Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Δήλωση Προέδρου ΙΣΠ για την επιχειρούμενη απαξίωση των Ιατρικών Συλλόγων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Δήλωση Προέδρου ΙΣΠ για την επιχειρούμενη απαξίωση των Ιατρικών Συλλόγων»

Σε μία εποχή που οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας αγωνιούν για την κρίσιμη κατάσταση της δημόσιας υγείας και του ιατρικού δυναμικού, αποκλεισμένοι από το δημόσιο διάλογο με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, έρχεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε, η κατάθεση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της ιατρικής νομοθεσίας. Κυρίαρχος σκοπός της είναι η παράταση της τρέχουσας θητείας του Π.Ι.Σ. και των Ι.Σ. κατά ένα έτος και η νομική διασφάλιση της μονοκαθεδρίας του Π.Ι.Σ.. Θέτοντας μέγιστο ζήτημα ηθικής τάξεως και συνταγματικότητας του μέτρου, όταν μάλιστα υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων περί προκήρυξης εκλογών. Είναι η τελική επιβράβευση του ΥΥΚΑ σε έναν Π.Ι.Σ. που εξυπηρετεί τις πολιτικές του τελευταίου, και όχι τις θέσεις του ιατρικού κόσμου.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον σκοταδισμού και δημοκρατικής αδιαφάνειας, είναι επιτακτικό να μην επιτραπεί νομοθετικά η μετατροπή των Ι.Σ. σε διοικητικές "μαριονέτες". 

Την τελευταία διετία, η προσπάθεια απαξίωσης των Ι.Σ., γιγαντώνεται συστηματικά με την ενεργό συμμετοχή του Π.Ι.Σ., που προσπαθεί να ασκήσει κατασταλτική πίεση στην αυτόνομη δράση μεγάλων και μικρότερων Ι.Σ., όταν αντιτίθενται στους εκάστοτε πολιτικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας. Η απαίτηση για αποκλειστική επικοινωνία των Ι.Σ. με την κεντρική εξουσία μέσω Π.Ι.Σ., δημιουργεί ένα ισχυρό φίλτρο, μέσα από το οποίο ως δια μαγείας, συστηματικά χάνουν οι ιατροί τα δικαιώματά τους ενώ η εξουσία κερδίζει πάντα δύναμη επιβολής στον ιατρικό κόσμο. 

Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Π.Ι.Σ. δεν είναι αποφάσεις a la carte, η λάμψη των οποίων ενισχύεται ή ξεθωριάζει ανάλογα με τις προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες. Απόφαση Γ.Σ. προ τριετίας που θεσπίζει απόλυτες εξουσίες στον Π.Ι.Σ. είναι κυρίαρχη, ενώ πρόσφατες αποφάσεις Γ.Σ., χάνονται σε παρασκηνιακές "μαύρες τρύπες". Πού χάθηκε η απόφαση απόρριψης του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, η απόφαση για κατάθεση ψηφισμένης πρότασης του Π.Ι.Σ. για την ΠΦΥ, πώς εξαϋλώθηκαν οι αποφάσεις κινητοποίησης κατά του ΕΦΚΑ, πώς χάθηκαν οι κόκκινες γραμμές κατά της αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος;

Όσο το φύλλο πορείας του Π.Ι.Σ. είναι υποτελές και φιλοκυβερνητικό, τόσο θα ισοπεδώνονται αιτήματα και δικαιώματα του ιατρικού κόσμου. Άλλωστε είναι γνωστές οι αήθεις προσωπικές επιθέσεις κατά Προέδρων Ι.Σ. από τον φιλοκυβερνητικό γενικό γραμματέα του Π.Ι.Σ., ο οποίος πιθανά να εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του. 

Οι διοικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων φέρουν τεράστια ευθύνη για το μέλλον του ιατρικού δυναμικού της χώρας, οφείλουν να σταθούν αντάξιοι του θεσμικού τους ρόλου και να αντισταθούν σθεναρά στον κατήφορο απαξίωσης και εμπαιγμού.

Μετά τιμής,

Άννα Μαστοράκου
Πρόεδρος Ι.Σ. Πατρών

3 σχόλια:

  1. Μπράβο, Πρόεδρε! Έθεσες τα θέματα επί των τύπων των ήλων. Είμαι μετανιωμένος ψηφοφόρος της παρούσας κυβέρνησης, η οποία ομολογουμένως έχει ξεφύγει ...τελείως !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..και αί γυναίκες γεγόνασιν άνδρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την προδοσία της γερουσίας του ΠΙΣ, την εχουμε καταλάβει ΟΛΟΙ οι ιατροί της χωρας. Εξαιρετική τοποθέτηση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή