Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Το υψηλό clawback «παγώνει» επενδύσεις

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ - kathimerini.gr

Το υψηλό clawback, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω κάποια από τα επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 480-500 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δρομολογήσει 17 φαρμακευτικές εταιρείες (κυρίως ελληνικές) μέσα στην επόμενη 4ετία.

Το ενδεχόμενο αναστολής ορισμένων επενδυτικών σχεδίων που έχουν δρομολογήσει για το προσεχές διάστημα, εκφράζουν στην «Κ» στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων, επικαλούμενα την αυξητική τάση στα ποσά επιστροφών (clawback) που καλούνται να πληρώσουν στο κράτος για το 2019. Το clawback που αφορά τη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και συνιστά ένα μέτρο έμμεσης φορολογίας για τη φαρμακοβιομηχανία, παρουσίασε το πρώτο εξάμηνο αύξηση περίπου 24% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η επιβάρυνση αυτή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω κάποια από τα επενδυτικά σχέδια ύψους περίπου 480-500 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν δρομολογήσει 17 φαρμακευτικές εταιρείες (κυρίως ελληνικές) μέσα στην επόμενη 4ετία, ή τουλάχιστον να καταστήσει δύσκολη την υλοποίησή τους. «Πρόκειται για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη αλλά και επενδύσεις για την ενίσχυση των παραγωγικών διαδικασιών σε μονάδες στην Ελλάδα, με στόχο να παραχθούν προϊόντα που θα είναι εμπορεύσιμα διεθνώς», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος φαρμακοβιομηχανίας. Τονίζει ωστόσο ότι αυτές ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να περιοριστούν εξαιτίας των στρεβλώσεων που προκαλεί στην αγορά το clawback.

Ο ίδιος εξηγεί ότι αντίστοιχες φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού έχουν κερδοφορία 8%-10% εν αντιθέσει με τις εγχώριες που καταγράφουν ζημίες στην ελληνική αγορά, οι οποίες όμως αντισταθμίζονται από τις ελληνικές εξαγωγές. «Υπάρχει δηλαδή ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα», προσθέτει. Να σημειωθεί ότι ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν το clawback του ΕΟΠΥΥ να φθάνει φέτος περίπου τα 730-760 εκατ. ευρώ από 572 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το clawback συνιστά μνημονιακό μέτρο το οποίο επιβλήθηκε στην αγορά για πρώτη φορά το 2012 και ήδη έχει παραταθεί έως το 2022. Ενεργοποιείται κάθε φορά που παρατηρείται υπέρβαση του θεσμοθετημένου ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης και αυτό επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου τους με βάση το μερίδιο αγοράς. Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας εκτιμούν ότι ορισμένες κινήσεις της κυβέρνησης, όπως ο συμψηφισμός του clawback –μέχρι το ποσό των 50 εκατ. ευρώ– με δαπάνες σε κλινικές μελέτες, παραγωγικές επενδύσεις και αναβάθμιση μονάδων, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θεωρούν όμως ότι πρέπει να υπάρξουν και άλλες διορθωτικές κινήσεις ώστε να μην εκτινάσσεται η φαρμακευτική δαπάνη και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις ή ενδοιασμοί από την πλευρά των εταιρειών, για την υλοποίηση των προβλεπόμενων επενδύσεων.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει στους κόλπους της φαρμακοβιομηχανίας και η ανακοίνωση της Angelini Pharma Hellas, μέλος του ιταλικού φαρμακευτικού ομίλου Angelini, να εφαρμόσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου το 60% του προσωπικού της. Σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι «προχώρησε σε αναδιοργάνωση της επιχειρησιακής της δραστηριότητας και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους με ιδιαιτέρως ευνοϊκές προϋποθέσεις, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον», χωρίς να κάνει μνεία στο ποσοστό των εργαζομένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδους. Σημειώνει μάλιστα ότι «τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία παρουσίασε συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα με συσσωρευμένες ζημίες που ανέρχονται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ, ως επακόλουθο και του παρατεταμένου δυσμενούς περιβάλλοντος στον φαρμακευτικό κλάδο». Εντούτοις, λίγες μέρες νωρίτερα, η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη φαρμακευτική εταιρεία, «η οποία προχωράει στην απόλυση του 60% του εργατικού δυναμικού», ζητώντας να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου