Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Στα 24 τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Ποιες περιοχές είναι “στο κόκκινο”

Για κάθε κρούσμα με προσβολή του κεντρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, με ήπια συμπτωματολογία.

Πέντε άνθρωποι νοσηλεύονταν μέχρι την Τετάρτη σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας με λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου και από αυτούς, οι δύο βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

ΙΑΤRONET

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από την αρχή της περιόδου, έχουν διαγνωστεί 24 συνολικά κρούσματα.

Από τους ασθενείς αυτούς, οι 16 εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και οι δύο έχασαν τη ζωή τους.

Τα 22 κρούσματα έχουν καταγραφεί στον νομό Αργολίδας, ένα στον νομό Αρκαδίας, ενώ για ένα κρούσμα δεν προσδιορίστηκε ο τόπος έκθεσης στον ιό.

Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι πως για κάθε κρούσμα με προσβολή του κεντρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, με ήπια συμπτωματολογία ή χωρίς συμπτώματα.

Εάν πολλαπλασιαστούν τα 16 κρούσματα με συμπτωματολογία από το κεντρικό νευρικό σύστημα με το 140, ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί ανέρχεται σε 2.240!

Οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν λάβει μία σειρά μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δράσεις για την ασφάλεια του αίματος.

Σε καθημερινή βάση, γίνεται ενημέρωση των φορέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τα διαγνωσμένα κρούσματα (υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Περιφέρειες).

Ομάδα

Για την ασφάλεια του αίματος, λειτουργεί διατομεακή Ομάδα Εργασίας για τον καθορισμό των “επηρεαζόμενων περιοχών από νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές”.

Μέτρα για την ασφάλεια της αιμοδοσίας αποφασίζονται και δημοσιεύονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Επιπρόσθετα, το Συντονιστικό κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αποστείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες οδηγίες αιμοεπαγρύπνησης για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου