Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

65 εκατ. για δράσεις της ΕΕ στην Υγεία το 2020


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΕ

Συντάκτης: Virus

Ευρωπαϊκά κονδύλια άνω των 65 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν εντός 2020 για δράσεις που αφορούν την Υγεία, όπως ενημερώνει η Βερονίκ Βάσμπαουερ, διευθύντρια του Εκτελεστικού Οργανισμού για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (CHAFEA).

Οι δράσεις επικεντρώνονται σε 7 βασικούς άξονες που αφορούν:

-την ψυχική υγεία,

-την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης,

-την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη,

-τη φαρμακευτική καινοτομία και την πρόσβαση σε φάρμακα,

-τον έλεγχο των προϊόντων καπνού,

-την κοινή κλινική αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας,

-τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τις σπάνιες νόσους.

Η διευθύντρια του Οργανισμού, που διαχειρίζεται το πρόγραμμα για την υγεία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγεί μεταξύ άλλων τι προσφέρει το πρόγραμμα για την υγεία στους πολίτες της ΕΕ, ποιες είναι οι βασικές δράσεις του προγράμματος εργασίας για το 2020.

Πρώτα απ’ όλα, τι είναι το πρόγραμμα για την υγεία;

Το πρόγραμμα για την υγεία στηρίζει τις πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας: Χρηματοδοτεί έργα σε επίπεδο ΕΕ για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, την πρόληψη των ασθενειών και την εξάλειψη των απειλών για τη σωματική και ψυχική υγεία στις ευρωπαϊκές χώρες. Υποστηρίζει επίσης την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ στους τομείς των σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, του ελέγχου των προϊόντων καπνού, της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης και των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης. Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει 976 έργα και δράσεις, σε συνεργασία με 7387 οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη. Το τρέχον πρόγραμμα για την υγεία είναι το τρίτο, με διάρκεια από το 2014 έως το 2020.

Και τι είναι το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας;

Με απλά λόγια, το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας περιγράφει τις ενέργειες που θα υλοποιήσει ο CHAFEA κατά τη διάρκεια του έτους και δεσμεύει τα αναγκαία κεφάλαια για την εκτέλεσή τους, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Επιτροπή.

Τι το αξιοσημείωτο έχει το πρόγραμμα εργασίας για το 2020;

Το 2020 είναι το τελευταίο έτος του τρίτου προγράμματος για την υγεία. Το πρόγραμμα εργασίας θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στους ακόλουθους τέσσερις στόχους:
Προαγωγή της υγείας, πρόληψη των ασθενειών και διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για υγιεινό τρόπο ζωής
Προστασία των πολιτών της Ένωσης από σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας
Συμβολή σε καινοτόμα, αποδοτικά και βιώσιμα συστήματα υγείας
Διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών της Ένωσης σε καλύτερη και ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη.

Συνολικά 65,36 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί για το 2020, εκ των οποίων 37,15 εκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων μέσω επιχορηγήσεων για έργα που υλοποιούνται από ενδιαφερόμενους φορείς του τομέα της υγείας, ακαδημαϊκούς φορείς, υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, και διεθνείς ή μη κυβερνητικές οργανώσεις, μέσω δικτύων (όπως το ευρωπαϊκό δίκτυο αναφορών για τις σπάνιες ασθένειες) και μέσω συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών των χωρών της ΕΕ.

Τι σημαίνει αυτό για τον μέσο πολίτη;

Αποτέλεσμα εικόνας για EU HEALTH PROGRAMMEΤο πρόγραμμα για την υγεία αποσκοπεί στη διάδοση βέλτιστων πρακτικών σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στην παροχή τεκμηριωμένων γνώσεων και εμπειρογνωσίας εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο. Οι δράσεις που χρηματοδοτεί πληρούν αυστηρά κριτήρια και πρέπει να μπορούν να αναπαραχθούν με επιτυχία σε άλλες χώρες. Πρέπει επίσης να έχουν απτά οφέλη για τη ζωή των ανθρώπων.

Για να κατανοήσετε καλύτερα το έργο μας ρίξτε μια ματιά στο φυλλάδιο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα, με επιτυχημένα παραδείγματα του προγράμματος για την υγεία. Εκεί αναδεικνύεται το φάσμα των έργων μας και η πληθώρα των τρόπων με τους οποίους αυτά βοηθούν τόσο το ευρύ κοινό όσο και τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Ο CHAFEA θα δημοσιεύσει σύντομα προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων και προσφορών. Επισκεφτείτε την ειδική ιστοσελίδα μας με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης από την ΕΕ, στην οποία δημοσιεύουμε επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με προσκλήσεις υποβολής προσφορών, επιδοτήσεις λειτουργίας, έργα και κοινές δράσεις. Δείτε επίσης τη βάση δεδομένων με τα έργα του CHAFEA, καθώς και άλλες πρόσφατες δραστηριότητες για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, ιδίως τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου. Ελπίζω ότι τα κείμενα και το σχετικό βίντεο θα σας φανούν ενδιαφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου