Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Στις 23 Οκτώβρη οι γιατροί των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας απεργούμε

ΟΕΝΓΕ

Αθήνα 18 Οκτωβρίου 2019 - Α.Π: 9789

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που φαντασιώνεται ότι οι «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» σε αντιδραστική κατεύθυνση που σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Υγεία θα γίνουν με την συναίνεσή μας. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι «οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις» δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε και του κεφαλαίου για την ολοκληρωτική μετατροπή των νοσοκομείων και των «δημόσιων μονάδων υγείας» σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση και έσοδα από την πώληση των υπηρεσιών τους στους ασθενείς – πελάτες.

Γνωρίζουμε ότι «οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις» σημαίνουν:

-Για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους υγειονομικούς γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εντατικοποίηση, τσακισμένα μισθολογικά και επιστημονικά δικαιώματα.

-Για τους ασθενείς άγριο χαράτσωμα, εξασφάλιση ενός «βασικού πακέτου» υπηρεσιών υγείας, πολύ πίσω από τις ανάγκες και πλήρως αναντίστοιχες με τα επιτεύγματα της επιστήμης, και οι υπόλοιπες παροχές ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός.

Αυτές είναι οι «ανθυγιεινές» μεταρρυθμίσεις που ήρθε με φόρα να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο έδαφος που της έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθυμος σύμμαχος της κυβέρνησης η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ (Ν.Δ.), η οποία πρωτοστατεί στην προώθηση των αντιδραστικών σχεδιασμών για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που κάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας να επενδύσουν στον τομέα της υγείας, γιατί είναι χρυσωρυχείο όπως κυνικά ομολόγησε. Οι φαρμακοβιομήχανοι που τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση γιατί θα τσεπώσουν επιπλέον κρατικό χρήμα, μετά το δωράκι των 20 εκ ευρώ που τους έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που θα κάνουν μπίζνες και θα συνάπτουν κερδοφόρα συμβόλαια με τα κατ’ ευφημισμό δημόσια νοσοκομεία.

Στις 23 Οκτώβρη οι νοσοκομειακοί γιατροί μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους υγειονομικούς απεργούμε για να «τους κόψουμε το βήχα».

Απεργούμε:

-Γιατί τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στενάζουν κάτω από τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς, η κυβέρνηση όχι μόνο δε λέει κουβέντα για προσλήψεις μόνιμων γιατρών ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά αλλά και αρνείται να διορίσει 215 συναδέλφους, των οποίων οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

-Για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί, αρκετοί από τους οποίους δουλεύουν ολόκληρους μήνες χωρίς να πληρώνονται με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. 

-Γιατί αντί να στελεχώσουν τα νοσοκομεία με νέους γιατρούς και να μεταλαμπαδεύεται η πολύτιμη εμπειρία των παλιότερων που εργάζονται για δεκαετίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69.

-Γιατί θέλουμε να ζούμε από το μισθό μας. Γιατί αρνούμαστε το εισόδημα μας και η επιστημονική μας εξέλιξη να εξαρτώνται από τα έσοδα που θα εξασφαλίζει το νοσοκομείο από τους ασθενείς – πελάτες.

-Γιατί θέλουμε να ασκούμε την ιατρική με επιστημονικά κριτήρια και όχι να κόβουμε εξετάσεις και θεραπείες αναγκαίες, για να μειωθεί το κόστος και να στοιχίζει πιο φθηνά ο ασθενής.

-Για την υπεράσπιση των συλλογικής οργάνωσης και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων που μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης με το αντεργατικό έκτρωμα, το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο – σκούπα». Ενώνουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ματαιώνουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να το περάσουν χωρίς να κουνηθεί φύλλο.

Στις 23 Οκτώβρη απεργούμε διεκδικώντας λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γιατροί, υγειονομικοί και ασθενείς. Διεκδικούμε σύγχρονα μισθολογικά εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα. 

Απαιτούμε:

-Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να διοριστούν άμεσα οι 215 συνάδελφοι στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στις άλλες ειδικότητες.

-Να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία, να μην απολυθούν και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

-Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους οι συνάδελφοι επικουρικοί. Να πληρωθεί άμεσα, χωρίς καμία περικοπή το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών.

-Άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2012. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

-Άμεση και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κ.Υ με μόνιμους γιατρούς, μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. 

-Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δημόσιες μονάδες υγείας. Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπεία.

Συντονίζουμε τον απεργιακό μας βηματισμό και με τους λοιπούς κλάδους εργαζομένων συνολικά, ενάντια στην αντιδραστική κυβερνητική πολιτική.

Όλοι στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 23 Οκτώβρη!

Στην Αθήνα συγκεντρωνόμαστε στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός» στις 9:30 πμ.

Θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

11 σχόλια:

  1. Η κάθε κυβέρνηση οφείλει να κάνει πράξη αυτό που θέλει ο λαός και οι περισσότεροι και όχι οι γλαφυρές μειοψηφίες σαν και σας, που από το ύφος του κειμένου φαίνεται ότι εκπροσωπείτε... Ή έχουμε δημοκρατία ή ολιγαρχία... Δεν μπορεί να γίνεται με τη βία αυτό που θέλουν οι λίγοι... Η κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ να πράξει αυτό για το οποίο εκλέχτηκε... κοι οι λίγοι να εννοήσουν ότι εκπροσωπουν τους λίγους και τίποτα παραπάνω...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά στα έχουν πει και τα λες αλλά για πες μας και τι θέλει ο λαός για να ξέρουμε .....

      Διαγραφή
  2. Το σταλινικο συνδικατο υπερασπιζεται τα κεκτημενα του δηλ.την αναξιοκρατια,την παντελη ελλειψη αξιολογησης ,το φακελλακι ,τις πελατειακες του σχεσεις και την πληρη ελλειψη επαφης με την κοινωνια και την πραγματικοτητα.Ελπιζω η κυβερνηση να τους αντιμετωπισει οπως τους αξιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν έχει γίνει παραδεκτό από όλους οτι η μονιμότης και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση είναι η μεγάλη πληγή ,η μεγάλη αιτία διαφθοράς,η μεγάλη αιτία αναξιοπρέπειας,η μεγάλη αιτία εξαθλίωσης των γιατρών στα νοσοκομεία με τον υπάρχοντα κακό νόμο για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών στα νοσοκομεία,κάποιοι επιθυμούν να συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.Και κάποιοι βουτηγμένοι στην ανομία και τη διαφθορά ,κάποιοι ζητιάνοι επιθυμούν να κρατήσουν τη θέση τους μέχρι τα 69!! Και κάποιοι λένε οτι θέλουν να ζουν με το μισθό τους!!!!!!!!!!! Αλλά, κονταροκτυπιούνται για κλινικές μελέτες, για να τις κάνουν μαϊμού ,μόνο και μόνο για να πάρουν τα χρήματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες.Επίσης σκοτώνονται για να πάνε σε συνέδριο-εκδρομή ,μιά και διαφορετικά δεν μπορούν να πάνε με το μισθό τους ούτε μέχρι το χωριό τους.
    Σήμερα, με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, που οι μισθοί είναι χαμηλοί γιά όλους χρειάζεται να γίνουν αλλαγές,στο νόμο του ΕΣΥ.
    Χρειάζεται να προσλαμβάνονται οι γιατροί με 5/ετείς συμβάσεις ανά βαθμίδα, αξιοκρατικά, κατόπιν προκήρυξης ανά ειδικότητα και ανά υγειονομική περιφέρεια. Ο γιατρός να έχει δικαίωμα να προσληφθεί για μόνο δύο 5/ετίες ανά βαθμίδα. Μετά αν μπορεί, να καταλάβει θέση ανώτερης βαθμίδας,αν το επιθυμεί.
    Ολοι οι γιατροί να έχουν δικαίωμα ιδιωτικού επαγγέλματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχην θα ηθελα να απαντησω στον προηγουμενο συναδελφο (11:10) προτου μοιραστω με ολους δυο σκεψεις. Κανεις συναδελφε δεν υποσχεθηκε στον ηλικιωμενο ασθενη ( και σε κανεναν μας) οτι θα πληρωνει ή ακομη χειροτερα οτι πληρωσε μια ζωη για να εχει το "βασικο πακετο". Αν πραγματικα καποιος ειχε τολμησει να βγει μπροστα σε ολους αυτους που επι 10 χρονια εχουν ζησει την εξαθλιωση των δημοσιων νοσοκομειων και τους ειχε υποσχεθει το "βασικο πακετο" μαλλον θα εβλεπε την εξουσια με το κυαλι. Αν και η αποψη μου ηταν παντα οτι επρεπε οι ιατροπατερες της αριστερας να φυγουν, κανεις δεν ζητησε να παρει την θεση τους ο ΠΙΣ!! Και αντι να απαιτησει ο ΠΙΣ να μπει μια ταξη στις εργασιακες σχεσεις γινεται βασιλικοτερος του βασιλεος δινοντας αλλωθι στον πιο ακρατο νεοφιλελευθερισμο. Ειναι ντροπιαστικο για εμας τους υπολοιπους να ειμαστε απλως και μονο συναδελφοι με ολους εκείνους που μαλλον ανταποδιδουν χαρες. Δεν μπορει να εξηγηθει αλλιως ολο αυτο το οποιο ζουμε. Πανε να καταστρεψουν το ΕΣΥ και εμεις ολοι σφυριζουμε κλεφτικα. Αντι να να απαιτησουμε να διαχωριστει πληρως ο ιδιωτικος απο τον δημοσιο τομεα χωρις clawback και rebate, οι καθηγητες και οι σταρτιωτικοι ιατροι να κλεισουν τα ιατρεια τους και να γυρισουν στα νοσοκομεια, και οτι αλλο στραβλο υπαρχει να διορθωθει, μπερδευουμε τα πραγματα σε σημειο να προκαλειται χαος. Θα γυρισουμε να εχουμε την δημοσια υγεια που ειχαμε πριν το 84 κιαι που φαινεται οι περισσοτεροι απο εσας που μιλατε να μην εχετε ζησει. Δεν ειναι δυνατον στη χωρα μας που ο ανθρωπισμός, το φιλοτιμο, η υπερηφανεια βρισκουν ακομη εκφραστες μεσα στην κοινωνια μας και τον ιατρικο κοσμο, να τσαλαπατουνται τα δικαιωματα των ασθενεστερων και ολων εκεινων που θα προσπαθησουν να βρουν την υγεια τους σε ενα δημοσιο νοσοκομειο. Ο καθηγητης μου στο Πανεπιστημιο, μου ειχε διδαξει οτι η υγεια κοστιζει και αυτο θα πρεπει να το κατανοησουν οι αποφοιτοι των βοιδοσχολων του δυτικου ημισφαιριου, που εχουν διδαχτει να βλεπουν τους ανθρωπους σαν παραγωγικες μοναδες, γνωριζοντας ηδη απο την αρχη πως οποιαδηποτε πτωση του ΑΕΠ οδηγει τους ανθρωπους στις αυτοκοτονιες (αλλα αυτο ειναι για εκεινους αναμενομενο...) . Αλλα οσο ετοιμος ειμαι να συγχωρησω την αποψη ενος πρωθυπουργου που βλεπει τους ανθρωπους σαν παραγωγικες μοναδες και που ηταν βουλευτης απο τα γεννοφασκια του (μιας και αυτο του διδαξαν εκει που τελειωσε), αλλο τοσο δεν μπορω να συγχωρεσω τους συναδελφους μου που υποκυπτουν στον ακρατο νεοφιλελευθερισμο ξεχνοντας ποια ειναι η πραγματικη μας αποστολη. ενα πραγμα εχω να πω την καταρευση του ΕΣΥ θα την πληρωσουμε ολοι μας. Μπορει ο λαος να εξελεξε αυτην την κυβερνηση αλλα δεν της εδωσε λευκη επιταγη. Πρεπει να γινει αγωνας ωστε να απομακρυνθουν απο τους διαφορους συλλογους οσοι συναινεσαν και συνυπογραψαν αυτο το κειμενο που προσφατα διαβασα και που μου απεστειλε ο ιατρικος συλλογος και που προσβαλλει τον λαο μου αλλα και εμενα τον ιδιο. Συναδελφοι αντισταθειτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συναδελφε η χωρα δεν ειναι σοβιετικη δημοκρατια .Ειτε σου αρεσει ειτε οχι εχουμε δημοκρατια δυτικου τυπου και το ΕΣΥ πρεπει να συναδει με αυτο και να μην ειν αι καταφυγιο αχρηστων και τεμπεληδων .

      Διαγραφή
  5. Βρε ανωνυμε ΝεοΔημοκρατη....αφισοκολλητης του ΚΟΥΛΗ εισαι?Εισαι απο τους ιδιωτες που περιμενουν ζεστο χρημα εις βαρος του Δημοσιου???ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσείς σύντροφε 6.05 με το ανελέητο κυνήγι στους γιατρούς και τους παραλογισμός σας τους στρεψατε στην Δεξιά ! Όπως όλους δηλαδή , για αυτό ο άχρηστος φοροφυγας βουτυρομπεμπες σάρωσε με 40% με ένα κόμμα που χρεοκόπησε την χώρα και ακόμη και......τα ίδια του τα ταμεία !!!
      Τέτοιοι αχρηστοι είστε αριστερουληδες με τους Ξανθοκηφηνες, τους Βαρδατρομπας και τους Τακηδες σας !

      Διαγραφή
  6. Οι υπερασπιστές της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στο ΕΣΥ ,στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, που θέλουν να ζούν με το μισθό τους..... ας μας πουν θα καταργήσουν τα απογευματινά ιατρεία;
    Αλλά στο ΕΣΥ,που κόπτονται για το δημόσιο χαρακτήρα του και για τις δωρεάν υπηρεσίες του στους ασθενείς, έχουν βρεί πελάτες και έχουν εκμεταλλευτεί τη θέση τους και δεν θέλουν να πάρουν σύνταξη ,λαμόγια ,φακελάκιδες, άξεστοι και ανάξιοι, παράνομοι με σωρεία καισαρικών τομών σε όλα τα ιδιωτικά μαιευτήρια, χειρουργοί του Σαββατοκύριακου για τους πελάτες δήθεν επείγον περιστατικό κλπ κλπ. Και ορέγονται να είναι εκεί μόνιμοι, χωρίς ενδιάμεση αξιολόγηση,χωρίς να τους ενοχλεί κανείς για 35 χρόνια.
    Και να μπαίνουν από τον εισαγωγικό βαθμό,με μόνο προσόν το χαρτί της ειδικότητας. Και να προάγονται αυτόματα και στα στραβά μέχρι συντονιστής διευθυντής.
    Μετά φεύγουν οι νέοι για το εξωτερικό.
    Ποιός να τους εκπαιδεύσει εδώ; Εδώ, δεν ξέρανε καν τι γίνεται στην εκπαίδευση των νέων γιατρών. Δεν θέλανε καν να ακούνε για UEMS .Δεν θέλανε καν να γίνει επαγγελματική ένωση της ειδικότητας που ασχολείται και με το πρόγραμμα εκπαίδευσης των νέων. Θέλανε μόνο θέσεις ειδικευόμενων για τη λάντζα.
    Οι καθηγητές δεν έχουν κάνει ούτε μιά πρόταση για βέλτίωση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών. Τους τάζανε μόνο διατριβή για να είναι 15 χρόνια σε εξέλιξη...
    Και είναι και οι καθηγητές μόνιμοι!!
    Το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι να καταργηθεί η μονιμότης από το πανεπιστήμιο και από το ΕΣΥ.
    Ετσι θα υπάρχει και μιά ελπίδα να επιστρέψει και κάποιος από το εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Αρισεροτέτοιοι γιατί δεν τα έκαναν όλα αυτά και άλλα τόσα?Τι φωνασκούν τώρα, μη χάσουν τη μάσα?Ποιός θέλει να κλείσει το ΕΣΥ δεν έχω καταλάβει, ξεθάβετε φαντάσματα για να συνεχίσετε το ροκάνισμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Σταλιν απεβιωσε αλλα οι οπαδοι του ζουν και βασιλευουν.Οχι στο κρατικο νοσοκομειο ιδιωτικο μαγαζακι των φακελλακηδων και των αργομισθων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή