Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Πως θα γίνονται οι εκπτώσεις στα ακριβά φάρμακα!

Όλες οι πληροφορίες

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Μεγάλες εκπτώσεις στα ακριβά φάρμακα αναμένεται να επιδιώξει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας.

Σε διαπραγματεύσεις για τις τιμές των νέων ακριβών θεραπειών, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται και από το νέο μνημόνιο, ενώ φαίνεται όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ότι τα «παζάρια» θα επιλεγούν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή της επιβάρυνσης 25% για τα νέα on patent φάρμακα.

Πρόκειται άλλωστε για μια ρύθμιση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες εδώ και καιρό είχαν διαμηνύσει στο υπουργείο Υγείας ότι δε θα φέρνουν νέες θεραπείες στη χώρα μας επειδή δε θα είναι συμφέρουσα η εισαγωγή τους. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλα τα μέτρα: «Ιδού τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς»
Στα «παζάρια» για τα φάρμακα χρονίων παθήσεων

Στο μεταξύ με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τα νέα φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις.
Πάνω πάνω στη λίστα είναι τα φάρμακα για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας, για τη μυελογενή λευχαιμία αλλά και διάφορα ογκολογικά, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr.

Βέβαια στον αέρα είναι ακόμη και η διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει εδώ και …έναν χρόνο για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι εταιρείες μάλιστα εκλήθησαν δύο φορές να δώσουν προφορές στην αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία.
Πρώτα νόμος και μετά οι διαπραγματεύσεις

Βέβαια οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει πριν ακόμη θεσμοθετηθεί η απαραίτητη διαδικασία. Αποτέλεσμα ήταν κάποια στιγμή να διαρρεύσουν ακόμη και τα …ποσοστά των εκπτώσεων από το περιβάλλον του ίδιου του υπουργείου Υγείας. Γεγονός που έβγαλε στα κάγκελα τη φαρμακευτική αγορά, καθώς η διαδικασία είναι άκρως απόρρητη.

Η σχετική θεσμοθέτηση πάντως αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες με βάση και τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Από την άλλη όμως επικρατεί προβληματισμός στη φαρμακευτική αγορά, καθώς οι διαπραγματεύσεις μπορεί τελικώς να κατεβάσουν τις τιμές των νέων φαρμάκων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έστω κι αν δεν επηρεασθούν οι τιμές των αντίστοιχων φαρμάκων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, καθώς με βάση το νέο μνημόνιο τα μέτρα εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου