Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Ηλίας Μόσιαλος: "Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογα στελέχη στην Υγεία, αλλά οι επιλογές γίνονται με κομματικά κριτήρια"

"Πολλές επιλογές στις υψηλές διοικητικές θέσεις στο χώρο δεν έγιναν με κριτήρια αποτελεσματικότητας και επάρκειας", σημειώνει ο καθηγητής.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - ΙΑΤRONET

Την ανάγκη να ξεπεραστούν οι κομματικές επιλογές στον χώρο της Υγείας και να δοθεί ο λόγος στους αξιόλογους ανθρώπους που μπορούν να αλλάξουν το σύστημα, αναδεικνύει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει στο Facebook ο διαπρεπής Έλληνας καθηγητής του London School of Economics, κάνει μία εξαίρεση στην αποχή από το σχολιασμό των πολιτικών εξελίξεων.

Παρέχει μία συνέντευξη στην εφημερίδα "Ενεργός Πολίτης" των Τρικάλων, από όπου κατάγεται: "Μην περιμένετε καταγγελτικό λόγο. Αυτός περισσεύει πλέον στη χώρα μας", σχολιάζει.

Στην ερώτηση για το ότι δεν έχει αξιοποιηθεί στην Ελλάδα, παρότι διαπρέπει στο εξωτερικό, ο Ηλίας Μόσιαλος απαντάει πως "αυτό δεν ισχύει":

"Το 1994, με κάλεσαν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός να συντονίσω μια διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να επεξεργαστούμε προτάσεις για την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Οι προτάσεις αυτές αποτέλεσαν τη βάση σχεδόν όλων των μεταρρυθμίσεων που ακολούθησαν. Το 2000, συνεργάστηκα με τον Αλέκο Παπαδόπουλο και συνέβαλα στη διαμόρφωση των αλλαγών που εισήγαγε, όπως η περιφερειακή διάρθρωση του ΕΣΥ.

Δυστυχώς, οι μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρώθηκαν, μετά από την αποχώρηση του κ. Παπαδόπουλου από το υπουργείο Υγείας".

Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, ο Ηλίας Μόσιαλος σημειώνει πως η χώρα μας έχει πλέον πολύ αξιόλογα στελέχη στο χώρο της πολιτικής της Υγείας:

"Δυστυχώς, την τελευταία εικοσαετία πολλές επιλογές στις υψηλές διοικητικές θέσεις στο χώρο δεν έγιναν με κριτήρια αποτελεσματικότητας και επάρκειας αλλά επικράτησαν οι προσωπικές και οι κομματικές σχέσεις.

Το θετικό είναι ότι υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, που αν αξιοποιηθεί κατάλληλα μπορεί να αλλάξει το σύστημα".

Βραβείο

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, και διευθυντής του κέντρου Οικονομικών της Υγείας της London School of Economics. Το 2002 και 2007 βραβεύθηκε από τον Ευρωπαϊκή Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας για την καλύτερη δημοσίευση στον τομέα της διοίκησης υπηρεσιών Υγείας.

Το 2009, η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ τίμησε το ερευνητικό του κέντρο με το ανώτατο βραβείο εξαιρετικών επιδόσεων στον τομέα της εκπαίδευσης. Το 2010, του απονεμήθηκε το Μετάλλιο Stampar από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Δημόσιας Υγείας.

Έχει συμμετάσχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο ως σύμβουλος για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φιλανδίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Σλοβενίας, της Νότιας Αφρικής, της Ισπανίας και της Σουηδίας, όπως και των ασφαλιστικών ταμείων σε Αυστρία, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία και Νότια Κορέα.

Τον Οκτώβριο του 2009, εξελέγη βουλευτής Επικρατείας. Τον Ιούνιο του 2011, ανέλαβε υπουργός Επικρατείας μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου