Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

“Ζητιάνοι” για τα δεδουλευμένα τους γιατροί & φαρμακοποιοί


Με ρυθμούς «χελώνας» συνεχίζεται η εκκαθάριση από τον ΕΟΠΥΥ των υποβληθέντων δαπανών για επισκέψεις, ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται απρόσκοπτα, με αποτέλεσμα να πιέζεται ασφυκτικά η εύρυθμη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ), οι πληρωμές για την εξόφληση των τρεχουσών οφειλών του Οργανισμού προς τους συμβεβλημένους γιατρούς, το τελευταίο διάστημα έχουν «βαλτώσει». Είναι ενδεικτικό πως οι επισκέψεις του ληξιπρόθεσμου μηνός Φεβρουαρίου δεν έχουν ακόμη πάρει έγκριση πληρωμής, 20 ημέρες μετά την οριστικοποίησή τους, ενώ δεν έχει καν αρχίσει ο λογιστικός έλεγχος για τον ληξιπρόθεσμο Μάρτιο του 2017 για όλες τις κατηγορίες.

«Με αυτούς τους ρυθμούς, ο ΕΟΠΥΥ θα εξοφλήσει μόνο τους 6 από τους 12 μήνες του 2017» εκτιμά η πρόεδρος του ΙΣΠ, Άννα Μαστοράκου, τονίζοντας ότι “τρέχουν” αυξημένες υποχρεώσεις των ιδιωτικών ιατρείων λόγω ΕΦΚΑ, υπερφορολόγησης, κλπ. «όπου κατάσχεται το 60-70% των μηνιαίων αποδοχών τους».

Την ίδια ώρα, η παράταση που δόθηκε για την απόδοση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που εκκρεμούν από το 2010 (ΦΕΚ 2195 Β’), δεν έχει αξιοποιηθεί με κάποιο τρόπο. Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, «τίποτε απολύτως δεν έχει δρομολογηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Άρση πίστωσης από τα φαρμακεία

Στον αντίποδα, η εξόφληση των φαρμακοποιών στο σκέλος των φαρμάκων προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος.

Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο για την πληρωμή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, των σκευασμάτων ειδικής διατροφής και των αναλωσίμων υλικών, διαδικασία η οποία έχει «σκαλώσει» παρά το γεγονός ότι έχουν υπογραφεί τα σχετικά εντάλματα (εδώ).

Όπως ανακοίνωσαν με κοινό Δελτίο οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, τα προαναφερόμενα είδη από την Τρίτη 1η Αυγούστου θα χορηγούνται επί πληρωμή και όχι επί πιστώσει, μέχρι νεοτέρας.

3 σχόλια:

  1. Και φανταστειτε οτι τα ζωα πηραν και την δοση απο τους Δανειστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβατε τωρα ποιο ειναι το ......ΕΣΠΑ που θα χρηματοδοτησει τις γυφτοΤΟΜΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δείτε τα χάλια μας εσείς οι νεότεροι και μακριά από την Εγκληματική Οργάνωση του χρΕΟΠΥΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή