Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Α. Μητρόπουλος: «Να μην φτάσουμε να πεθαίνει κόσμος έξω από τα νοσοκομεία»!



Συνέντευξη 
στην Πέγκυ Ντόκου - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ακρως αποκαλυπτικός εμφανίζεται σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο γνωστός εργατολόγος –καθηγητής του ασφαλιστικού και του εργατικού δικαίου- κ Αλέξης Μητρόπουλος σχετικά με την ψήφιση του νέου, 4ου Μνημονίου και τα πολύ σκληρά αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα –μερικά εκ των οποίων θα ξεκινήσουν να ισχύουν άμεσα, όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το «πάγωμα» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο κ. Μητρόπουλος, τάσσεται υπέρ του να παραμείνει υποχρεωτική η δημόσια ασφάλιση με τον δημόσιο χαρακτήρα της, ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει ανησυχία στον κόσμο για να βγει στην σύνταξη και κυρίως στους νέους για το μέλλον τους, αλλά δεν πρέπει να απεμπολείται το δικαίωμα στην δημόσια ασφάλιση.

Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Μητρόπουλε πώς ξημερώνει η «επόμενη ημέρα» από την ψήφιση του 4ου Μνημονίου για την Ελλάδα και τους εργαζόμενους;

Έχουμε 4ο Μνημόνιο! Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται ότι ψήφισε 4ο Μνημόνιο, όμως εμείς οι μελετητές βλέπουμε ότι είναι μια ολοκληρωμένη παρέμβαση κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα, κυρίως στις συντάξεις και τα εργασιακά. Άρα έχουμε δύο ενότητες μέτρων. Η πρώτη ενότητα αφορά τις συντάξεις, οι περικοπές θα αρχίσουν από 1/1/2019, όπως ψηφίστηκαν και αφορούν: κατάργηση προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και περιλαμβάνει μια χρονική αντιμετάθεση της αύξησης των συντάξεων σύμφωνα με την ανάπτυξη του ΑΕΠ –δηλαδή θα ξεκινήσει από 1/1/2022. Εάν στα μέτρα αυτά προσθέσουμε και την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 300.000 περίπου συνταξιούχους, φαίνεται ότι το 2019 θα είναι χρόνος πολύ σκληρός για όλους τους συνταξιούχους της πατρίδας μας, αφού σχεδόν όλοι οι σημερινοί συνταξιούχοι θα χάσουν από μία έως τρεις συντάξεις. Δηλαδή, θα εισπράττουν αντί για δώδεκα συντάξεις μόνον εννέα με όλα αυτά που ψηφίστηκαν.

• Όσον αφορά τα εργασιακά;

Στα εργασιακά έχουμε τρεις πολύ σκληρές παρεμβάσεις. Η πρώτη είναι ότι απελευθερώνονται πλήρως οι ομαδικές απολύσεις από την προσεχή Δευτέρα κιόλας! Δηλαδή κάθε εργοδότης στην Ελλάδα, έχει το δικαίωμα από τον ίδιο το Νόμο, από το κράτος, να απολύει όποιους και όσους θελήσει, χωρίς να ελέγχεται –με μια απλή γνωστοποίηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας! Όχι μόνον το 5% αλλά μέχρι και το 100% του προσωπικού! Αυτό το απέκρυψε η κυβέρνηση με τεχνητό τρόπο αν και έγινε γνωστό με τροπολογία της υπουργού. Συνεπώς, μιλάμε για μια άμεση εφαρμογή και έχει πάει ήδη για δημοσίευση στο ΦΕΚ! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό φυσικά.

Ακόμη, θεσπίστηκε κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για όλη την Ευρώπη –δεν υπάρχει κάτι ανάλογο πουθενά: ψηφίστηκε και αποτελεί νόμο του κράτους το λεγόμενο Lock Out των εργοδοτών. Τι σημαίνει αυτό: εάν παραδείγματος χάριν, σε μία επιχείρηση υπάρχουν 100 εργαζόμενοι και απεργήσουν οι 50, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να κόβει και τον μισθό και όσων δεν απεργούν, όσων εργαζόμενων δηλαδή δεν συμμετέχουν στις απεργίες!!! Και τρίτο –και ίσως χειρότερο- που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, είναι ότι «παγώνουν» όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μέχρι το τέλος του προγράμματος που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση μέχρι το 2021! Δηλαδή, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα να υπάρξουν εφεξής επιχειρησιακές ή άλλες συμβάσεις μισθολογικού περιεχομένου ενώ καταργείται και το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για την σύμβαση! Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στα χρονικά και μάλιστα από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται προοδευτική. Παρέλαβε, βέβαια τις συλλογικές συμβάσεις «παγωμένες» από το 2012, τις κράτησε παγωμένες για δύο χρόνια αλλά τώρα κάνει μια ακόμη πιο σκληρή παρέμβαση με το Νόμο αυτό που ψηφίστηκε και τις παγώνει μέχρι και πέραν του 2021. Αυτό το «πάγωμα» ξεκινάει άμεσα, φυσικά, μαζί με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το Lock Out των εργοδοτών. Αυτά τα απέκρυψε η κυβέρνηση με τρόπο ώστε να μην τα καταλάβει κανένας… Και υπό αυτή την έννοια, δεν φάνηκε κανένα κόμμα να έχει αντιληφθεί τις σκληρές αυτές παρεμβάσεις στα εργασιακά!

• Ακούγονται πράγματι απίστευτα όλα αυτά από μια κυβέρνηση που αποτελείται κατά βάση από αριστερό κόμμα. Μπαίνουμε δηλαδή σε έναν νέο εργασιακό Μεσαίωνα.

Είναι πολύ σκληρές ρυθμίσεις. Λένε ότι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν με τα αντίμετρα μια άλλη κατάσταση και μια σύγχυση, αλλά αυτά τα «αντίμετρα», όπως καταλαβαίνετε, τελούν υπό την αίρεση να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι με πρωτογενή πλεονάσματα ως βασική προϋπόθεση κ.λπ. Συνεπώς, τα μέτρα αυτά είναι άμεσα ορατά. Ειδικά τα εργασιακά σκληρά μέτρα θα εφαρμοστούν από την προσεχή Δευτέρα.

• Τελικά, τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ; Χάνεται ολοκληρωτικά;

Τον Δεκέμβριο του 2019 δεν θα υπάρχει πλέον χορήγηση του ΕΚΑΣ. Αυτό θα το μάθουν τον Οκτώβριο του 2018 όλοι οι δικαιούχοι. Άρα 300.000 άτομα που είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και το λαμβάνουν ακόμη (έστω και…. Κολοβό) θα πάψουν να το λαμβάνουν από 1/1/2020 ενώ οι συντάξεις θα πέσουν στα 300 – 400 ευρώ. Άρα η σημερινή κυβέρνηση κατάργησε σε βάθος τριετίας, το ΕΚΑΣ που ήταν το ισχυρότερο επίδομα των συνταξιούχων. Το κατάργησε το 2016 για κάποιους, το 2017 και 2018 το μειώνει στο μισό και το 2019 οδεύει προς το τέλος του. Μιλάμε για μια «βίαιη φτωχοποίηση» περίπου 300.000 συνταξιούχων που λαμβάνουν κατώτατες συντάξεις. Δυστυχώς, θα τις κόψουν κι άλλο.

• Δηλαδή ούτε ως βοήθημα δεν θα δίδονται πια… Ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει σε όλη του την ζωή, 35 χρόνια και βάλε και τώρα βλέπει αυτούς τους Νόμους να ψηφίζονται, τελικά τι πρέπει να κάνει; Και οι νέοι άνθρωποι σκέφτονται ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη…
Εχετε απόλυτο δίκιο αλλά οι νέοι άνθρωποι πρέπει να είναι περισσότερο ψύχραιμοι, να μην απεμπολούν την δημόσια υποχρεωτική ασφάλιση, να συνεχίσουν να μάχονται γι αυτήν. Να μην φτάσουμε να πεθαίνει ο κόσμος έξω από τα νοσοκομεία μη μπορώντας να προσεγγίσει την δημόσια περίθαλψη και υπό αυτή την έννοια οι νέοι μας, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν αλλά δεν πρέπει να καταλήγουν εύκολα στην απεμπόλιση της δημόσιας υποχρεωτικής κατά πως ορίζει το Σύνταγμά μας, ασφάλισης, και περίθαλψης. Ωστόσο, όποιοι έχουν μισθό και ασφαλή εργασία πρέπει να μένουν στην εργασία τους, διότι ο κόσμος της σύνταξης, είναι χειρότερος από τον κόσμο της ενεργού εργασίας!

• Πολλοί πάντως επιλέγουν και την ιδιωτική ασφάλιση.
Εγώ προσωπικά και ως καθηγητής του ασφαλιστικού και εργατικού δικαίου, δεν το συστήνω αυτό. Βεβαίως ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να το επιλέξει αυτό αλλά είμαι υπέρ στο να παραμείνει υποχρεωτική η δημόσια ασφάλιση και να υπάρχει ο δημόσιος χαρακτήρας –χωρίς να αποθαρρύνουμε ή να καταδικάζουμε άλλες επιλογές. Διανύουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις τόσο στην ασφάλιση όσο και στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό γι αυτό είναι καλό να είμαστε πολύ προσεκτικοί και κυρίως ψύχραιμοι.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου