Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Απολύονται 200 γιατροί από τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας. Θίγονται τα νησιά του Αιγαίου!

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Εκτός δημοσίου συστήματος υγείας θα βρεθούν από 1ης Νοεμβρίου, 200 γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπηρετούν κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για γιατρούς που σήμερα καλύπτουν βασικές υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού των νησιών μας αλλά και το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα.

Οι γιατροί πρέπει υποχρεωτικά να αποχωρήσουν από τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς είχαν επιστρέψει στο δημόσιο σύστημα με δικαστικές αποφάσεις μετά από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να συνεχίσει τον νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη του 2014 βάση του οποίου το ιατρικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας (πρώην ΙΚΑ) θα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στο δημόσιο σύστημα ή το ιδιωτικό έργο.

Οι 200 γιατροί που είχαν επιστρέψει στο δημόσιο με το πράσινο φως της δικαιοσύνης, πρέπει υποχρεωτικά να αποχωρήσουν στις 31 Οκτωβρίου καθότι λήγουν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κάνει όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr. Άλλωστε οι προσφυγές τους στη δικαιοσύνη ήταν συνεχείς. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Επιστρέφουν στο ΕΣΥ πρώην γιατροί του ΙΚΑ με ανοικτά ιδιωτικά ιατρεία! Νέα δικαστική απόφαση»

Όμως με την αποχώρησή τους δημιουργείται σοβαρό κενό στην κάλυψη των αναγκών των νησιών αλλά και των μεταναστών που φθάνουν ειδικά στα νησιά, καθώς οι περισσότεροι υπηρετούν στην νησιωτική Ελλάδα.

Ο κλάδος ζητά από το υπουργείο Υγείας παράταση 2-3 μηνών προκειμένου να υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις από τη δικαιοσύνη για το εργασιακό τους μέλλον.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα στα νησιά υπάρχουν ούτως ή άλλως μεγάλα κενά σε ιατρικό προσωπικό, ενώ και οι ΤΟΜΥ που έχουν δημιουργηθεί είναι λιγοστές και υποστελεχωμένες.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν ούτε ιδιώτες γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ, αφού οι περισσότεροι αρνούνται να κάνουν σύμβαση λόγω μονοπωλιακού καθεστώτος και η όποια συνεργασία με το δημόσιο τους φαντάζει ασύμφορη.

2 σχόλια:

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνωμες
    Μετα τη συνεπη στηριξη του νομου Ξανθου και απο τη σημερινη ηγεσια του υπουργειου Υγειας ( οπως ανεμενετο αλλωστε...ασχετα αν προεκλογικα αφηνονταν να εννοηθουν αλλα )πιστευω οτι οφειλονται καποιες συγγνωμες
    Απο τη ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ ( διαδοχο του ΠΑΣΟΚ ) και τη κ Γεννηματα ( διαδοχο του πατερα της )για τη τη συνεχη επι τριαντα ετη ( 1983-2013 ) αρνηση της ΠΑΑ στο ΕΣΥ
    Απο τη ΝΔ ξανα προς τους οπαδους της για τον προαναφερθεν λαθος
    Απο τον κ Μητσοτακη προσωπικα προς τους ανωτερω γιατι ο αειμνηστος πατερας του ειχε αμεσα καταργησει την ΠΑΑ επι πρωθυπουργιας του ( 1990-1993 )
    Αναμενοντας...
    ΥΓ Οσοι θεωρησουν οτι τα παραπανω μπορει να γραφτηκαν με ειρωνικη διαθεση μπορει και και να εχουν δικιο...το αφηνω στη κριση του καθενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή