Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

ΠΟΕΔΗΝ: Αυτές είναι οι δαπάνες που θέλει να νομιμοποιήσει το Υπ. Υγείας

Από NewsRoom
Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή την φωτογραφική -όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση- τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.

Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ότι με αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει παράνομες δαπάνες προς τους εργολάβους, τα νοσοκομεία αλλά και το ΚΕΕΠΛΝΟ που διερευνώνται από τα δικαστήρια έπειτα από καταγγελία των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα εξής:

«Με την εν λόγω διάταξη νομιμοποιείται η εξόφληση των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης για παροχή υπηρεσιών, που παράνομα τους ανατέθηκαν στα Νοσοκομεία και τους άλλους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ είναι η εκδίωξη των εργολάβων που πίνουν το αίμα στους εργολαβικούς εργαζόμενους, παρέχουν υπηρεσίες χαμηλού επιπέδου, επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας στους απασχολούμενους και στοιχίζουν πανάκριβα στο Δημόσιο.

Οι εργολάβοι βρήκαν τώρα νέο κόλπο για να κλέβουν τους εργαζόμενους χωρίς να λογοδοτούν στους Ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Εκβιάζουν τους εργαζόμενους, υπογράφουν ότι έλαβαν ένα συγκεκριμένο ποσό ως μηνιάτικο το οποίο κατατίθεται στην τράπεζα. Η ανάληψη του ποσού γίνεται παρουσία «παλικαρά» της εταιρίας και επιστρέφεται πάραυτα στον σωματοφύλακα της εταιρείας το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που καταθέτουν στην τράπεζα. Για την κατάσταση αυτή δεν φταίνε τα Δικαστήρια όπως λέει ο Αν. Υπουργός Υγείας αλλά το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης.

Νομοθετούν στο πόδι κάθε τρεις και λίγο για την εκδίωξη των εργολάβων, οι εργολάβοι προσφεύγουν στα Δικαστήρια και καταφέρνουν με ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρώνουν προσωρινά τις αποφάσεις εκδίωξής τους. Βρίσκουν έτσι πάτημα οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων και δεν εφαρμόζουν το Νόμο προκηρύσσοντας την κάλυψη των θέσεων με Συμβάσεις Εργασίας ή Έργου. Πέρασε 1 ½ χρόνος από τη σύσταση του Ν. 4368/2016 που προέβλεπε την εκδίωξη των εργολάβων και ακόμη οι εργολάβοι ζουν και βασιλεύουν σε 80 Νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση νομοθετεί πρόχειρα προβλέποντας δυνητικά την εκδίωξή τους και όχι την εκδίωξη για λόγους δημοσίου συμφέροντος (συμφερότερο οικονομικά, ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, συνθήκες εργασίας κ.α.). Η κυβέρνηση νομοθετεί σαν να επιδιώκει όλο αυτό το μπάχαλο για να παραμείνουν οι εργολάβοι στα Νοσοκομεία και το ΚΕΕΛΠΝΟ και ως εκ τούτω οι εργολαβικοί εργαζόμενοι σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. 80 Νοσοκομεία και το ΚΕΕΛΠΝΟ αντί να προκηρύξουν διαγωνισμούς για προσλήψεις προσωπικού με Συμβάσεις Εργασίας και να εκδιώξουν τους εργολάβους προχωρούν με παράνομές αναθέσεις στην επέκταση των Συμβάσεων μήνα – μήνα.

Η υποτίθεται ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ που κάνουν τα Νοσοκομεία είναι παράνομη. Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν κάνει ούτε αυτό. Κανονική ανάθεση. Φυσικά το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να υπογράψει δαπάνες συμβάσεων που είναι παράνομες αφού είναι με παράταση συμβάσεων ή ανάθεση. 80 Νοσοκομεία έχουν παράνομες παρατάσεις συμβάσεων ή αναθέσεις πάνω από ένα χρόνο. Πώς να υπογράψει τέτοιες δαπάνες το Ελεγκτικό Συνέδριο;

Οι μηνιαίες παρατάσεις γίνονται με την δικαιολογία από τις Διοικήσεις ότι αναμένεται σύντομα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση στα Δικαστήρια και έτσι θα προχωρήσουν σε διαγωνισμό για την πρόσληψη προσωπικού με Συμβάσεις Εργασίας. Με την συγκεκριμένη τακτική οι εργολάβοι παραμένουν με παράνομες αναθέσεις στα Νοσοκομεία 1 ½ χρόνο. Η ευθύνη αποκλειστικά ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Παίζουν κρυφτούλι. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Πολύ χειρότερα τα πράγματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ που σκορπάει λεφτά στους εργολάβους, τη στιγμή που δεν προσλαμβάνει τους 180 Νοσηλευτές και Γιατρούς που υπολείπονται του διαγωνισμού που παράνομα ακύρωσε ο κος Πολάκης, για να ανοίξουν οι 100 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ. Από τον Δεκέμβριο του έτους 2015 το ΚΕΕΛΠΝΟ υπόκειται σε Δημόσιο λογιστικό έλεγχο. Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10 εκατ. ευρώ δαπάνες με ανάθεση χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία.

Η Εταιρεία Φύλαξης που είναι για όλες τις δουλειές της Διοίκησης μέχρι και τους εργαζόμενους από το χώρο της δουλειάς απέκλεισαν, είναι με ανάθεση μήνα – μήνα και αμείβεται με το αστρονομικό ποσό των 350.000 ευρώ το μήνα. Χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία αν και έληξε η Σύμβασή τους 31/6/2016. Ένα χρόνο χρυσοπληρώνονται μήνα – μήνα με τιμολόγιο, χωρίς καν ανάρτηση της Σύμβασης. Στην καθαριότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ έδιωξε τους εργολάβους. Προκηρύχτηκε διαγωνισμός τον Αύγουστο 2016 και προσλήφθηκαν από τον Οκτώβριο 2016 καθαρίστριες με Συμβάσεις Εργασίας. Γιατί εκεί εκδιώχθηκαν οι εργολάβοι και η συγκεκριμένη Εταιρεία φύλαξης χαϊδεύεται από τη Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ; Μήπως τους κάνει τη βρώμικη δουλειά; Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ για φύλαξη πληρώνει 45.000 ευρώ κάθε μήνα.

Τι φυλάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και πληρώνουν 350.000 ευρώ το μήνα; Κρατικά μυστικά Πολάκη;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου