Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Γρίπη: Στέλεχος που προκαλεί πολλές επιπλοκές, αναμένεται φέτος στην Ελλάδα

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, η εμβολιαστική περίοδος έχει αρχίσει και τα μηνύματα για τη συνέχεια της περιόδου έξαρσης της γρίπης, φαίνονται ανησυχητικά.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε φέτος ένα κύμα γρίπης που - εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που προκύπτουν από στοιχεία του Νοτίου Ημισφαιρίου - μπορεί να είναι πιο ισχυρό από αυτό της περσινής χρονιάς. Αυτό οφείλεται στην πιθανή επικράτηση του στελέχους της γρίπης τύπου Α Η3Ν2, ενός στελέχους που συνήθως έχει πιο πολλές σοβαρές επιπλοκές από άλλες μορφές γρίπης, π.χ. από το στέλεχος Η1Ν1 και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Δ/ντης του εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επεσήμανε, επίσης:

"Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, σε ό,τι αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες αναμένεται να έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα, αλλά και το πώς πρέπει ανάλογα να κινηθούμε στην προφύλαξη αλλά και την αντιμετώπιση της γρίπης τη φετινή χρονική περίοδο" τόνισε.
Γρίπη: Σποραδικά τα κρούσματα μέχρι στιγμής

Η εμβολιαστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει, ενώ τα περιστατικά γρίπης μέχρι στιγμής είναι σποραδικά. Ωστόσο, παρά την βελτίωση του καιρού από τα τέλη του μήνα και με αποκορύφωμα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αναμένεται αύξηση των περιστατικών.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσακρής, "Είμαστε σήμερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και βρισκόμαστε στους μήνες που χρειαζόμαστε την εμβολιαστική κάλυψη, δεδομένου ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη των απαραίτητων αντισωμάτων. Αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ας μη ξεχνάμε ότι η γρίπη προσβάλει το 10% του πληθυσμού και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη επιπλοκών από αυτή- ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας για τη γρίπη", σημείωσε ο κ.Τσακρής και προσέθεσε πως τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, "άτομα άνω των 60 ετών ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας", θα πρέπει "στην περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να εμβολιαστούν, όπως και τα άτομα του περιβάλλοντος που ανήκουν στις ομάδες αυτές, π.χ. πολύ μικρά παιδιά".

Τα άτομα αυτά δε, θα πρέπει να εμβολιαστούν "ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν και την εξάπλωση του ενδημικού κύματος, αλλά και τις πιθανότητες επιπλοκών και ανάγκης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κάτι που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στην περίοδο της εποχικής γρίπης", σημείωσε με έμφαση ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής.
Οι δράσεις προφύλαξης του γενικού πληθυσμού

Η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, όπως είπε ο κ.Τσακρής, παίζει σημαντικό ρόλο:

"Η διατροφή όπως και η κατάσταση στρες, ο καλός ύπνος, η διατροφή, πολλά φρούτα και λαχανικά, λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, είναι παράγοντες που βοηθούν στο να έχουμε ένα ανοσολογικό σύστημα, το οποίο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ίωση, όχι μόνο τη γρίπη αλλά και τις άλλες λοιμώξεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος".

Ο καθηγητής μικροβιολογίας έδωσε και συμβουλές και για την αντιμετώπιση των απλών αναπνευστικών ιών:

"Αν τα συμπτώματα είναι έντονα θα πρέπει κανείς να παραμείνει σπίτι και να συμβουλευτεί τον ιατρό του αν υπάρχουν κάποιες επιπλοκές. Πολύ σημαντικό, και αυτό θα το συναντήσουμε και αργότερα, καθώς θα μπαίνουμε στο Δεκέμβριο και θα αρχίσει να ξεκινά η εποχική γρίπη, είναι να αποφεύγουμε συγχρωτισμό σε κλειστό περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά άτομα, και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άτομα με συμπτώματα, όπως και επίσης και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης, τις ημέρες τουλάχιστον που υπάρχουν τα συμπτώματα, καλό είναι να παραμένουν σπίτι" καταλήγει ο καθηγητής κ. Τσακρής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου