Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Σήμερα το μεσημέρι οι κρίσιμες αποφάσεις για τα διαγνωστικά κέντρα 30/10/2019

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 
Healthpharma.gr

Τις επόμενες κινήσεις τους θα αποφασίσουν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια στην ευρεία σύσκεψη της Ολομέλειας του συντονιστικού οργάνου των ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, το μεσημέρι στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συνδέσμου (ΠΙΣ). Στη σύσκεψη θα συμμετέχει και η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη που θα ενημερώσει τους εκπροσώπους του κλάδου για τις προθέσεις του Οργανισμού.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι το συνεχώς αυξανόμενο clawback που καλούνται να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα και απειλεί τη βιωσιμότητα τους, καθώς και η εφαρμογή των 120 δόσεων σε clawback και παλιές οφειλές.

Πρόσφατα ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον προϋπολογισμό των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να προβεί σε ρύθμιση, με τον ευνοϊκότερο δυνατό τρόπο, των παλαιών οφειλών τους προς τον ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα το συντονιστικό όργανο του κλάδου με την κ. Καρποδίνη έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα αυξηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, πέραν των 27 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί επί Ξανθού, ώστε να φτάσει τα 393 εκατ. ευρώ.

Σε ξέφρενη τροχιά το clawback

Αναταραχή όμως προκάλεσαν τα στοιχεία που έλαβε από τον ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) για την πορεία της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων για το Α εξάμηνο του 2019.

Συγκεκριμένα ο ΠΑΣΙΔΙΚ επισημαίνει «Εάν τα όρια του ΕΟΠΥΥ που αφορούν τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις ανέβουν στα 393 εκατ. ευρώ για όλο το τρέχον έτος όπως μας διαβεβαίωσε η Αντιπρόεδρος του Οργανισμού. Δηλαδή 196,5 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο του 2019. Τότε το claw back του Α’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους θα είναι 22,78% μεσοσταθμικά».

Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει «ανήθικο» και «ληστρικό» το clawback και ζητά τη κατάργηση του.

Στην αναμονή για τα 27 εκατ. ευρώ

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε αποφασίσει να δώσει εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί ως προσαύξηση στο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2019, να ενισχυθεί με επιπλέον 27 εκατ. ευρώ ο κλειστός προϋπολογισμός στα διαγνωστικά και των εργαστηρίων για το τρέχον έτος. Στο μεταξύ μεσολάβησαν οι εκλογές. Τώρα ο κλάδος αναμένει την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον κ. Κικίλια ώστε ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στις παραπάνω αυξήσεις.

Οι ενδεχόμενες κινητοποιήσεις

Στις αρχικές προθέσεις των εκπροσώπων στα διαγνωστικά κέντρα ήταν η άσκηση μεγαλύτερης πίεσης. Με προειδοποιήσεις για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις -όπως αυτές που πραγματοποιήσαν τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, φαίνεται πως το κλίμα πλέον έχει αλλάξει μετά τις επαφές με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Οι τελικές αποφάσεις όμως θα παρθούν στη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου