Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Προειδοποιητική απεργία από τους φορείς ΠΦΥ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΙΣ"Αθήνα 30.10.2019 
Α.Π. : 3534/31-10-2019 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 






Σε προειδοποιητική απεργία εντός του Νοεμβρίου θα προχωρήσουν οι φορείς ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ειδικά οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, καθώς και τα πολυϊατρεία. 

Αυτό αποφάσισε το Συντονιστικό όργανο των Ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Μέχρι στιγμής ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των ιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων, με την κατάργηση του Clawback ή τον περιορισμό του. Γι’ αυτό και ο κλάδος αποφάσισε να αντιδράσει εμπράκτως οργανώνοντας μέσα στον Νοέμβριο την προειδοποιητική απεργία ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του ληστρικού Clawback και την αύξηση των πόρων του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Μετά τη σύσκεψη των φορέων, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου του ΠΙΣ και του Συντονιστικού οργάνου, με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλη Πλαγιανάκο και την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Θεανώ Καρποδίνη. 

Η κ. Καρποδίνη αναγνώρισε για άλλη μία φορά την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ανακατανομή των πόρων του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των κονδυλίων για τις διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, οπότε και θα είναι ξεκάθαρα τα οικονομικά δεδομένα του Οργανισμού. 

Επίσης η κ. Καρποδίνη δήλωσε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων για τις διαγνωστικές εξετάσεις μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό. Όπως επεσήμανε η κ. Καρποδίνη στο προεδρείο του ΠΙΣ και το Συντονιστικό όργανο, στόχος είναι τα επόμενα τρία χρόνια να καταργηθεί πλήρως το Clawback. 

Το Προεδρείο του ΠΙΣ επανέλαβε ότι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα και ζήτησε την άμεση κατάργηση του Clawback, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει ο κλάδος. 

Ο ΠΙΣ υπενθύμισε ότι ο κλάδος είχε διεκδικήσει τα δικαιώματά του και με την προηγούμενη κυβέρνηση και θα το πράξει και με τη νυν, καθώς στόχος του ΠΙΣ είναι να ανακάμψουν οι ιατροί και οι φορείς από τις δυσβάστακτες οικονομικές υποχρεώσεις που τους έχουν επιβληθεί. 

Επίσης ο ΠΙΣ ζήτησε από την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ με 1500 υπαλλήλους που εργάζονται στον Οργανισμό και να ενισχυθούν οι γιατροί. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΕΟΠΥΥ για χιλιάδες συμβεβλημένους ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία που καλύπτουν βασικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καταβάλλει μόλις το 1/3 του ποσού που αντιστοιχεί στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Για διαγνωστικές εξετάσεις δίνονται 393 εκατ. ευρώ και για ιατρικές επισκέψεις 93 εκατ. ευρώ, την ώρα που ο κλάδος καλύπτει το 90% των αναγκών του πληθυσμού. 

Το Γραφείο Τύπου του Π.Ι.Σ. 

1 σχόλιο:

  1. Καλή είναι η προειδοποιητική απεργία για να γνωστοποιηθεί το πρόβλημα στο κοινό. Από κει και πέρα πρέπει να κάνουμε υπομονή διότι όπως είπε και η κ. Καρποδίνη σε 3 χρόνια θα καταργηθεί το clawback. Τόσα χρόνια πέρασαν! Περνούν γρήγορα τα 3 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή