Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας: «Μας φέρονται με ασέβεια οι γιατροί στις Επιτροπές Αναπηρίας»

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σοβαρές καταγγελίες για τη δυσλειτουργία, αλλά και την απρεπή συμπεριφορά γιατρών προς τους ασθενείς στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), έθεσαν υπόψη του Υπουργείου Εργασίας εκπρόσωποι ασθενών που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ).

Τα προβλήματα με τη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) τέθηκαν σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης γνωριμίας που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), με τον Διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού Εργασίας, κ. Κωνσταντίνο Κωστάκο.

Οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση, όπως ονομάζεται η νόσος επιστημονικά), έθεσαν υπόψη του κ. Κωστάκου, σοβαρές καταγγελίες για ασέβεια και απρεπή συμπεριφορά προς τα άτομα με αναπηρία και ΣκΠ, από γιατρούς που απαρτίζουν τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ. Τόνισαν, επίσης, ότι στα ΚΕΠΑ η εξέταση των περιπτώσεων των ασθενών με Σκλήρυνση για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους γίνεται από γιατρούς μη συναφών ειδικοτήτων, ενώ οι ασθενείς κατήγγειλαν, επίσης, την έλλειψη διαφάνειας ως προς τα στοιχεία των γιατρών που απαρτίζουν τις συγκεκριμένες υγειονομικές επιτροπές.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιες καταγγελίες έχουν γίνει και από τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη.


Οι ασθενείς με ΣκΠ επισημαίνουν ότι ο Διευθυντής του υφυπουργού κ. Μηταράκη, έδειξεθετική ανταπόκριση στα προβλήματα που του ανέφεραν οι ασθενείς, δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί η λειτουργία των ΚΕΠΑ, ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις με σεβασμό και τρόπο ισότιμο ως προς τους άλλους πολίτες.

Επίσης ο κ. Κωστάκος προέτρεψε όλους του πάσχοντες που εξετάζονται από Υγειονομικές Επιτροπές, των οποίων τα μέλη δεν επιδεικνύουν την αρμόζουσα ευπρεπή συμπεριφορά και σεβασμό, να συντάσσουν έγγραφες, επίσημες, επώνυμες καταγγελίες, τις οποίες να καταθέτουν στην ΠΟΑμΣΚΠ και η οποία με την σειρά της θα ενημερώνει σχετικά το Υπουργείο Εργασίας ώστε να επιληφθεί και να επιλύσει τέτοιου είδους προβλήματα.


Ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας - Ζητούν αύξηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας και προστασία της εργασίας για ασθενείς και φροντιστές

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΑμΣΚΠ ενημέρωσε τον κ. Κωστάκο, επίσης, για τα πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας που είναι η συμπερίληψη περισσότερων μορφών της ΠΣ στον Πίνακα μη-Αναστρέψιμων Παθήσεων καθώς και η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας που αποδίδεται στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την διάγνωση (το οποίο αυτή τη στιγμή είναι 35%).

Επίσης οι ασθενείς ζήτησαν την αλλαγή της απονομής επιδομάτων βάσει κινητικής αναπηρίας, καθώς υπάρχουν πολλές «αόρατες» αναπηρίες, οι οποίες επιφέρουν αντίστοιχες δυσλειτουργίες στους πάσχοντες από ΠΣ, όμως δεν δικαιούνται επίδομαεπειδή στην κινητική αναπηρία δεν έχουν ποσοστό τουλάχιστον 67%.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν και μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας των Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση (μέτρα διατήρησης θέσεων εργασίας, επιδοτούμενα προγράμματα ανέργων κλπ), ενώ τον τονίστηκε ότι η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία (2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019) με την οποία οι οικογενειακοί φροντιστές που είναι εργαζόμενοι τυγχάνουν προστασίας της εργασίας τους και ευνοϊκών ρυθμίσεων όπως επιπλέον ημέρες αδείας, ευέλικτο ωράριο κ.α.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υποσχέθηκε πως θα μελετήσει τα θέματα που κατέθεσε η ΠΟΑμΣΚΠ και δηλώνει πως έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με την Ομοσπονδία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πασχόντων. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση από την πλευρά της Ομοσπονδίας συμμετείχαν οι κ.κ. Β. Μαράκα Πρόεδρος ΠΟΑμΣΚΠ, Α. Βρυεννίου Σύμβουλος Δημοσίων & Διεθνών σχέσεων και Δ. ΖελιαναίουΓραμματέας Διοίκησης.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ. ΑΠΛΩΣ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ, ΟΠΟΥ Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ-ΜΕΛΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΠΑ, ΑΠΑΛΑΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ. ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΕΥΣΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΙΕΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή