Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Αβεβαιότητα για το μελλον του Φαρμάκου: Τι ετοιμάζει η Αριστοτέλους

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Σχετική εικόναΚινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από πλευράς Αριστοτέλους, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ετοιμάζει διάφορες νομοθετικές προτάσεις, μεταξύ αυτών αλλαγές στην τιμολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων.

Πολλαπλά ανοικτά μέτωπα έχει αφήσει το Υπουργείο Υγείας, με την ηγεσία να εμφανίζεται πρόθυμη να ανεβάσει ρυθμούς στη θεσμοθέτηση μια σειρά ζητημάτων. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα Γ. Γιαννόπουλο στις επομενες ημέρες αναμένεται τελικά η κατάθεση της ρύθμισης για την ίδρυση του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών.


Όπως ανέφερε από το βήμα του 3ου ετήσιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ), ο κ. Γιαννόπουλος το Υπουργείο αναμενει και την έγκριση από Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας των εξετάσεων 16 βιοδεικτών, για τις θεραπευτικές επιλογές και τη διάγνωση μορφών καρκίνου. Μάλιστα, στόχος είναι οι βιοδείκτες να αποτελέσουν και κριτήριο αποζημίωσης, δημιουργώντας παράλληλα και νέο ειδικό κλειστό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ.

Αποζημίωση

Προβληματισμό για τις φαρμακευτικές εταιρίες, βέβαια, αποτελεί η νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά στην τιμολόγηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Στο πλαίσιο της συζήτησης για το καλάθι των χωρών που θα καθορίζουν την τιμή των οn patent φαρμάκων, η Αριστοτέλους φέρεται να μην ανεβαίνει πάνω απο τις δύο χώρες, για τον υπολογισμο του μ.ο., παρότι η αγορά εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις.


Πέραν, όμως, των αλλαγών στην τιμολόγηση, η Αριστοτέλους φέρεται να ετοιμάζει και αλλαγές στην αποζημίωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, το Υπουργείο εξετάζει το σενάριο ταύτισης της λιανικής τιμής του φαρμάκου με την ασφαλιστική τιμή. Off patent και γενόσημα θα ακολουθουν τον ίδιο κανόνα αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, τόσο πρωτότυπα εκτός πατέντας και γενόσημα θα αποζημιώνονται βάσει του φθηνότερου γενοσήμου, στην εκάστοτε κατηγορία. Είναι, όμως, τόσο απλό;

Αν λιανική τιμή και τιμή αποζημίωσης ταυτιστούν, στο πλαίσιο μιας ανελαστικής και καθηλωμένης φαρμακευτικής δαπάνης, εύλογα γεννάται το ερώτημα πως θα διατηρηθεί ο έλεγχος και θα συγκρατηθεί η υπέρβαση; Σύμφωνα πάντα με τις πληροφοριες, η Αριστοτέλους εκτιμά πως η κατάσταση δεν θα ξεφυγει εκτός ελέγχου, γιατί θα εξισορροπηθεί απο την αποζημίωση off patent βάσει του φθηνότερου γενοσήμου. Αυτό μένει να φανεί, βέβαια. Ειδικά όταν εκφράζονται αμφιβολίες πως οι αλλαγές αυτές καταφέρνουν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στο δυσεπίλυτο πρόβλημα του clawback, το οποίο φέρεται να οδηγείται από τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, που διατίθενται κυρίως από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ… Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε, άλλωστε, τον βραχνά των 1α φαρμάκων, των σκευασμάτων που διατίθενται σε ιδιωτικές κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ.


ΦΥΚ και Ιατρικά Συνέδρια

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του Virus αναφέρουν πως το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης των Φαρμακοποιών για τη διάθεση φαρμάκων του ν.3816 και από τα ιδιωτικά φαρμακεια. Μάλιστα, φέρεται πως τα εμπόδια που προκύπτουν από τη διαχείριση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπουν στον ΕΟΠΥΥ να υλοποιήσει, ευρέως, το πρόγραμμα της κατ’οίκον παράδοσης φαρμακων. Έτσι, εως ότου βρεθεί λύση εξετάζεται η εύρεση φόρμουλας, η οποια θα επιτρέπει τη διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται αν θα αφορά συγκεκριμένες δυσπρόσιτες περιοχές ή ασθενείς.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσει η Αριστοτέλους και τη νομοθετική ρύθμιση για την ιατρική εκπαίδευση, που έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στις φαρμακευτικές εταιρίες. Με τις αλλαγές, η ευθύνη για την επιλογή των γιατρών που θα μεταβαίνουν σε ιατρικά συνέδρια, τα έξοδα των οποίων καλύπτουν επιχειρήσεις και φορείς του κλάδου, μετατίθεται στις ιατρικές εταιρείες κορμου.


Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει στις φαρμακευτικές εταιρείες πως αξιολογεί την πρόταση του κλάδου για σύνδεση της επένδυσης σε κλινικές μελέτες με τα clawback. Κατά τ’ άλλα, όμως, καμία διασφάλιση δεν φέρεται να έχει δοθεί πως η Αριστοτέλους θα καταφέρει να υλοποιήσει όλα όσα έχει δεσμευτεί ή έχει εκφράσει την πρόθεση να πραγματοποιήσει. Άγνωστο, παραμένει ακόμη και αν οι αλλαγές θα έρθουν σε ένα πολυνομοσχέδιο της υγείας ή θα μοιραστούν σε περισσότερα. Η αμφιβολία δεν προκύπτει μόνο από την περίοδο, αφού βρισκόμαστε σε χρονιά εκλογών. Άγνωστο είναι πότε και πως θα καταφέρουν να περάσουν από τη Βουλή τα όποια νομοθετήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου