Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

OI ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ BREXIT


Το Brexit είναι γεγονός. Από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 θα περιορίζει και θα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την δυνατότητα των Ευρωπαίων πολιτών να εργάζονται ή να φοιτούν στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). 

Δικαίωμα παραμονής θα έχουν μόνο όσοι θα έχουν έρθει στο ΗΒ έως τις 31/12/2020 και εφόσον κάνουν αίτηση για προσωρινή άδεια παραμονής ( Εuropean temprorary leave to remain scheme -Euro TLR ) . Από το 2021 και μετά θα ισχύει νέα νομοθεσία. 

Ένα ταξίδι στο ΗΒ για τουριστικούς λόγους θα γίνεται με αίτηση, παράβολο και διαβατήριο (όχι ταυτότητα) και ίσως όχι απαραίτητα βίζα.

Μετά το Brexit, οι φοιτητές (και της ιατρικής) θα έχουν δυσκολίες: εάν πληρούν τα κριτήρια για τη μόνιμη άδεια παραμονής ( eu settlement scheme) τότε θα μπορούν να παραμείνουν έως και 5 χρόνια μετά το τέλος των σπουδών τους, σε αντίθετη περίπτωση ίσως θα μπορούν μετά το προπτυχιακό τους πρόγραμμα να παραμένουν στην χώρα μόνο για 6 μήνες (και μετά το διδακτορικό τους για 12 μήνες). Στην συνέχεια θα υπόκεινται στους γενικούς κανόνες που θα ισχύουν για όλους για αναζήτησης εργασίας. Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στα φοιτητικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Θα ακολουθήσει η εξομοίωση των διδάκτρων με τους φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).Το ετήσιο ποσό των 9250 λιρών είναι πιθανόν να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί (όπως ισχύει για τους φοιτητές εκτός ΕΕ ). 

Όσον αφορά την παραμονή και εργασία, τα κριτήρια που φαίνεται να έχουν προταθεί είναι αυστηρά οικονομικά και σχετίζονται με το ύψος των ετήσιων αποδοχών (αναφέρεται το ποσό των 30.000 λίρων ετησίως τουλάχιστον).

Σε περίπτωση εύρεσης εργασίας με μικρότερο μισθό θα δίνεται η δυνατότητα παραμονής ( χωρίς να είναι βέβαιο ), για συγκεκριμένο διάστημα, πχ παραμονή για 12-24 μήνες και μετά νέα αίτηση πριν την λήξη της.

Αυτό που οδηγεί τους Έλληνες ιατρούς στο ΗΒ είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, η έρευνα, οι μισθοί, η αξιοκρατία, η επαγγελματική αποκατάσταση και οι καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Μετά το Brexit τι θα γίνει με τους Έλληνες ιατρούς που θέλουν να κάνουν ειδικότητα ,εξειδίκευση , μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή έρευνα στο ΗΒ;

Αρχικά θα υπάρχει διαδικασία αναγνώρισης του δικαιώματος παραμονής (settled status) αλλά σταδιακά μπορεί να χαθεί. Με βάση την αρχική αναγνώριση, αυτοί που θα εγκατασταθούν μόνιμα στην χώρα για 5 έτη, θα εξασφαλίσουν το δικαίωμα παραμονής τους επ΄ αόριστον. Εάν όχι θα τους δοθεί το δικαίωμα να συμπληρώσουν τα 5 έτη, με προσωρινό καθεστώς παραμονής αρκεί να μην φύγουν για συγκεκριμένο διάστημα από την χώρα.

Προτάσεις ώστε να μπορούν να συνεχίσουν οι Έλληνες ιατροί να εκπαιδεύονται και να εργάζονται στο ΗΒ είναι:

1) Άδεια παραμονής των Ελλήνων ιατρών, με πιστοποίηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο (GMC), για την δυνατότητα εύρεσης εργασίας και παραμονής των Ελλήνων ιατρών χωρίς οικονομικά κριτήρια. Συνήθως ο ειδικευόμενος ιατρός ξεκινά με εξαμηνιαία συμβόλαια που μπορεί να μην είναι και συνεχόμενα και άρα να μην πληρεί τα ετήσια οικονομικά κριτήρια.

2) Συνέχιση έρευνας και εξειδίκευσης στην Ελλάδα και στο ΗΒ με την προϋπόθεση ότι θα παρέχεται επίσημα αναγνωρισμένη βεβαίωση – πιστοποίηση των δύο Ιατρικών Συλλόγων.

3) Δυνατότητα μερικής ή περιορισμένης διάρκειας απασχόλησης των Ελλήνων ιατρών στο ΗΒ με αυτόματη παράταση της άδειας παραμονής τους.

4) Δυνατότητα παραμονής και στέγασης εντός νοσοκομείου ή πανεπιστημίου για ένα μεταβατικό διάστημα έως ότου υπογραφεί νέα σύμβαση εργασίας.

5) Δυνατότητα εύρεσης εργασίας και ανεξάρτητα με εργασία παράταση παραμονής του/της συζύγου και των παιδιών με φοίτηση τους έως το τέλος της σχολικής χρονιάς

6) Να παραμείνουν οι εξετάσεις γλώσσας (IELTS) αλλά μετά το Brexit να ισχύει η αναγνώριση του πτυχίου χωρίς εξετάσεις αναγνώρισης του (PLAB) ή κατώτατου βαθμού πτυχίου.

7) Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ιατρού και αναρρωτικής άδειας να διατηρείται η θέση εργασίας και η άδεια παραμονής.

8) Αναγνώριση της προϋπηρεσίας του/της ιατρού σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο της Ελλάδας στη διαδικασία αίτησης για πρόσληψη στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS)

9) Να διατηρηθεί η ισοτιμία στις διαδικασίες πρόσληψης στο NHS για τους Έλληνες ιατρούς .

10) Fast-track διαδικασίες για την έκδοση άδειας παραμονής σε ιατρούς και στις οικογένειές τους στη μετά Brexit εποχή.

11) Απευθείας συνομιλία και συνεργασία του ΠΙΣ με το GMC και το NHS έτσι ώστε ότι ισχύει για τους Έλληνες ιατρούς στο ΗΒ να ισχύει και για τους Βρετανούς ιατρούς στην Ελλάδα.

12) Μέριμνα για την εξασφάλιση αντίστοιχων διαδικασιών για το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό κατά την αίτηση τους για εργασία στο ΗΒ.

13) Εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ιατρών που ήδη εργάζονται στο ΗΒ και μετά το Brexit.

14) Άμεση έναρξη παραγωγικού διαλόγου για την οριστικοποίηση διαδικασιών με στόχο την προάσπιση της δυνατότητας εργασίας και σπουδών στη ΗΒ. 

15) Δημιουργία διακρατικών συμφωνιών για περαιτέρω ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού ανάμεσα στα δύο κράτη.

Είναι προφανές ότι από την πλευρά μας, τα αντίστοιχα όργανα, με την συμπαράσταση και την συνεργασία της πολιτείας, θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για την καλύτερη δυνατή προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων ιατρών και φοιτητών .

Αγγελική- Ινέτζη Κ. Δημητρακάκη
Καρδιολόγος- Εντατικολόγος MSc
Εκλέκτορας του ΠΙΣ
Πρόεδρος Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Μετανάστευση των νέων ιατρών στο εξωτερικό (ΠΙΣ).

1 σχόλιο:

  1. Αμαν την καταστροφή έφερες. Και τι θα κάνουμε τωρα? Σπουδές στην Βουλγαρία η στην Κύπρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή