Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΕΦΚΑ: Έλεγχο στα οικονομικά ζητούν το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι Φαρμακοποιοί

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μπαίνει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων - ΕΦΚΑ, ο οποίος – σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων – δεν έχει καταθέσει κανέναν ισολογισμό από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του έως σήμερα.

Όπως επεσήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο υφυπουργός κ. Νότης Μητράκης, η κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση ειδική διάταξη, απαιτώντας από τον ΕΦΚΑ να καταθέσει τους ισολογισμούς του αναδρομικά.

«Με νόμο που θα ψηφίσει τώρα η κυβέρνηση, μπαίνουν συγκεκριμένες προθεσμίες για να καταθέσει αναδρομικά ισολογισμούς για τα παρελθόντα έτη και φυσικά από εδώ και πέρα κάθε έτος, στην ώρα του, να υπάρχει έκθεση ορκωτού λογιστή και τελικά στοιχεία (...) Πρέπει να υπάρχει μια επίσημη καταγραφή, αποτύπωση και επιβεβαίωση των στοιχείων», τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.



Οι Φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τον ΕΦΚΑ για κακοδιαχείριση

Την ίδια στιγμή, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από σχετικές καταγγελίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), θα αναλάβει να διερευνήσει την πιθανότητα “κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)”, αλλά και τα αποθεματικά του πρώην ΤΣΑΥ.

Στην καταγγελία τους οι Φαρμακοποιοί της Αττικής ζητούν να υπάρξει έλεγχος στη διοίκηση και τη διαχείριση του ΕΦΚΑ. Επίσης, ζητούν από τους Επιθεωρητές να διερευνήσουν «εάν έχουν διατηρηθεί στο ακέραιο τα αποθεματικά του ΤΣΑΥ» και τονίζουν, ότι «αν βρεθούν ελλείμματα, θα πρέπει να θεωρηθεί ως αποκλειστικός υπεύθυνος ο ΕΦΚΑ και θα πρέπει να επιβληθούν στη διοίκηση του οι προβλεπόμενες από τον νόμο διοικητικές κυρώσεις».
Κόντρα ΕΦΚΑ - Φαρμακοποιών

Η κόντρα, που μαίνεται τον τελευταίο διάστημα μεταξύ του ΕΦΚΑ και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) ξεκίνησε όταν οι Φαρμακοποιοί έλαβαν λανθασμένα (στην συντριπτική τους πλειοψηφία) ειδοποιητήρια για υπέρογκες οφειλόμενες εισφορές, τα οποία αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Φορέα. Τα ποσά που καταλογίζονται στους φαρμακοποιούς σε κάποιες περιπτώσεις αφορούν εισφορές του συνόλου σχεδόν του επαγγελματικού τους βίου.

Οι Φαρμακοποιοί απέστειλαν εξώδικο στον ΕΦΚΑ, ενώ η Διοίκηση του Φορέα παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλήματος και ισχυρίστηκε ότι αυτό προέκυψε από την παραλαβή από το ΤΣΑΥ ενός ηλεκτρονικού αρχείου ανακριβών, αλλά και ελλειμματικών καταγραφών. Αυτό, όμως, συνέβη πριν από 3,5 χρόνια, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, οπότε δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στο σήμερα.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΦΣΑ στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, “Το γεγονός ότι επί 3,5 έτη ο ΕΦΚΑ δεν γνωρίζει την πραγματική εικόνα των ταμειακών ροών και διαθέσιμων του στο ΤΣΑΥ, αλλά εντοπίζει συγκεκριμένα ελλείμματα, μας θέτει την εύλογη σκέψη και ανησυχία περί του οτι ο ΕΦΚΑ έχει ελέγξει την ύπαρξη και την τύχη των αποθεματικών του ΤΣΑΥ. Υπό μία άλλη εκδοχή των πραγμάτων δεν αποκλείεται να έχουν εκλείψει ή/και εξανεμιστεί αποθεματικά του συγκεκριμένου Ταμείου, τα οποία σήμερα εμφανίζονται ως οφειλές μελών μας”.

Παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις του ΕΦΚΑ πάντως, ότι, όσοι φαρμακοποιοί ενταχθούν σε ρύθμιση των 120 δόσεων για τα οφειλόμενα ποσά, δεν σημαίνει αυτόματα ότι αποδέχονται και τα λανθασμένα ποσά με τις ήδη καταβεβλημένες εισφορές, ο ΦΣΑ επιμένει πεισματικά να βρει την άκρη του νήματος και μάλιστα συμβούλευσε τα μέλη του να μην ενταχθούν στη ρύθμιση.

Παράλληλα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ζήτησε και τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου Υγείας «στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των φαρμακείων». Στην παρέμβαση του προς το Υπουργείο Υγείας ο ΦΣΑ κάνει αναφορά στις 120 δόσεις, λέγοντας ότι δεν αναλογεί στους φαρμακοποιούς η ένταξή τους σε σύστημα ρύθμισης μη αποδεκτών οφειλών και πλήττει βάναυσα την ήδη πεπιεσμένη ρευστότητά τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ομαλό εφοδιασμό των φαρμακείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου