Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Κοροναϊός : Σε διεθνή απομόνωση η Κίνα – Άρον άρον οι χώρες επαναπατρίζουν τους πολίτες τους

Οι άλλες χώρες γυρνούν την πλάτη τους στην Κίνα, η οποία προσπαθεί να δείξει ότι έχει τον έλεγχο στη «μάχη» με τον κοροναϊό.


Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες και τις οικονομικές συνέπειες, η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει και την απομόνωση από τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη οι οποίες, παρά τις παροτρύνσεις τόσο των κινεζικών αρχών όσο και του ΠΟΥ, επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και φυγαδεύουν άρον-άρον τους πολίτες τους από την ασιατική χώρα.

Η φονική επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 259 ανθρώπους στην Κίνα, ενώ συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 11.791, με τους 100 περίπου να βρίσκονται εκτός Κίνας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κρούσματα του κοροναϊού έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τη Σουηδία.

Η επαρχία Χουμπέι στην οποία ανήκει και η πόλη Ουχάν έχει τεθεί σε καραντίνα και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις ούτε προς, ούτε από αυτή.

Όλο και περισσότερες χώρες και αεροπορικές εταιρίες αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς την Κίνα για λόγους ασφαλείας.

Αρκετές είναι και οι χώρες – όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία – που στέλνουν ειδικές πτήσεις για να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους.
Διεθνής «αποκλεισμός»

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν πως θα αρνούνται την είσοδο σε όλους τους ξένους επισκέπτες που είχαν προσφάτως ταξιδέψει στην Κίνα – χώρα από την οποία ξεκίνησε η επιδημία.

Νωρίτερα, κι άλλες χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Ρωσίας, Ιαπωνίας, Πακιστάν, Ιταλίας, Βιετνάμ, Σιγκαπούρης, Μογγολίας και άλλων – γνωστοποίησαν την απόφασή τους για ανάλογους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Κι όλα αυτά, παρά την οδηγία κατά των συγκεκριμένων μέτρων από διεθνείς αξιωματούχους.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μόνο κακό παρά καλό μπορούν να προκαλέσουν, παρακωλύοντας τη διακίνηση πληροφοριών, εμποδίζοντας την ιατρική αλυσίδα εφοδιασμού και βλάπτοντας τις οικονομίες» είχε διαμηνύσει χθες Παρασκευή ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αντί των ακραίων ταξιδιωτικών μέτρων, ο ΠΟΥ συνιστά την καθιέρωση ελέγχων στους επίσημους συνοριακούς κόμβους, προειδοποιώντας πως το κλείσιμο των συνόρων θα επιταχύνει την εξάπλωση του ιού καθώς θα ενθαρρύνει την είσοδο των ταξιδιωτών στους εκάστοτε προορισμούς με ανεπίσημο τρόπο.

Η Κίνα επέκρινε τις ξένες κυβερνήσεις για το κύμα αυτό ταξιδιωτικών οδηγιών, κατηγορώντας τις πως αγνοούν τις επίσημες οδηγίες.

«Οι ΗΠΑ έσπευσαν να κάνουν το αντίθετο από αυτό που συνέστησε ο ΠΟΥ κατά των ταξιδιωτικών περιορισμών. Σαφώς και δεν ήταν μία κίνηση καλής θέλησης» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών.
Κίνα: Με drones και ντουντούκες λένε στον κόσμο να φοράει μάσκες

Σύμφωνα με κινεζικά μέσα, πάνω από πόλεις και χωριά της Κίνας πετούν drones, από τα ηχεία των οποίων εκπέμπονται μηνύματα που λένε στους πολίτες να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν έξω.

Παράλληλα, από τις κάμερες των drones οι αρχές ελέγχουν την κατάσταση στην εκάστοτε περιοχή.

Άνθρωποι επίσης κυκλοφορούν με ντουντούκες στις γειτονιές και παίζουν ηχογραφημένα μηνύματα.

Οι Global Times αναφέρουν τέλος ότι αφίσες υπάρχουν στους δρόμους οι οποίες παρακινούν τον κόσμο να μείνει σπίτι κατά τη διάρκεια της επιδημίας και να αποφεύγουν τις δημόσιες συναντήσεις.
Οι νοσηλευτές του Χονγκ Κονγκ απειλούν με απεργία

Χιλιάδες μέλη του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων του Χονγκ Κονγκ ψήφισαν σήμερα υπέρ μιας απεργιακής κινητοποίησης εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, όπως το κλείσιμο των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα όπου η επιδημία μετρά ήδη 259 νεκρούς.

Δεκατέσσερα κρούσματα λοίμωξης από τον κοροναϊό επιβεβαιώθηκαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, όπου 112 άνθρωποι είναι σε καραντίνα.

Περισσότερα από 3.000 μέλη του προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές, ψήφισαν υπέρ της απεργίας σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Αν δεν αντιμετωπιστεί η πηγή της μόλυνσης, «τα μέσα πρόληψης της επιδημίας και το ανθρώπινο δυναμικό δεν θα είναι επαρκή», δήλωσε η Γουίνι Γου, πρόεδρος της Ένωσης εργαζομένων νοσοκομειακής διοίκησης (HAEA). «Δεν θέλουμε να απεργήσουμε, αλλά η κυβέρνηση αγνόησε τα αιτήματα του ιατρικού προσωπικού που είναι στην πρώτη γραμμή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Σύμφωνα με το συνδικάτο, 9.000 μέλη του υποστηρίζουν την απεργία.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, το 30% αυτών, οι οποίοι δεν εκτελούν καθήκοντα κεντρικής σημασίας, θα σταματήσουν τη δουλειά τους από τη Δευτέρα. Οι άλλοι, οι οποίοι εργάζονται στις υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών, θα συμμετάσχουν αργότερα σε τετραήμερη απεργία.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, πιστή στο Πεκίνο, αρνήθηκε να κλείσει εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, σε αντίθεση με αυτό που ζητούσε ένα μέρος της κοινής γνώμης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έκλεισε έξι από τα 14 σημεία διέλευσης με την ηπειρωτική Κίνα. Την Παρασκευή, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, δήλωσε ότι το πλήρες κλείσιμο των συνόρων δεν είναι ρεαλιστικό.
Κύπρος: Χαμηλή η πιθανότητα το ύποπτο περιστατικό να είναι κοροναϊός

Χαμηλή είναι η πιθανότητα το ύποπτο περιστατικό στην Κύπρο να είναι κοροναϊός, σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι το ύποπτο κρούσμα αφορά σε νεαρό Κινέζο, μόνιμο κάτοικο Κύπρου, ο οποίος επέστρεψε την Παρασκευή από ταξίδι σε Κίνα με υψηλό πυρετό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Υγείας, κατά την οποία έγινε ενημέρωση σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης των ύποπτων περιστατικών από τον νέο κοροναϊό, η επιστημονική ομάδα του υπουργείου διαβεβαίωσε ότι το ύποπτο υπό διερεύνηση περιστατικό κοροναϊού, το οποίο νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, είναι πολύ καλά στην υγεία του, ενώ σήμερα δεν παρουσίασε πυρετό.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εξετάσεων για επιβεβαίωση ή όχι κρούσματος κοροναϊού δεν είναι έτοιμα ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου