Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Νοσοκομεία του ΕΣΥ… χωρίς τιμολόγια – Αυστηρή εντολή Βασίλη Κικίλια να καταχωρούνται τα πάντα



Του Βασίλη Βενιζέλου - Healthview.gr

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους κύκλους των διοικητών των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, καθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εισηγήθηκε πολύ πρόσφατα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ) και έδωσε αυστηρή εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, προκειμένου όλες οι χρηματοδοτήσεις να ανταποκρίνονται εφεξής στα οικονομικά στοιχεία των ιδρυμάτων, όπως αυτά προκύπτουν από τις καταχωρήσεις των τιμολογίων όλων των αγορών τους στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΣΥ.

Η αναστάτωση προήλθε επίσης από τη ρητή εντολή, την οποία έχει δώσει από δεκαπενθημέρου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Υγείας Θόδωρος Κοματάς προς τις διοικήσεις των επτά ΥΠΕ της χώρας μας, σύμφωνα με την οποία εντέλλονται οι διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας να καταχωρήσουν πάραυτα όλα τα τιμολόγια όλων των αγορών για τα ιδρύματά τους, που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αναστατώθηκε από τα ως άνω γεγονότα μερίδα των διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρα μας, καθώς ελάχιστοι εξ αυτών είναι εκείνοι οι οποίοι καταχωρούν, πράγματι, όλα τα τιμολόγια όλων των αγορών για τα ιδρύματα, ενώ η σχετική αβελτηρία της συντριπτικής πλειονότητας των υπολοίπων παραμένει… ανεξήγητη, προς το παρόν!

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο Βόλου, το οποίο ζήτησε να λάβει από το υπουργείο Υγείας κονδύλι ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, για τα λειτουργικά του έξοδα, αλλά έλαβε τελικώς κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ για τα λειτουργικά του έξοδα, με αποτέλεσμα ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, να καταθέσει, μάλιστα, σχετική ερώτηση προς τον Βασίλη Κικίλια στη Βουλή…

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τα 100.000 ευρώ δεν αποτελούν την τελευταία επιχορήγηση για το νοσοκομείο Βόλου μέσα στο 2019, καθώς όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας θα λάβουν το αμέσως προσεχές διάστημα νέα επιχορήγηση από το υπουργείο Οικονομικών για τα λειτουργικά τους έξοδα, πάντα στη βάση των στοιχείων, όμως, τα οποία οι διοικήσεις τους θα έχουν καταχωρήσει στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΣΥ.

Αναξιοπιστία

Έτσι, το… «από ποια στοιχεία προκύπτουν αυτά τα αιτήματα επιχορηγήσεων;» αποτελεί το πάγιο ερώτημα των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας!

Χαρακτηριστικό του βάθους του φαινομένου είναι το γεγονός ότι το Δ.Σ. του νοσοκομείου Βόλου προχώρησε πολύ πρόσφατα σε απόφαση σχετικά με την επιχορήγηση των 100.000 ευρώ προς το ίδρυμα, απόφαση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ότι θεωρείται αδύνατη η τρέχουσα οικονομική διαχείριση «γεγονός το οποίο θέτει πρωτίστως σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου καθόσον θα μειωθεί ο κύκλος εργασιών και το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών (πχ μείωση χειρουργείων)»…

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το Δ.Σ. επεσήμανε προς τη διοίκηση της οικείας 5ης ΥΠΕ ότι «το Νοσοκομείο θα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις που αφορούν κυρίως σε δαπάνες μετακίνησης, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευσης, φυσικού αερίου, Απογευματινών Ιατρείων, χειρουργείων καθώς και στο Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ»!

Μάλιστα, σε μία ανορθόδοξη προσπάθεια να δημιουργηθούν οι «κατάλληλες» εντυπώσεις και οι σχετικοί ψίθυροι στην τοπική κοινωνία, η διοίκηση του νοσοκομείου Βόλου ισχυρίζεται στην εν λόγω απόφασή της ότι η επιχορήγηση των 100.000 ευρώ αφορά τα λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος μέχρι… το τέλος του 2019!

Το δυστύχημα είναι ότι δεν πρόκειται για στάση μίας διοίκησης ενός νοσοκομείου του ΕΣΥ της χώρας μας, αλλά χαρακτηριστικό δείγμα της στάσης, την οποία τηρεί σχεδόν το σύνολο των διοικητών των ιδρυμάτων, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την αντικατάστασή τους από τις νέες διοικήσεις, οι οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος στις θέσεις τους.

Έτσι, «να τελειώνουμε μία για πάντα με την παροιμιώδη αναξιοπιστία των στοιχείων που στέλνει το υπουργείο Υγείας στο υπουργείο Οικονομικών», είναι μεταξύ άλλων η αυστηρή εντολή, την οποία έχει δώσει προς πάσα αρμόδια κατεύθυνση ο Βασίλης Κικίλιας.

2 σχόλια:

  1. Τα ΔΣ των νοσ/μειων της χωρας κανουν πολυ καλα την δουλεια τους,ειδικα στην Θεσσαλια.Τωρα φαινονται οι αερολογιες που ελεγε η ΝΔ και ο κ.Κικιλιας οταν ηταν αντιπολιτευση.Πρεπει ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΕΦΤΑ κυριως για τις αντικαρκινικες θεραπειες.Λεφτα δεν θελει να δωσει και του φταινε οι διοικησεις.Να δουμε τι αλλο θεατρο θα παιξουν..Εν τω μεταξυ στελνουν τα ιδια αντικαρκινικα φαρμακα σε ιδιωτικα νοσηλευομενους ασθενεις με κουριερ στο σπιτι..Μην δημιουργητε "εχθρους",εσεις δεν εχετε η δεν θελετε να χρηματοδοτησετε την δημοσια υγεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξύπνησαν οι βολευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλία?Επι Τσίρυζα που ηταν?Έπαιζαν κρυφτούλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή