Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ο σχεδιασμός του υπ. Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

http://www.zougla.gr/

Με επίκεντρο τη δυνατότητα καθολικής και ισότιμης πρόσβασης για όλους στις υπηρεσίες Υγείας, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο μεταρρυθμίσεων με έμφαση στην ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), σε συνεργασία -σε νέα βάση- με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. 

Βασικοί πυλώνες του συστήματος, όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, θα είναι οι Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής, με νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας και γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους στην αρχή, και οι Μονάδες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης με εξειδικευμένους γιατρούς. Στόχος, είναι ο πολίτης να μπορεί να επισκέπτεται γιατρό όταν τον έχει ανάγκη και να τον κατευθύνει, αν κρίνεται απαραίτητο στο νοσοκομείο. Αν η αλυσίδα λειτουργήσει σωστά θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που σήμερα βρίσκονται στα όριά τους και ο πολίτης θα έχει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.

Κοινή παραδοχή αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «πάσχει», οι «ένοικοι» της οδού Αριστοτέλους προσπαθούσαν να την « θεραπεύσουν», εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί μια από τις σοβαρότερες παραμέτρους για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα έως σήμερα πενιχρά.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε συνεργασθεί με τον ΠΟΥ για την ανάπτυξη ΠΦΥ στη χώρα μας και αυτό που κατέφερε ήταν να «διαλύσει και το ήδη υπάρχον σύστημα» ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, ο οποίος έθεσε σε νέες βάσεις τη συνεργασία με τον ΠΟΥ. 

«Με την εφαρμογή συγκεκριμένων μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν το σύστημα σε αδιέξοδο, ο ΠΟΥ στην Ελλάδα είχε δυσφημιστεί. Μετά από συνεργασία και αφού παρουσιάσαμε όλα τα δεδομένα και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Υγεία, ο ΠΟΥ κατανόησε ότι αυτό που έγινε στη χώρα μας ήταν λάθος και δέχθηκε χωρίς επιφυλάξεις να είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος συμμεριζόμενος τις επιλογές της κυβέρνησης» δήλωσε στο ο κ. Μπασκόζος. Προσέθεσε ότι αποφασίσθηκε η συνέχιση της συνεργασίας με τον ΠΟΥ σε νέα βάση και έχει ξεκινήσει η επεξεργασία ενός σχεδίου για μεταρρυθμίσεις σε όλο τον τομέα της Υγείας με έμφαση στην ολοκλήρωση της ΠΦΥ.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ. Μπασκόζος, καταβάλλεται προσπάθεια για άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η μεγάλη μου αγωνία είναι να εξευρεθούν άμεσες λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, πριν την εφαρμογή του ολοκληρωμένου οραματικού μας προγράμματος. Διότι κάθε μέρα που περνάει με αυτή την άθλια κατάσταση στην ΠΦΥ και τον λαό εξοργίζει αλλά και τις αντοχές των λειτουργών Υγείας δοκιμάζει».

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΩΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΙΑΤΡΟ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ-ΔΥΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ,ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΙΑΤΡΟΣ.
    ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ-ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ.ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή