Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Σκάνδαλο «DEPUY»: 114 νοσοκομεία ζημιώθηκαν με πάνω από 11 εκατ. ευρώ



Newsbomb.gr

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά συνολικά 114 νοσοκομεία της χώρας φέρονται να ζημιώθηκαν από το σκάνδαλο υπερκοστολόγησης ορθοπεδικών ειδών της «DEPUY», με τη ζημία να ανέρχεται από τις μέχρι σήμερα έρευνες της Δικαιοσύνης, στο ποσό των 11.593.452,80 ευρώ.

Η δίκη με συνολικά 34 κατηγορούμενους, στελέχη της θυγατρικής του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson, του ελληνικού παραρτήματος της «DEPUY HELLAS Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Ιατρικών Ειδών», επιχειρηματίες, γιατρούς και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων άρχισε σήμερα (08/05) και θα συνεχιστεί στις 26 Μαΐου 2017 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας λόγω του μεγάλου αριθμού παραγόντων της δίκης.

Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας δηλώθηκαν οι παραστάσεις πολιτικής αγωγής από τους συνηγόρους των 114 νοσοκομείων.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, από το 2000 μέχρι και το 2006, η εταιρία ορθοπεδικών ειδών δωροδόκησε σε 114 δημόσια νοσοκομεία και θεραπευτήρια, γιατρούς με χρηματικά ποσά και δώρα για να προωθούν τα δικά της ορθοπεδικά είδη της τα οποία ωστόσο πωλούνταν υπερκοστολογημένα κατά 35%. Από την υπερκοστολόγηση οι γιατροί φέρονται να εισέπρατταν ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας εντοπίστηκε περίπτωση ιατρού ο οποίος εκτός από τις «αμοιβές» του, φέρεται να πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, αεροπορικά εισιτήρια για Αβάνα, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, αεροπορικά εισιτήρια για Σικάγο κλπ.

Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκαν πρόσφατα σε ποινές πολυετούς κάθειρξης (από 11 έως 14 έτη) από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ωστόσο, οι γιατροί δεν οδηγήθηκαν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους σε δεύτερο βαθμό καθώς έγινε δεκτό το αίτημα τους, η έφεση τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα που τους έστειλε στο εδώλιο η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς» κατά την περίοδο 2000-2006 ξεπερνάει τα 2.000.000 ευρώ ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να επωφελήθηκαν με 1.500.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου