Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Ποιες αλλαγές έρχονται στο σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ

Στόχος είναι η αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας στα πρότυπα του NHS Supply Chain.

IATRONET

Αλλαγές σχεδιάζει στις προμήθειες του ΕΣΥ το Υπουργείο Υγείας, με την αξιοποίηση στοιχείων του NHS. Στόχος είναι η αναμόρφωση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας στα πρότυπα του NHS Supply Chain, όπως ανακοίνωσαν στην κλειστή συνάντηση εργασίας που διεξήχθη, στο πλαίσιο του 5th Medtech Conference, o Υφυπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Γ. Κωτσιόπουλος. Η ΕΚΑΠΥ θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, αξιοποιώντας τεχνογνωσία από το εξωτερικό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωτσιόπουλος. Πρωταρχική επιδίωξη είναι η διεξαγωγή κεντρικών διαγωνισμών για την προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της κάλυψης του 30% των ετήσιων αναγκών του ΕΣΥ.

Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την αποζημίωση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ και το «καυτό» θέμα του claw back, την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας μητρώου ιατροτεχνολογικών προϊόντων έως το σύστημα προμηθειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΣΥ και τις αναδυόμενες στρεβλώσεις, ανέδειξε το 5th MedTech Conference (#mtc19). Tο Συνέδριο διοργανώθηκε από την ETHOS EVENTS, το περιοδικό για την πολιτική υγείας και φαρμάκου Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Ο κ. Γεράσιμος Λειβαδάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Α & Λ Ιατρικές Προμήθειες ΑΕ, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την διοργάνωση του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας τη σύγχυση που επικρατεί με το κλάδο του φαρμάκου σε βάρος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις. Σχολίασε, επίσης, το επίκαιρο ζήτημα των αυτόματων περικοπών, τονίζοντας ότι αποτελεί θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων του κλάδου. Προβληματική παραμένει η κατάσταση και με τις πληρωμές νοσοκομείων από προμήθειες χωρίς την έκδοση τιμολογίου. Ανοιχτό, ακόμη, μένει και το θέμα του μητρώου των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, ενώ ο κλάδος έχει ζητήσει εκτός από τη σύσταση μητρώου προϊόντων και μητρώου προμηθευτών.

Ο κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος, Μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) και Διευθύνων Σύμβουλος – Γενικός Διευθυντής της MENARINI DIAGNOSTICS SA, μέλος του Ομίλου The MENARINI Group, σκιαγράφησε την κατάσταση στο χώρο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, φέρνοντας ως παράδειγμα την αποχώρηση από την Ελλάδα, εταιρείας-ηγέτη της αγοράς, καθώς δε μπορούσε να βρει αντιπρόσωπο εξαιτίας του κόστους του claw back. Ενδεικτικά, ο κ. Στραβόλαιμος ανέφερε το παράδειγμα απόκλισης των εκτιμώμενων επιστροφών του Α’ εξαμήνου του 2017, από ονομαστικό το 36,35% σε πραγματικό 64,35%. Σύμφωνα με τον κ. Στραβόλαιμο, με την πολιτική του ΕΟΠΠΥ οι προϋπολογισμοί εκ του πρωίμου είναι εκτροχιασμένοι και ελλειμματικοί.

Κατά τη συζήτηση, στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Αποζημίωση Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων από τον ΕΟΠΥΥ» εντοπίστηκαν τόσο οι συστημικές ελλείψεις όσο και τα «κακώς κείμενα», όπως είναι φαινόμενα σπατάλης, παράνομων ενεργειών και αθέμιτου ανταγωνισμού (συμπληρώματα ειδικής διατροφής, επιθέματα).

Επί του θέματος, ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εξήγησε ότι υπήρξαν περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών, καθώς δεν υφίσταντο ελεγκτικοί μηχανισμοί. Προσπάθειες εξορθολογισμού καρποφόρησαν, όπως με τον «κόφτη» μειώθηκαν οι ανεξέλεγκτες συνταγογραφήσεις.

Αναφερόμενος στο clawback, ο κ. Στραβόλαιμος έκανε λόγο για τιμωρητική τακτική, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες διαφορές στο claw back σε διαφορετικές κατηγορίες και αφήνοντας αιχμές για την έλλειψη ενός ξεκάθαρου σκεπτικού στην κατάρτιση προϋπολογισμού από τον ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις αυτόματες περικοπές, ο κ. Χρήστος Δαραμήλας, Βιολόγος, MSc «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη» και Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., επεσήμανε την ανάγκη ενός μοντέλου αποζημιώσεων του ΕΟΠΥΥ, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, σωστό εξορθολογισμό, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του ασθενή.

Κατά την ομιλία του ο κ. Γιάννης Καραφύλλης, Supply Chain & Procurement Εxpert, ισχυρίστηκε ότι οι προμήθειες στο σύστημα υγείας γίνονται και σήμερα εξωσυμβατικά. Από το ΕΣΗΔΗΣ αποδεικνύεται ότι μόνο ένα ποσοστό περίπου 25% γίνεται με δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ η κατακύρωση των συμβάσεων μέσω αυτού είναι περίπου στα 160 εκατ. ευρώ για το 2018. Αλλά και γενικότερα, οι συμβάσεις που αναρτώνται στο ΚΗΜΔΗΣ είναι στο 25% αυτών που θα έπρεπε να καταχωρούνται για να είναι νόμιμες. Αυτό δημιουργεί ληξιπρόθεσμα και συνεχή ανάγκη για νομιμοποιήσεις των προμηθειών που έχουν πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες.

Από την συζήτηση στο δεύτερο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Σύστημα Προμηθειών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΣΥ» προέκυψε η αναγκαιότητα ενός νέου πιο ευέλικτου μοντέλου.

Με βάση τη διαπίστωση των μεγάλων δαπανών – προμήθειες της τάξεως του 40-50% επί του συνόλου- για καθημερινά υλικά, γάντια κ.ά, ο κ. Καραφύλλης υποστήριξε ότι στη βελτίωση της λειτουργικότητας των νοσοκομείων θα συνέβαλε η διενέργεια διαγωνισμών με ηλεκτρονικούς καταλόγους, επιφέροντας περικοπή της δαπάνης κατά 25-30%.

Οι δαπάνες για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα μειώνονται, σε αντίθεση με τα φαρμακευτικά, διαπίστωσε ο κ. Κώστας Μαριάκης, Ταμίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) & Γενικός Διευθυντής της Νέας Διαγνωστικής Διάστασης ΕΠΕ. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι οι εταιρείες του κλάδου είναι έτοιμες και προσμένουν ένα νέο νόμιμο πλαίσιο. 

Για το φλέγον ζήτημα προμηθειών χωρίς τιμολόγια, η κα Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια του Π.Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» και Επιστημονική Συνεργάτιδα Τομέα Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ., αποσαφήνισε ότι στο Ιπποκράτειο οι παραγγελίες χωρίς τιμολόγιο αφορούν βαλβίδες, βηματοδότες, απινιδωτές και υλικά χειρουργείου, τα οποία σε αυτούς όμως είναι ελεγχόμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου