Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

ΠΟΥ: Τρία μέτρα προστασίας ενόψει έξαρσης της γρίπης - Πότε πηγαίνουμε στο νοσοκομείο

Στην περίπτωση που έχετε γρίπη, θυμηθείτε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων είναι μόνο για σοβαρές περιπτώσεις.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να αποφύγουμε τη νόσηση ή τις επιπλοκές της γρίπης, παρέχουν οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Θεωρούν πως η εποχή έξαρσης βρίσκεται κοντά, σημειώνοντας πως ο χρόνος έναρξης της δραστηριότητας και η σοβαρότητα προσβολής εξαρτάται από τον ιό, ο οποίος μεταλλάσσεται.

"Την ώρα που οι χώρες προετοιμάζουν τα συστήματα Υγείας για την ετήσια επιδημία, μπορούμε όλοι να λάβουμε μέτρα για να είμαστε έτοιμοι και να βοηθήσουμε να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης", αναφέρουν χαρακτηριστικά και προτείνουν τα εξής τρία μέτρα:

Εμβολιαστείτε. Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ο ΠΟΥ συστήνει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τα άτομα με υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως το άσθμα ή ο διαβήτης.

Εάν κάποιο δικό σας πρόσωπο ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες, ενθαρρύνετέ τον να εμβολιαστεί.

Δείξετε επιμέλεια όταν βήχετε και φτερνίζεστε. Κατά τον βήχα ή το φτέρνισμα διασπείρεται ο ιός που προκαλεί τη γρίπη.

Καλύψτε το στόμα όταν βήχετε ή φτερνίζετε χρησιμοποιώντας το χέρι ή ένα χαρτομάντιλο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πετάξει το χαρτομάντιλο, πριν πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά. Το πλύσιμο των χεριών σας τακτικά σε όλη τη διάρκεια της μέρας, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από τη γρίπη και άλλα μικρόβια.

Επείγοντα

Στην περίπτωση που έχετε γρίπη, θυμηθείτε ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων είναι μόνο για σοβαρές περιπτώσεις.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο, βήχα και φτάρνισμα, πηγαίνετε στο σπίτι και ξεκουραστείτε, ώστε να μην μολύνετε άλλους.

Κρατηθείτε ζεστοί και πίνετε πολλά υγρά. Μπορείτε, επίσης, να επικοινωνήσετε με φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, οικογενειακοί γιατροί), για να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με τα συμπτώματά σας.

Η γρίπη δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους τα συμπτώματα θα βελτιωθούν μέσα σε λίγες μέρες χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείτε γιατρό.

Εάν, ωστόσο, βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνιστάται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας νωρίς, καθώς μπορεί να σας χορηγηθεί αντι-ιϊκή θεραπεία.

Αντιβιοτικά

Ποτέ μην παίρνετε αντιβιοτικά, εάν δεν σας τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν με ιούς, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται λανθασμένα για τη γρίπη χωρίς κανένα όφελος.

Η λανθασμένη ή υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, είναι η κύρια κινητήρια δύναμη της αντιμικροβιακής αντοχής, η οποία αποτελεί μία σοβαρή απειλή.

Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα μία σε μία πιθανή λοίμωξη να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου