Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Διευκρινήσεις ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση διαβητολογικού υλικού



Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του διαβητολογικού υλικού (ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, σκαρφιστήρες κ.λπ.) εκπρόσωποι της Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) πραγματοποίησαν συνάντηση πριν μερικές ημέρες με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Σχεδιασμού Συστημάτων/Υπηρεσιών, κ. Νικόλαο Παπανικολάου, με στόχο την επίλυσή τους.

Onmed.gr

Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν στον κ. Παπανικολάου όλα τα ζητήματα που συναντούν ανά την Ελλάδα τα άτομα με διαβήτη και οι διευκρινίσεις οι οποίες δόθηκαν είναι οι εξής:

Διαβητολογικό Υλικό

Εφαρμόζεται πλέον δίμηνη συνταγογράφηση και για τους δύο τύπους διαβήτη. Σε ό,τι αφορά τον διαβήτη τύπου 1, εκδίδονται δύο μηνιαίες γνωματεύσεις. Σε ό,τι αφορά τον διαβήτη τύπου 2, εκδίδεται μία γνωμάτευση διάρκειας δύο μηνών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γεγονός της μη ύπαρξης συσκευασιών διαβητολογικού υλικού, π.χ. ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες κ.λπ., οι οποίες δεν υπάρχουν στο εμπόριο στις ποσότητες που ορίζει μηνιαίως ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Διαβητικό θεραπευτικό υπόδημα

Διευκρινιστικά ο κ. Παπανικολάου, στον οποίο τέθηκαν υπόψη του μεμονωμένα προβλήματα για τη συνταγογράφηση θεραπευτικών υποδημάτων, επισήμανε στους εκπροσώπους της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν τηρούνται σωστά τα βήματα και οι κατάλληλοι κωδικοί της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Επαγγελματίες Υγείας

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι επαγγελματίες Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορούν, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, να επισκέπτονται για την αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ: Εφαρμογές > Ιατρικές Υπηρεσίες > Οδηγίες εγγραφής ιατρών και γνωματεύσεων ΕΚΠΥ.

Ανασφάλιστοι

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μη δυνατότητας έκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης διαβητολογικού υλικού για τους ανασφάλιστους, ο κ. Παπανικολάου επισήμανε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ, εφόσον δεν υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι του Οργανισμού για την αποζημίωσή τους. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επικοινώνησε άμεσα με το Υπουργείο Υγείας αναφέροντας το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναμένει τις απαντήσεις του Υπουργείου.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της ότι είχε ήδη παρέμβει από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του διαβητολογικού υλικού με σειρά επιστολών, στις οποίες ενημέρωνε αναλυτικά τον ΕΟΠΥΥ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, κ. Θεοφάνη Ρηγάτο, παρουσία του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστου Δαραμήλα, και του μέλους του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, κ. Γρηγόριου Λεοντόπουλου.

Πάρα ταύτα, μέρος των προβλημάτων συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πάσχοντες και το σύστημα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου