Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ : Πρωτοβάθμια περίθαλψη

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε.Ε.Π.Ε)

HELLENIC PROFESSIONAL UNION OF INTERNISTS (H.P.U.I.)
Τηλ:2432024555, 6973557343, 2310994770, fax:2310994773,
ΑΦΜ:997174096 - ΔΟΥ Β΄Λαρίσης

E-mail: eepe2014@gmail.com
eepegr@gmail.com-Ιστολόγιο: eepe2014.blogspot.gr

=================================================ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5 Μαΐου 2017


ΘΕΜΑ : Πρωτοβάθμια περίθαλψη

H Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής ανεφέρθη με αιχμές για ελλειμματική ακαδημαϊκή εκπαίδευση των Παθολόγων έναντι των γενικών ιατρών στην ΠΦΥ, σε ανάρτησή της στην διαβούλευση και μάλιστα ανυπόγραφα!!

Εκ μέρους της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΈΝΩΣΕΩΣ ΠΑΘΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

α) Ο χρόνος εκπαιδεύσεως των γενικών ιατρών αντικειμενικά είναι ελλειμματικός (4 αντί 5 έτη) και με έξι μήνες μόνο παθολογίας όταν οι περισσότερες εξειδικεύσεις της παθολογίας ζητούν ως προαπαιτούμενο ένα έτος παθολογία και άνω, π.χ. Μικροβιολογία, γεγονός που καθιστά τους μικροβιολόγους πιο έμπειρους σε παθολογικά ζητήματα από ότι οι γενικοί ιατροί.

β) Το επίπεδο εκπαίδευσης της Γενική Ιατρικής βασίζεται στην βραχύχρονη παρακολούθηση πολλών ειδικοτήτων με σκοπό την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την έγκαιρη πρόληψη .Στην καθημερινότητα όμως προσεγγίζονται και καλούνται να αποφασίσουν για ασθενής με χρόνια και πολύπλοκα προβλήματα (ΣΔ, Υπέρταση , Δυσλιπιδαιμία, Καρδιακή ανεπάρκεια, Μεταβολικό Σύνδρομο κ.α.) για τα οποία δεν έχουν καμία εμπειρία και την «γενναιότητα» της παραπομπής τους σε Ειδικό Παθολόγο…

γ) Ιστορικά η Γενική ιατρική στην Ελλάδα δομήθηκε στα συντεχνιακά συμφέροντα κάποιων ανειδίκευτων ιατρών προκειμένου να αποκτήσουν επιστημονική υπόσταση… ενώ η ειδικότητα έπρεπε να στελεχωθεί από τους ήδη πρωτοβάθμιους ιατρούς που ήταν οι Παθολόγοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας αναίτιας αντιπαλότητος η οποία φαίνεται να αποκτά πλέον θεσμικό επίπεδο με την άποψη της ένωσης των γενικών Ιατρών.

δ) Από γενέσεως του Ελληνικού Κράτους και μέχρι τις ημέρες μας (κυρίως όμως τα τελευταία χρόνια), η πολιτεία είτε με την μορφή των ασφαλιστικών ταμείων είτε με την μορφή του ΕΟΠΥΥ εμπιστεύτηκε και στήριξε την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους Παθολόγους, πολύ πριν εμφανιστεί η ειδικότητα της Γενικής ιατρικής.

ε) Τέλος, στην ανακοίνωση διαμαρτύρονται που εξισώνονται με τους Παθολόγους ενώ αποδέχονται να είναι εκ περιτροπής παιδίατροι. Αναρωτιόμαστε γιατί άραγε δεν θέλουν να εξισωθούν με τους παιδιάτρους, τους χειρουργούς, τους γυναικολόγους κ.λ.π. αφού έχουν εκπαιδευθεί στην παιδιατρική την χειρουργική την γυναικολογία και πάει λέγοντας!!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν δεχόμαστε από την Ένωση των Γενικών Ιατρών να αφήνει υπόνοιες για ανεπάρκεια Παθολόγων στην πρωτοβάθμια για να καλύψουν τις δικές τους ελλείψεις και ανεπάρκειες.

Η Ελληνική πραγματικότητα περικλείει στην πρωτοβάθμια Υγεία, Παθολόγους, Παιδιάτρους και από 15 ετίας και γενικούς ιατρούς. Η προσπάθεια μονοπωλήσεως της πρωτοβάθμιας από την Ένωση Γενικών Ιατρών θεωρούμε πως έχει καθαρά συντεχνιακές ρίζες. Καλό λοιπόν θα ήταν, να μην εκφέρονται τέτοιου είδους συντεχνιακές απόψεις στον δημόσιο διάλογο και να κοιτάξουμε ο καθένας να κάνει όσο καλύτερα γίνεται την δουλειά του, που είναι η διασφάλιση της υγείας των ασθενών.

Στην ιατρική του σήμερα δεν υπάρχουν αυθεντίες και παντογνώστες , πόσο μάλλον με ελλειπή εκπαίδευση!!!

Εκ της Εκτελεστικής Επιτροπής της 

Επαγγελματικής Ενώσεως Παθολόγων Ελλάδος(Ε.Ε.Π.Ε)

14 σχόλια:

 1. Παιδια, αν και Γενικος Χειρουργος και συχνα .......συμπλεκομενος με Παθολογους, ειναι αυτονοητο οτι η συγκριση Π/Θ με Γ/Ι ειναι ισοδυναμη της συγκρισης Ειδικου με......Αγροτικο ! Εστω και......εμπειρο Αγροτικο !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕI NA ΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τρωγονται οι παθολογοι με τους γενικους ιατρους γιατι ?
  Παλικαρια μου με την νεα ΠΦΥ φτωχοπροδρομοι οικογενειακοι ιατροι θα είστε αμφότεροι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΠ ΤΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νέε φίλε παθολόγε.
  Μόνος σου απαξίωσες την παθολογία.
  Όταν στην ειδικότητα για να ακουμπήσεις ασθενή απαιτούσες να τον έχει δει πρώτα καρδιολόγος,νευρολόγος ,γαστρεντερολόγος, να έχει εργαστηριακά ακτινογραφία και αξονική.
  Νέε φίλε παθολόγε εσύ είσαι γενικός γιατρός. Η άλλη ειδικότητα είναι ειδικός αγροτικός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΟΤΑΝ ΣΤΑ
  ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ;


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Διαιρει και βασιλευε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΑΝΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ,ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ.ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΚΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ . ΠΡΟΤΑΣΗ Ο ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗΣ ΔΙΑΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟ- ΠΧ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ. ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστός!!! ή και ιατροδικαστή γιατί όχι ?

   Διαγραφή
 10. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ 2.44ΠΜ.ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ.ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΑΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ,ΚΑΝΑΜΕ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΚΑΜΑ ΤΗΣ ΕΣΩΤ. ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ.ΣΥΝΟΔΕΥΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΒΡΟΓΧΟΣΚΟΠΗΣΗ Η ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ,ΟΜΩΣ ΕΜΕΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ,ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ,ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ.ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ,ΑΠΟΤΟΝ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ.Ο ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΟΥΣΕ ΑΣΘΕΝΗ,ΑΠΛΑ ΕΦΕΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΝΚΗ,ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧ...ΙΑ.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΟΣ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ 3 ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ,ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΚΗ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΟΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΗΤΑΝ ΑΝΩ ΤΟΥ 7,5 ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10,ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ 3 ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ.ΑΥΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '90

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ΕΠΕΙΤΑ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ !!!!!!!
  ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ !!!!!!!!
  ΑΙΣΧΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αγαπητοί συνάδελφοι μετά από αυτήν την γελοία δήλωση που θέλω να πιστεύω δεν εκπροσωπεύει τους Παθολόγους παρά μόνο κάποιους κομπλεξικούς με μένος απέναντι σε άλλες ειδικότητες. Δεκαετίες ολόκληρες ο ιδιώτης Παθολόγος κάνει τον Γενικό γιατρό δίνοντας αγωγές για τα πάντα,ακόμα και για ειδικότητες που δεν πέρασε ούτε μία ημέρα στη ειδικότητα. Ξαφνικά έγινε η ειδικότητα της Γενικής ιατρικής και ήρθε η καταστροφή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να βάζετε Μικροβιολόγους στα ΤΕΠ αγαπητοί συνάδελφοι αφού τους θεωρείτε πιο ικανούς, να κάνετε πρόταση στο υπουργείο. Εκφραστείτε ελεύθερα, δείξτε κάποιοι τι εκπροσωπεύετε!! Χρόνια καπηλευόταν ένα σύστημα Υγείας και εσείς χειροκροτούσατε και το εκμεταλευόσασταν, τώρα έχετε και γνώμη για το πως θα χτιστεί από τα συντρίμμια που αφήσατε εσείς! Εύγε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ρε παιδιά υπάρχει κανένας συμφοιτητής αυτού,του γνωστού και μη εξαιρετέου με το εκλεπτυσμένο προφίλ,που κάνει ότι νοιάζεται πιο πολύ απ'όλους για την Πρωτοβάθμια και αν τον ρωτήσεις για τον Harrison θα σε ρωτήσει σε ποιά ομάδα παίζει? Μην τρελλαθούμε,που θα πει για τους Παθολόγους κάποιος,που όταν έδινε προφορικά ήταν η χαρά των παρευρισκομένων!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή