Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Φθηνές δικαιολογίες Πολάκη

Posted By: Virus

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί ο Παύλος Πολάκης μετά από το σάλο που δημιούργησε η γκάφα του αναφορικά με διαγνωστική εξέταση για τον καρκίνο, με αποτέλεσμα να μην τη δικαιούται – σήμερα που μιλάμε – κανένας ασθενής.

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για το σφάλμα στο οποίο υπέπεσε, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας υποστηρίζει με ανάρτησή του στο facebook ότι δεν είχε άλλη επιλογή.

«Πριν λίγες μέρες υπέγραψα υπουργική απόφαση με την οποία ακύρωσα μια προηγούμενη η οποία περιείχε την κάλυψη από τον εοπυυ μιας διαγνωστικής εξέτασης (oncotype) που αφορά γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και η οποία βοηθάει στην επιλογή της κατάλληλης χημειοθεραπείας για τις ασθενείς αυτές. Υπήρξε απόφαση του ΣΤΕ που διέτασσε την ακύρωση της απόφασης μετά την προσφυγή ασθενούς, η οποία με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθετε η προηγούμενη υπουργική απόφαση ΔΕΝ καλυπτόταν από τον εοπυυ για να κάνει την εξέταση!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πολάκης ισχυρίζεται, παράλληλα, ότι κανένα ΜΜΕ δεν αναφέρει το λόγο για τον οποίο ενήργησε κατά τον προαναφερόμενο τρόπο. Αυτό βεβαίως δεν είναι αληθές, αφού το Virus το οποίο και αποκάλυψε την Υπουργική Απόφαση «φιάσκο» για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού, είχε αναλυτική αναφορά στο ιστορικό του θέματος (εδώ).

Σύμφωνα με την ανάρτηση Πολάκη, σύντομα θα εκδοθεί νέα ΥΑ – μετά από γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ – η οποία θα διορθώνει την εσφαλμένη και παράλληλα θα βελτιώνει την καταργημένη, καθώς «θα καλύπτει και ηλικιακές ομάδες που δεν καλύπτονταν μέχρι τώρα (τους άνω των 65 ετών ασθενείς)».

Ο αναπληρωτής Υπουργός αποφεύγει, βέβαια, να πει γιατί ταυτόχρονα με την ανάκληση της προηγούμενης ΥΑ κατ’ επιταγήν του ΣτΕ, δεν εξέδωσε εξαρχής μια ΥΑ η οποία να καλύπτει όλους τους ασθενείς. Παράληψη εξαιτίας της οποίας έχει δημιουργηθεί ήδη κενό ενός μήνα στην κάλυψη της εξέτασης από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως ορθά παρατηρούν, όμως, οι εκπρόσωποι των ασθενών (εδώ) είναι προφανές ότι η εντολή του ΣτΕ δεν αφορά το περιεχόμενο της απόφασης που καταργείται, αλλά την μη τήρηση των τυπικών διαδικασιών, που προβλέπονται κατά την έκδοση και στη συνέχεια εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων από το Υπουργείο. Εξάλλου, το περιεχόμενο των γνωμοδοτήσεων του ΚΕΣΥ σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης χωρίς ηλικιακά κριτήρια, δεν αναιρείται από το ΣτΕ (εδώ).

Εντύπωση προκαλεί, στο μεταξύ, η μομφή του Π. Πολάκη στα ΜΜΕ τα οποία κατηγορεί ότι ενώ γνωρίζουν ότι πρόκειται να εκδοθεί διορθωτική ΥΑ, το αποκρύπτουν.

«Το παραλήρημα και αντιπολιτευτικός οίστος ορισμένων έχει φτάσει σε όρια απόλυτης λασπολογίας πλέον!» σημειώνει ο αναπλ. Υπουργός. «Πού να φάτε τα σκώτια σας η αλήθεια είναι αυτά που κάνουμε εμείς και όχι ο βόθρος που είστε εσείς!» συμπληρώνει με το γνωστό ύφος που συνηθίζει να απευθύνεται σε όποιον του ασκεί κριτική.

Θα είχε ενδιαφέρον, βέβαια, να επισύναπτε και τη σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του, διότι δεν υπάρχει. Και η επίσημη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου γίνεται με αυτό τον τρόπο, ως γνωστόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου