Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Νοσοκομειακοί γιατροί σε υποχρεωτικές... "διακοπές"

Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - virus.com.gr

Για ένα ακόμη καλοκαίρι, οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των νησιών επιχειρείται να καλυφθούν με υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία της ίδιας υγειονομικής περιφέρειας.

Ο Μάιος σε λίγες ημέρες εκπνέει. Οι προσλήψεις όμως που θα γινόντουσαν στην Υγεία, με έμφαση στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά, ακόμη να φανούν… Ήδη, όμως, η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά και οι ανάγκες πιέζουν… Έτσι, οι Διοικήσεις των ΥΠΕ καταφεύγουν στην παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο των μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού από τα τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα ευθύνης τους, εξαναγκάζοντάς τους σε υποχρεωτικές «διακοπές στο νησί».

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, η οποία με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο (15-05-2015) που στέλνει στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων τις καλεί να καταθέσουν «το ταχύτερο δυνατόν […] συγκεκριμένες προτάσεις συμμετοχής των ιατρών των Νοσοκομείων σε πρόγραμμα κάλυψης επειγουσών και επιτακτικών αναγκών των νησιών». Προειδοποιεί δε ότι «Με δεδομένη την υποχρέωσή μας να καλύψουμε τις ανωτέρω ιατρικές θέσεις, σας ενημερώνουμε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στη συγκεκριμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η Υπηρεσία μας θα αναγκασθεί να καταρτίσει το σχετικό πρόγραμμα και να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις μετακινήσεως των ιατρών, οι οποίες θα είναι άμεσα εκτελεστές».

"Μας θλίβει αφάνταστα το γεγονός ότι η ανωτέρω υπογράμμιση είναι στο αρχικό έγγραφο, που υπογράφεται από τον νέο Διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Καρβούνη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η 5μελής ΕΙΝΑΠ στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, επισημαίνοντας ότι «για μία ακόμη χρονιά επιχειρείται εμβαλωματική επίλυση των υγειονομικών αναγκών των νησιών με την αποδιάρθρωση των νοσοκομείων» και «οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιμετωπίζονται σαν στρατιωτικοί σε περίοδο πολέμου".

Σύμφωνα με τους γιατρούς στη Νίκαια, ήδη ένας ΩΡΛ από το νοσοκομείο, απειλήθηκε με εισαγγελική παρέμβαση από Διευθυντή κέντρου υγείας προκειμένου να μεταβεί άμεσα στην Κάρπαθο, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο τμήμα στη Νίκαια λειτουργεί οριακά.

«Δεν περισσεύουμε στα Δημόσια Νοσοκομεία! Περισσεύει όμως η ανεργία στους νέους γιατρούς! Κι απ’ ότι φαίνεται, περισσεύει και ο αυταρχισμός όταν πρόκειται για επίλυση προβλημάτων, όχι με σοβαρό, οριστικό και μόνιμο τρόπο, αλλά….στου κασίδη το κεφάλι!», υπογραμμίζει η 5μελής ΕΙΝΑΠ, στηλιτεύοντας την πρακτική των άτακτων μετακινήσεων αντί των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, που δείχνει ασέβεια στο έργο των γιατρών και καταστρατηγεί το δικαίωμα στην οικογενειακή, προσωπική και κοινωνική ζωή.

1 σχόλιο:

  1. Νεος,αριστερος,τροπος διακυβερνησης και ληψης αποφασεων για την επιλυση των προβληματων της υγειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή