε η Αντιπρόεδρος για το clawback

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ανάσα στους εκατοντάδες εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα όπου πραγματοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, επιχείρησε να δώσει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με ελαφρύνσεις και οικονομικές ενισχύσεις που ανακοίνωσε.

Ο κλάδος των εργαστηριακών γιατρών αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία λόγω των υπέρογκων επιβαρύνσεων από υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) και αυτόματες επιστροφές (clawback).

Σε συνάντηση που είχε ο κλάδος με την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, τους υποσχέθηκε ότι το 2019 το clawback, δηλαδή η αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού), φέτος θα είναι μικρότερο σε σύγκριση με πέρυσι, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr.

Η κ.Καρποδίνη ανακοίνωσε στον εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα ότι το κονδύλι που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ουδέποτεεντάχθηκε στον προϋπολογισμό ώστε να ενισχυθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις και να μην επιβαρύνονται οι γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα.

Γι αυτό και δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιηθεί άμεσα η αύξηση του προϋπολογισμού έτσι ώστε ο προϋπολογισμός διαγνωστικών εξετάσεων και ιατρικών πράξεων να φτάσει τα 393 εκ.ευρώ. Διαβάστε ΕΔΩ γιατί ο κλάδος βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή: «Διαγνωστικές εξετάσεις: Προς λουκέτο εργαστήρια και ιατρεία λόγω των άγριων περικοπών! Τα πέντε μεγάλα κουρέματα»

Οι γιατροί πάντως μετά τις δεσμεύσεις της Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ αναμένουν την εξειδίκευση των μέτρων ώστε να πάρουν ανάσα από τις επιβαρύνσεις.
Το clawback

Πάντως όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, το υπουργείο Υγείας αλλά και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχουν δεσμευτεί στην τρόικα, μέχρι το τέλος του έτους να έχουν βρει σχέδιο ώστε να μηδενιστεί το clawback μέχρι το 2022.

Παράλληλα εξετάζονται όλα τα σενάρια για την εφαρμογή των 120 δόσεων που αφορούν σε παλαιές οφειλές των γιατρών προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας στον Οργανισμό.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη δήλωσε στον κλάδο ότι από το 2020 θα υπάρξει συνολική αύξηση του προϋπολογισμού των δαπανών υγείας, ανάλογη με την αύξηση του ΑΕΠ, μέρος της οποίας θα κατανεμηθεί και στους προϋπολογισμούς των διαγνωστικών εξετάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου