Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Βασίλης Οικονόμου: Η ΝΔ θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και στην υγεία

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Η ΝΔ μέσα στον Μάιο θα παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος για την Υγεία που θα βασίζεται σε πέντε κύριους άξονες: Την Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί και τoν κορμό του προγράμματος μας, το νέο περιφερειακό αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.

Διαβάστε παρακάτω τι λέει ο Βασίλης Οικονόμου, τομεάρχης Υγείας ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας:

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια με την δήθεν αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και τις καταστροφικές της συνέπειες, τις βιώνει με μεγάλη σφοδρότητα η υγεία .

Διάλυση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας, διοικήσεις νοσοκομείων σε ρόλο κομματικού «επιτηρητή», απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών, απίθανες μεγαλοστομίες εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αρνητικό αποτέλεσμα συνθέτουν το απαράδεκτο σκηνικό στον πολύπαθο πλέον τομέα που έχει έντονα τριτοκοσμικά στοιχεία.

To τεράστιο κενό που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση αναγκαστικά θα το καλύψει η αξιωματική αντιπολίτευση , που σύντομα θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες του τόπου.Το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ στους πολίτες είναι ένα : H ανοχή της σε αυτή την επικίνδυνη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τελειώσει. Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες προτάσεις, ειλικρινείς προσεγγίσεις και πάνω από όλα ΑΛΗΘΕΙΕΣ, που μόνο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να δώσει . Η ΝΔ μέσα στον Μάιο θα παρουσιάσει ένα πλήρες σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος για την Υγεία που θα βασίζεται σε πέντε κύριους άξονες : την Φροντίδα Υγείας, η οποία αποτελεί και τoν κορμό του προγράμματος μας, το νέο περιφερειακό αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης των δημόσιων νοσοκομείων, την πολιτική για τους χρονίως πάσχοντες, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.

Η Πρωτοβάθμια Υγεία αποτελεί για τη Ν.Δ. ένα από τους κύριους στόχους της μεταρρύθμισης στο χώρο της Υγείας καθότι θα φέρει τον Πολίτη στο κέντρο των αποφάσεων και εξελίξεων, με βασικό κριτήριο την παροχή στο άτομο και την οικογένεια των παροχών Υγείας που αρμόζουν σε Ευρωπαίο Πολίτη του 21ου αιώνα.

Κεντρικό ρόλο στην πολιτική της Φροντίδας Υγείας θα παίξει ο γιατρός της οικογένειας. Η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Υγεία με την σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να υπάρξει άμεση κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και δομές, με στόχο την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η εφαρμογή ενός αποκεντρωμένου περιφερειακού συστήματος διοίκησης και λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω αποτελεσματικότητα στην απόδοση των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας, στην διαφάνεια, στη διαχείριση των προμηθειών και στις οικονομίες κλίμακος.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΠΦΥ πρωτεύοντα ρόλο έχει η ανάπτυξη Δικτύου Διαχείρισης Χρόνιων Νοσημάτων με επίκεντρο πάντοτε τον ιατρό της οικογένειας. Το Δϊκτυοαυτό θα έχει ένα σύνθετο ρόλο αναφορικά τόσο με την φροντίδα εντός των δομών όσο και την φροντίδα ασθενών ενταγμένων στην κοινότητα.

Επιπλέον η δημιουργία ενός νέου και άρτιου Υγειονομικού Χάρτη Αναγκών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιομορφίες του Ελλαδικού χώρου (πχ νησιωτικότητα, ορεινοί όγκοι και τοπικές υγειονομικές ανάγκες) με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και προαγωγής υγείας καθώς και ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς θα συμβάλουν στην άμεση, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης ασθενών, η τηλεϊατρική, το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για το Ε.Σ.Υ., το μητρώο επαγγελματιών Υγείας είναι στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Με το παραπάνω ολοκληρωμένο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων παρέχουμε την δυνατότητα σε νέους γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα μας, ώστε να μη φεύγουν στο εξωτερικό και έτσι η Ελλάδα να χάνει σημαντικό επιστημονικό κεφάλαιο την κρίσιμη αυτή συγκυρία.

Κομβικό σημείο στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα αποτελεί η δυνατότητα πρόσβασης στο καινοτόμο φάρμακο καθώς και η ανάπτυξη των κλινικών μελετών.

Η μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας μέσω της ολιστικής προσέγγισης αυτής, με κύριους άξονες τη πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη είναι άμεση προτεραιότητα για εμάς. Επιδιώκουμεη φροντίδα της ψυχικής υγείας να μην περιορίζεται μόνο στους ψυχικώς πάσχοντες αλλά να επεκτείνεται στον συνολικό πληθυσμό με στόχο την ενδυνάμωση έτσι ώστε οι πολίτες να μην είναι ευάλωτοι σε παράγοντες που προκαλούν ψυχικές παθήσεις. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα πραγματοποιηθεί με την ευρύτερη συνεργασία πολλών φορέων τόσο στον τομέα της υγείας όσο και σε άλλους τομείς καθώς η προαγωγή της ψυχικής υγείας επιτυγχάνεται κυρίως με μέτρα εκτός της υγειονομικής εμβέλειας

Η ΝΔ δεν υπόσχεται θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεσμευόμαστε όμως για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του ευαίσθητου αυτού τομέα και κυρίως στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον λαικισμό, στο ψέμα και στα «παχιά» λόγια. Οι πολίτες ζητούν ξεκάθαρες, ειλικρινείς και πάνω από όλα άμεσες προτάσεις. Η ΝΔ μπορεί και θα ανταποκριθεί για μία ακόμα φορά και θα βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά».

4 σχόλια:

  1. Ασε Βασίλη τις ζήσαμε τις μεταρυθμίσεις με τον Γεωργιάδη με τη διάλυση όλων των δομών της ΠΦΥ.Τον θυμόμαστε καλά αυτόν τον τύπο όπως και τον πρωτεργάτη του νάσαι σίγουρος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα αυτά ΑΝ σας το επιτρέψουν τα αφεντικά σας (ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ)..οι θεσμοί που εσείς τότε και οι σημερινοί διαδοχοί σας σήμερα μαλλώνετε για το ποιός είναι ο καλύτερος διεκπεραιωτής της πολιτικής τους, που μας έχει εξαθλιώσει γιά να πλουτίζουν οι λίγοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πριν και τωρα λιγοι πλουτιζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς έχουν το θράσος να μιλούν αυτοί που κυριολεκτικά γκρέμισαν την κατά γενική ομολογία καλύτερη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Ευρώπης ,δια χειρός Άδωνιδος ,απολύοντας 3000 συναδέλφους με το έτσι θέλω; Επίσης όχι μόνον απολύθηκαν 3000 πολύ έμπειροι συνάδελφοι αλλα και στερήθηκαν και οι νέοι συνάδελφοι αυτές τις θέσεις.(ας μη ξεχνάμε ότι αυτοί οι συνάδελφοι ήταν όλοι κοντά στη σύνταξη.)Πρέπει να ντρεπόμαστε για τους πολιτικούς που εκλέγουμε και δυστυχώς παθαίνουμε ότι μας αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή