Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ για ΠΦΥ: Το σ/ν δείχνει την... έξοδο στους συμβεβλημένους γιατρούς



Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ χαιρετίζει την κλήση της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ δια της Προέδρου της Άννας Μαστοράκου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ.

Για πρώτη φορά, δίνεται σημαντικό δημόσιο βήμα στους συμβεβλημένους ιατρούς να καταθέσουν τις απόψεις τους ως βασικός πυλώνας παροχής υπηρεσιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σχολιάζει η Ένωση σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ωστόσο, ότι πολλά σημεία του νομοσχεδίου, δείχνουν ξεκάθαρα πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ τίθενται σε εφεδρεία, ενώ δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι βγαίνουν εκτός συστήματος ΠΦΥ.

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 26/07/2017 αποφασίστηκαν να τονισθούν επιγραμματικά τα κυριότερα σημεία διαφωνίας της Ένωσης με το προτεινόμενο σχέδιο μεταρρύθμισης της ΠΦΥ, λόγω του περιορισμένου χρόνου ομιλίας των ομιλητών στην Επιτροπή. Αναλυτικά, έχουν ως εξής:

Δίκτυο ιατρών ΕΟΠΥΥ

Το δίκτυο των ιατρών του ΕΟΠΥΥ αποτελεί αριθμητικά και λειτουργικά, ένα μεγάλο Πανελλαδικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ που αποτελείται από 8.000 σημεία ΠΦΥ δίπλα στον πολίτη, εκ των οποίων τα 5.500 είναι κλινικά / κλινικοεργαστηριακά ιατρεία και περίπου 2.500 διαγνωστικά εργαστήρια, εξυπηρετώντας πάνω από 70% του πληθυσμού, κατά προτίμησή τους λόγω της ποιότητας υπηρεσιών, της ταχύτητας εξυπηρέτησης και του άρτιου τεχνολογικού εξοπλισμού. Το δίκτυο αυτό καλύπτει 12 εκατ. δωρεάν επισκέψεις ετησίως, διεξάγει 128 εκατ διαγνωστικές πράξεις, απορροφώντας μόλις το 7,8% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για ένα μεγάλο και οικονομικά αποδοτικό δίκτυο υπηρεσιών υγείας που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μεγάλο βαθμό.

Λανθασμένος πολιτικός σχεδιασμός

Αντί για την ενίσχυση και στήριξη δύο πυλώνων ΠΦΥ (ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ) που έχουν σοβαρότατα λειτουργικά θέματα, η πολιτική πρόταση είναι να δημιουργούν νέες δομές.

Κυρίαρχα προβλήματα ΕΟΠΥΥ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές πρώην ταμείων, που αποτελεί σκάνδαλο μη απόδοσης 7 χρόνια μετά και με κίνδυνο παραγραφής, ληξιπρόθεσμες οφειλές (2012-2015 ιατρικές πράξεις) και τρέχουσες οφειλές ΕΟΠΥΥ, ανοιχτή πληγή clawback, αύξηση της κάλυψης ασθενών χωρίς αύξηση δαπάνης, ΕΦΚΑ και υπερφορολόγηση αποδεκατίζουν κυριολεκτικά την εύρυθμη λειτουργία των ιατρείων με συντριπτική κατάσχεση των εσόδων και δέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων.

Συστηματική είναι η στοχοποίηση του ιδιωτικού τομέα, με τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ να τίθενται σε εφεδρεία με το νομοσχέδιο που ανοίγει διάπλατα την πόρτα εξόδου των ιατρών του ΕΟΠΥΥ από την ΠΦΥ, με ευθύνη του ΥΥΚΑ.

ΤΟΜΥ

Κάλυψη 30% – με προσωρινή χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ – αραίωση του δικτύου των ειδικών ιατρών – κόστος 80 εκατ. ανά έτος. Ακριβό σύστημα υγείας με προσωρινό χαρακτήρα και αμφιλεγόμενες παροχές στους ασφαλισμένους. Οικογενειακός ιατρός τριών ταχυτήτων, με δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα.
Παραπάνω από βέβαιη είναι η ευόδωση υπόγειας συναλλαγής και των αφανών εξυπηρετήσεων.
Καθόλου ελκυστική η πρόταση για τους ιατρούς και προβλέπεται ότι δεν θα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ΤΟΜΥ.
Δεν αναφέρεται το κόστος δημιουργίας και συντήρησης της υποδομής και της λειτουργίας των ΤΟΜΥ

Προδιαγραφές δομής : Το άρθρο 5 για τις ΤΟΜΥ δεν περιγράφει απολύτως καμία προδιαγραφή. Ποιος ο ελάχιστος εξοπλισμός; Το αιμοληπτήριο στα ΤΟΜΥ επίσης είναι χωρίς προδιαγραφές: αιμοληψίες ( συνθήκες διατήρησης, μεταφοράς βιολογικού υλικού, συλλογής μολυσματικών αποβλήτων, κλπ). Τι είδους φραγμός αναχαίτισης περιστατικών προς τα νοσοκομεία θα υπάρχει ;

Δομικά προβλήματα του νόμου

Καταστρατήγηση θεσμών και δικαιωμάτων. Για ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα όπως είναι η ΠΦΥ, μόνο η νομοθέτηση ενός ΠΔ μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με προληπτικό έλεγχο νομιμότητας στο ΣτΕ και την αναγκαία κοστολόγηση, υγειονομικό χάρτη, καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού και αυστηρό πλαίσιο προδιαγραφών όπως είναι το ΠΔ 84/2001 για την ιδιωτική ΠΦΥ – με δίκαιους και ισότιμους κανόνες δημόσιου – ιδιωτικού φορέα.

Ιδιαίτερη μνεία στο άρθρο 11. παράγραφος 4 γενική συλλογική σύμβαση με ΠΙΣ πάγιο αίτημα αλλά όχι διαπραγμάτευση παγίδευσης ιατρικού κόσμου με το στόχο την αραίωση του δικτύου των ειδικών ιατρών, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι σύμβασης, το ωράριο και οι υποχρεώσεις, το οποίο θα αποφασισθεί κατά το δοκούν από τον Υπουργό στο άρθρο 5.

Καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ασθενούς ιατρού – υποχρέωση του ασθενούς και όχι δικαίωμα – εμπόδια πρόσβασης για τους χρόνιους ασθενείς που θα πρέπει να αναφέρονται στον οικογενειακό ιατρό – φαινόμενα ταλαιπωρίας και απασφάλισης του πολίτη, ο οποίος θα χάσει τον θεράποντα ιατρό του, τον εξειδικευμένο ιατρό του που γνωρίζει το ιστορικό του ( σχέση ιατρού – ασθενούς) – αυξημένες εισφορές με μείωση παροχών – γεγονός που θα φέρει την δικαιολογημένη αγανάκτηση των ασθενών

Καταστρατήγηση της εκπαίδευσης: τόσοι οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί έχουν συγκεκριμένο πεδίο εκπαίδευσης, το οποίο διευρύνεται δια νόμου και άνευ εκπαίδευσης – δημιουργώντας θέματα αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος – και ιατρικής ευθύνης.

Θίγεται η υπόσταση του οικογενειακού ιατρού –τροχονόμος – κόφτης – υπερεξουσίες παραπομπής αλλά με ελεγχόμενη συνταγογράφηση – μαζικές κλήσεις σε απολογία από τον ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση εκτός ειδικότητας.

Τέλος το νομοθέτημα καταστρατηγεί θεσμούς, δικαιώματα, την εκπαίδευση, τη φύση της ΠΦΥ και δε δίνει καμία πολιτική λύση στα χρόνια προβλήματα της δημόσιας υγείας».

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ευχαριστεί θερμά τον Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Οικονόμου Βασίλη και ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Αχαίας κ. Φωτήλα Ιάσων για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους και τη συμβολή τους στην παρουσία της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ για πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων που έχουν επιδείξει μέριμνα για τα θέματα ΠΦΥ και θα συνεχίσει να ενημερώνει απρόσκοπτα τους φορείς των ασθενών, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς εταίρους για τα δικαιώματα των ασθενών που θίγονται με το νέο σύστημα ΠΦΥ.

Εκτός αυτού, 8.000 σημεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κοντά στον πολίτη, θα πληροφορούνσε καθημερινή βάση τους ασθενείς για τις επερχόμενες αλλαγές

2 σχόλια:

  1. Απο την εποχη του Δοξιαδη ο θεσμος του οικογενειακου ιατρου ολο θεσμοθετειται. Τον ειδατε πουθενα ?
    Ας μην ανησυχουμε αλλη μια στρακαστρουκα ειναι , τιποτα δεν θα εφαρμοστει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όταν οι συνδικαλιστές κάθονται σαν χανοι αυτά γίνονται. Γιατί δεν ξεσηκώθηκαν οι συνδικαλιστές όταν γινόταν οι συζητήσεις επί χαρτου για την ΠΦΥ Ε;Ε;Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή