Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

«Να συμψηφιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς με τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ»


1

Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση
Zougla.gr

Την ανάγκη συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς με τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ υπογραμμίζει ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, με ερώτηση που κατέθεσε στους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στην ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει πως: «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. λειτούργησε ως ο αποκλειστικός φορέας περίθαλψης και ταυτόχρονα ανέλαβε και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των ταμείων προς τους ιατρούς. Σύμφωνα με καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, μέχρι σήμερα, κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς να υπάρχουν τακτικές ημερομηνίες, και, κυρίως, αυθαίρετα και μονομερώς, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξοφλούσε τμήμα των οφειλών του προς τους ιατρούς επιβάλλοντας, μάλιστα, ένα γενναίο ''κούρεμα'' των οφειλών αυτών πριν καταβληθούν στους δικαιούχους ιατρούς».

«Με τη δημοσίευση της υπ΄ αριθ. 2/48342/ΔΠΓΚ Υπουργικής Απόφασης του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη ''Τροποποίηση της αριθμ. 2/57103/ΔΠΓΚ/ 23.6.2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών “Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων” (Β΄ 1932)'' (ΦΕΚ Β’ 2195/27-06-2017), μεταφέρθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), δηλαδή πάλι πίσω στα ταμεία. Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως οργανισμός δεν έχει καμία υποχρέωση εξόφλησης την οποία πλέον αναλαμβάνει ο Ε.Φ.Κ.Α.. Έτσι, εξυπηρετείται η μνημονιακή δέσμευση της πλήρους εξόφλησης έως τις 30-06-2017 και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εμφανίζεται λογιστικά καθαρός, αφού τις οφειλές χρεώνεται πλέον ο Ε.Φ.Κ.Α. μέσω των επιμέρους ταμείων» αναφέρει.

«Όμως, οι ιατροί εξακολουθούν να περιμένουν την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτούς για τις υπηρεσίες και την εργασία που έχουν ήδη προσφέρει, ενώ, παράλληλα, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις (φορολογία, ασφάλιση, clawback-rebate για τους εργαστηριακούς) προς την Πολιτεία» προσθέτει.

«Η πρόταση για συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που επιβαρύνουν πλέον τον Ε.Φ.Κ.Α., με τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στον Ε.Φ.Κ.Α., είναι λογική και άμεσα εφαρμόσιμη, ενώ, ταυτόχρονα, προσφέρει μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων προς τους ιατρούς. Πρόκειται για μια υλοποιήσιμη και ρεαλιστική λύση που αναγνωρίζει τη δυσχερή οικονομική κατάσταση και σέβεται την επαγγελματική αξιοπρέπεια και το λειτούργημα που προσφέρουν οι ιατροί» τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου.

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, καλεί τους κ.κ. Ξανθό, Τσακαλώτο και Αχτσιόγλου να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων προς τους ιατρούς; 

2. Προτίθεστε να δεχθείτε την πρόταση για συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που επιβαρύνουν πλέον τον Ε.Φ.Κ.Α., με τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι ιατροί στον Ε.Φ.Κ.Α.;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου