Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επανέρχονται οι κλάσεις στις εισφορές



Το υπουργείο Eργασίας προσανατολίζεται στην αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα και στην επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς με βάση τις τεκμαρτές ασφαλιστικές κλάσεις αλλά με δικαιότερα κριτήρια.

Το «πράσινο φως» για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς άναψε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον ισχύοντα τρόπο υπολογισμού.

Πηγή: Newmoney.gr

Η τριετής εφαρμογή της εισφοροδότησης με βάση το εισόδημα κατ΄επιταγή των δανειστών στην πράξη πέρα από αφαίμαξη των διαθεσίμων δεν οδήγησε σε αύξηση εισπραξιμότητας και μείωση της φοροδιαφυγής. Τουναντίον η εισπραξιμότητα έχει κολλήσει στο 56%-60% και το δηλωθέν εισόδημα εμφανίζεται μειωμένο με αποτέλεσμα μετά τον συμψηφισμό, ο ΕΦΚΑ να επιστρέφει κάθε χρόνο πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Το υπουργείο Eργασίας προσανατολίζεται στην αποσύνδεση του υπολογισμού από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα και στην επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς με βάση τις τεκμαρτές ασφαλιστικές κλάσεις αλλά με δικαιότερα κριτήρια και με τρόπο που δεν θα ευνοεί την απόκρυψη εισοδημάτων.

Κομβικό σημείο αποτελεί η επιθυμία των δανειστών η οποιαδήποτε αλλαγή να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι εισφορές στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να αυξηθούν στην κατώτερη κλάση προκειμένου να μην προκύψει περαιτέρω υστέρηση εσόδων.

Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να αυξηθεί η κατώτατη εισφορά που σήμερα ανέρχεται στα 185,18 ευρώ τον μήνα (26,95% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ + 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας) και να θεσπιστούν 4 κλάσεις από 14 που ίσχυαν πριν από το 2017. Δηλαδή στην πρώτη κλάση είναι πιθανόν η κατώτερη εισφορά να διαμορφωθεί στα 215 ευρώ.

Αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επόμενες δύο κλίμακες, ενώ δεν αποκλείεται τελικά η τέταρτη να είναι προαιρετική. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι οι συντάξεις των μη μισθωτών που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές για πολλά χρόνια είναι, αντίστοιχα, πάρα πολύ χαμηλές.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Ωστόσο από την 1/1/2019 το ποσοστό του 20% έχει ήδη μειωθεί σε 13.3%. Το σκεπτικό της απόφασης τονίζει ότι οι εισφορές μπορούν να υπολογίζονται με βάση την εισφοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων «χωρίς όμως να πλήττεται το κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου παραγόμενο εισόδημα υπερμέτρως σε σχέση προς τον σκοπό της διασφαλίσεως εισοδήματος μετά το πέρας του εργασιακού βίου».

Πάντως πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για την ελάφρυνση των επαγγελματιών είναι να καταργηθεί η ρύθμιση με την οποία οι εισφορές του προηγούμενου έτους συνυπολογίζονται στο εισφοροδοτηθέν εισόδημα της επόμενης χρονιάς. μεγαλύτερο θα είναι το κονδύλι που θα κληθεί να επιστρέψει ο ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες.

4 σχόλια:

  1. Κι εγώ και όλοι όσοι ιδιώτες συνάδελφοι ξέρω, θα πληρώσουμε περισσότερα με αυτό το σύστημα.

    Ένας π.χ. γιατρός ή οπτικός κ.α. με 20-25 χρονια εργασίσς και χαμηλό εισοδημα που πληρώνει τώρα 185x12=2220 ευρώ το χρόνο (την κατώτερη εισφορά) θα πληρώσει με το νέο νόμο πάνω από 3000.
    Αφού μετράνε τα χρόνια και όχι το εισόδημα.

    Άρα για εμάς αυτό το σύστημα δεν είναι καλό.

    Τώρα που το σκέφτομαι το καλύτερο θα ήταν να συνδυαζόντουσαν τα δύο συστήματα.
    Όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα άσχετα από τα χρόνια εργασίας να πληρώνουν τις εισφορές τους με βάση αυτό. Όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα να υπάρχει ένα πλαφόν στις εισφορές που θα καταβάλλουν (κι όχι το άδικο 29% επι των εισοδημάτων τους).

    Έτσι όπως θέλει να το κάνει η ΝΔ ωφελούνται όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα, αλλά όσοι έχουν χαμηλά με πολλά χρόνια εργασίας βγαίνουνε Χαμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε ......ηλίθιε 6.11 το σύστημα αυτό υπήρχε και πληρώναμε λιγοτερα ! Τι μας λες τώρα ?

      Διαγραφή
  2. Πετάχτηκε και ο γνωστός Καραγκιόζης Ξανθοκηφήνας 6:29 που του θίξανε το κόμμα του.
    Α ρε πρόβατο......
    Τεμπελχανά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συριζοκανθοκηφηνα 6.29 αυτά τα ψέματα λέγατε οι παναχρηστοι αριστερουληδες και κάνατε τον βλαμμένο γόνο οφσορακια πρωθυπουργό με 40% και ......μυαλό δεν βάζετε! Θα σας ξαναταπωσει η ΝΔ που χρεοκόπησε την χώρα και ακόμη και τα ταμεία της ,την επόμενη φορά με ......50%!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή