Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ο Ηλίας Μόσιαλος πρωτοστατεί στη μεταρρύθμιση του αυστριακού συστήματος ασφάλισης Υγείας

Ο καθηγητής ανέφερε πως το αυστριακό σύστημα λειτουργεί πολύ καλά και είναι σαφώς πιο αποδοτικό από τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Ένας Έλληνας πρωταγωνιστεί στη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στο αυστριακό σύστημα ασφάλισης Υγείας.

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα την πρότασή του στην υπουργό Υγείας της χώρας Pamela Rendi Wagner για τη μελλοντική δομή του συστήματος (φωτό).

Πρόκειται για ένα έργο 1.000 σελίδων, το οποίο συνέταξε ο κ. Μόσιαλος και παρουσιάστηκε επίσημα στους εκπροσώπους των αυστριακών ΜΜΕ, παρουσία της υπουργού Υγείας και του υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Alois Stöger.

Ο Έλληνας καθηγητής ανέφερε πως το αυστριακό σύστημα λειτουργεί πολύ καλά και είναι σαφώς πιο αποδοτικό από τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Με αυτό το δεδομένο, σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος να γίνουν επαναστατικές αλλαγές, αλλά προσεκτικές παρεμβάσεις.

Η πρόταση Μόσιαλου περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: έναν εθνικό φορέα ασφάλισης ατυχήματος, μία παρόμοια δομή που αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, ένα εθνικό Ταμείο ασφάλισης συντάξεων και ένα Ταμείο ασφάλισης Υγείας και ατυχημάτων.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, κατά την παρουσίαση της πρότασης, οι δύο Αυστριακοί υπουργοί ανέφεραν πως θα προτιμούσαν να ξεκινήσουν με τον τέταρτο άξονα, με σκοπό να βελτιωθούν οι παροχές και η απόδοση των κεφαλαίων.

Οι παρεμβάσεις εκτιμάται πως μπορούν να αποδώσουν ετησίως στο αυστριακό σύστημα Υγείας από 692 έως 845 εκατομμύρια ευρώ.

Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της χώρας, οι οποίοι ζήτησαν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Καθηγητής

Ο Ηλίας Μόσιαλος είναι καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο, με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και βιβλίων, επιμελητής πολλών επιστημονικών εκδόσεων και αρχισυντάκτης επιστημονικού περιοδικού.

Έχει χρηματίσει σύμβουλος σε θέματα Υγείας σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, ενώ έχει υπάρξει σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο για μεταρρυθμίσεις στα συστήματα Υγείας.

Γεννήθηκε το 1960 στη Δράμα, εξελέγη βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ και το 2011 είχε αναλάβει υπουργός Επικρατείας, με καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου.

2 σχόλια:

  1. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ? ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι γιατρούς συναδέρφους... Δεν είναι ιατρός ο Η. Μόσιαλος. Καθηγητής πολιτικής υγείας είναι και πολιτικός (συνήθως επαγγελματίας ψεύτης) ο ίδιος.

      Διαγραφή