Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Αυτοκριτική Ξανθού για τη μη εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας - Είναι διαχρονικό έλλειμμα

"Όταν, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι εντός κλειστών χώρων, για ποιόν αντικαπνιστικό νόμο μιλάμε;", αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε δημόσια ομολογία για τη μη εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, προέβη τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας.

IATRONET

Σχετικές αναφορές έκανε σε εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως “έχουμε την υποχρέωση να υπερβούμε άμεσα και αποφασιστικά το διαχρονικό έλλειμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου”.

Χωρίς να δώσει στίγμα προθέσεων, σημείωσε πως είναι χρέος της Πολιτείας, του πολιτικού συστήματος, της επιστημονικής κοινότητας, των κοινωνικών φορέων και των επαγγελματικών Ενώσεων η δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Τόνισε πως η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στην προστασία της ατομικής και της Δημόσιας Υγείας από την αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση μιας εξαρτητικής συμπεριφοράς που δεν μπορεί να είναι ανεκτή σε κλειστούς δημόσιους χώρους:

“Χρειάζεται, προφανώς, διατομεακή συνεργασία και διϋπουργικός συντονισμός για τον αποτελεσματικό έλεγχο της απαγόρευσης του καπνίσματος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη θεσμική θωράκιση στο θέμα της απαγόρευσης της διαφήμισης και της προώθησης καπνικών προϊόντων κάθε μορφής”, είπε ο υπουργός, για σημειώσει:

“Είναι ζήτημα τήρησης στοιχειωδών όρων και βασικών προδιαγραφών Δημόσιας Υγείας. Είναι ζήτημα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας αλλά και Πολιτισμού μιας χώρας”.
Μητσοτάκης

Αιχμές κατά της κυβερνητικής αδράνειας στο θέμα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόσμου, άφησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για πλημμελή εφαρμογή του, στρέφοντας τα πυρά του κατά του Παύλου Πολάκη:

"Όταν, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κυκλοφορεί με ένα τσιγάρο στο χέρι εντός κλειστών χώρων, για ποιόν αντικαπνιστικό νόμο μιλάμε επιτέλους;", αναρωτήθηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε τις πέντε βασικές προτάσεις του κόμματος γιο την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου:

Πλήρης εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, επιτάχυνση των διαγνωστικών εξετάσεων, άμεση διενέργεια ακτινοθεραπειών, δημιουργία ειδικών κέντρων αντιμετώπισης καρκίνου και τέλος στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.


Αντριουκάιτις

Η επίδειξη της καπνιστικής συνήθειας από τον Παύλο Πολάκη προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Ευρωπαίπου επιτρόπου για θέματα Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις.

Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης και επιδεικνύοντας φωτογραφία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επίτροπος σχολίασε:

"Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν! Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη.

Αν είσαι εθισμένος, είναι ίσως δύσκολο να απεξαρτηθείς, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσεις, ας πάρεις τσίχλες νικοτίνης, ας ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει. Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν καπνίζει ή όχι.

Όταν αυτό συμβαίνει σε δημόσιο χώρο πρόκειται για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι γύρω του έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα. Σήμερα επισκέφθηκα το υπουργείο Υγείας και οι χώροι μύριζαν τσιγάρο".


Παρεμβάσεις

Από το ίδιο βήμα, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε σε οκτώ παρεμβάσεις που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση του καρκίνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:
Ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών, ενός ΝΠΙΔ που θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεων πρόληψης και ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών , την προαγωγή της έρευνας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών Yγείας και τη συνεργασία με δημόσιες δομές Yγείας, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα, Επιστημονικές Εταιρείες, Διεθνείς Οργανισμούς και Ιδρύματα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών περιλαμβάνεται σε ν/σ που είναι ήδη έτοιμο να εισαχθεί στη Βουλή.

Άμεση πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, χωρίς γραφειοκρατικές "αγκυλώσεις". Μέσα από το νέο μηχανισμό Αξιολόγησης Φαρμάκων και Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), ο οποίος διασυνδέεται με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προσιτών τιμών αποζημίωσης και με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) του ΕΟΠΥΥ, διευκολύνετα ι- μετά από ιατρική γνωμοδότηση - η εξατομικευμένη πρώιμη πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες που δεν έχει ακόμα εγκριθεί η αποζημίωση τους.Τα παραπάνω επιστημονικά όργανα και Επιτροπές λειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες, ξεπερνούν τα αρχικά προβλήματα και αρχίζουν να προσφέρουν αναβαθμισμένη και αποτελεσματική φαρμακευτική φροντίδα σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη. 

Η ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έχουν ήδη εκπονηθεί σε συνεργασία με τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες και εκκρεμεί η λειτουργική τους ένταξη στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, σύγχρονα πρωτόκολλα για τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του προστάτη και τις κακοήθειες του αιμοποιητικού συστήματος.

Η κατάρτιση αξιόπιστων Μητρώων Ασθενών, τα οποία θα διαλειτουργούν με τα Πρωτόκολλα και την Επιτροπή ΗΤΑ καθώς και με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) που ήδη έχει αναπτυχθεί και ενεργοποιηθεί στις δημόσιες δομές ΠΦΥ. Στην κατάρτιση των Μητρώων, που αντιστοιχούν σε όλες τις μεγάλες κατηγορίες ογκολογικών παθήσεων, συμμετέχουν ενεργά η ακαδημαϊκή ιατρική κοινότητα, γιατροί του ΕΣΥ, εξειδικευμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών.

Η ανάπτυξη του Δικτύου Μονάδων Ιατρικής Ακριβείας που έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας. Η αρχική πρόβλεψη είναι να λειτουργήσουν τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας, στο πλαίσιο του Δημόσιου Τομέα και μάλιστα με προτεραιότητα στην Ογκολογία. Στόχος η σταδιακή εφαρμογή στην κλινική πράξη των νέων, επαναστατικών εξελίξεων στη μοριακή ιατρική , στη γονιδιακή διάγνωση και θεραπεία , που αλλάζουν ριζικά το τοπίο στην προσέγγιση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η έγκριση αποζημίωσης νέων βιοδεικτών από τον ΕΟΠΥΥ. Χωρίς αυτούς τους κρίσιμους εργαστηριακούς δείκτες- οι οποίοι αποτελούν τη βάση της εξατομικευμένης θεραπείας των ασθενών- δεν μπορεί να προχωρήσει η Ιατρική Ακριβείας. Αναμένεται σύντομα η κοστολόγηση και έγκριση αποζημίωσης 12 νέων βιοδεικτών από το ΚΕΣΥ, με βάση τους οποίους θα είναι εφικτή η πιο στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία μορφών καρκίνου που σχετίζονται με γονιδιακές μεταλλάξεις.

Η αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας των καρκινοπαθών , με την ευχερή πρόσβαση σε οπιοειδή αναλγητικά και φαρμακευτική κάνναβη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με "ειδικής συνταγή ναρκωτικών" που θα χορηγείται από γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα επώδυνων συνδρόμων και ειδικά μητρώα ασθενών.

Η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου πρόληψης και συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, με στόχο την προαγωγή της Υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και τη μείωση της αποφεύξιμης θνησιμότητας λόγω νεοπλασματικών παθήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι σε εξέλιξη και έχει ως "πυρήνα" της τις αποκεντρωμένες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), τον οικογενειακό γιατρό και την διεπαγγελματική ομάδα Υγείας, την κουλτούρα της πρόληψης, της αγωγής Υγείας και της κοινοτικής φροντίδας. Το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον, οι χρόνιες λοιμώξεις που ευνοούν την καρκινογένεση (ηπατίτιδα C), είναι οι προτεραιότητες ενός οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αποτροπής ενός σημαντικού φάσματος ογκολογικών παθήσεων. 

Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι οι οκτώ αυτοί άξονες συνθέτουν μια ολιστική στρατηγική και κυρίως εφαρμόσιμη πολιτική που θα αφορά όλο το φάσμα της φροντίδας Υγείας: από την πρωτογενή πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη θεραπεία και κλινικοεργαστηριακή παρακολούθηση, μέχρι την παρηγορητική και ανακουφιστική φροντίδα.

Δημ.Κ.

1 σχόλιο:

  1. Μας εχει κανει ρεζιλι διεθνως.

    Τι να πρωτοθυμηθείς γι αυτόν τον υπάνθρωπο που παραμένει 4 χρόνια αναπληρωτής υπουργός υγείας.

    Ας τα βλέπουν αυτοί που τον ψήφισαν.

    Το ίδιο και για τους Ζουράρι, Παπακώστα και τον "συνάδελφο" Παπαχριστόπουλο.

    Με μια χούφτα ψήφους τους βγάλατε, και μας τους φορτώσατε στα κεφάλια και των υπολοίπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή