Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Δελτίο Τύπου ΙΣΠατρών: Εκτεταμένη σύσκεψη υγειονομικών και πολιτικών φορέων της περιοχής μας με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή


Ιατρικός Σύλλογος ΠάτραςΣτην ευρεία σύσκεψη φορέων με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή που πραγματοποιήθηκε στις 28-05-2015, εκπροσωπήθηκε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών μέσω της Προέδρου και της Ταμίας του Συλλόγου κα Γατοπούλου Αικατερίνη που παρίστατο με την ιδιότητα της Διοικήτριας του Νοσοκομείου «Καραμανδάνειο».

Στη διπλή σύσκεψη που διήρκεσε 2 ώρες, συμμετείχαν 40 εκπρόσωποι των πολιτικών και υγειονομικών φορέων της πόλης και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στη συνάντηση, εκτός από Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή, παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας κ. Σπύρος Κοκκινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.
Η πρώτη σύσκεψη με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Κ. Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» κ. Πετρόπουλο, ανέδειξε τις έντονες δυσλειτουργίες που εμφανίζει το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» από την υποστελέχωση του προσωπικού, την υποχρηματοδότηση και τις σοβαρές ελλείψεις, την ανάγκη εξασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του πολυώροφου κτιρίου που θα παραδοθεί προς χρήση στα τέλη του 2015, καθώς και μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την σοβαρή υπολειτουργία των Κέντρων  Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή μας.

Η δεύτερη σύσκεψη διενεργήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Πελετίδη, σχετικά με την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και τις δυσλειτουργίες του Παιδιατρικού Νοσοκομείου «Καραμανδάνειο».

Κατά την εισήγησή της, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε τις ιδιαίτερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του υψηλού δείκτη ανεργίας στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και την ιδιαίτερη μέριμνα που πρέπει να επιδείξει το Υπουργείο για την επίλυση των υγειονομικών προβλημάτων της περιοχής. Τα Νοσοκομεία της Πάτρας έχουν επιβαρυνθεί από τη συρρίκνωση και την υπολειτουργία των τοπικών δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και από την κάλυψη των κενών της Δυτικής Ελλάδας σε δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Τα Νοσοκομεία της περιοχής μας λειτουργούν σε εξαιρετικά οριακό σημείο, λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της έλλειψης ανανέωσης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα την εξουθένωση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού.

Η υπαγωγή του ΠΕΔΥ στην 6η ΥΠΕ χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία έχει δημιουργήσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην προμήθεια υγειονομικού υλικού αλλά και στην απόδοση των εφημεριών των ιατρών και των υπερωριών του προσωπικού για το  πρώτο τρίμηνο του 2015, καθώς δεν επαρκεί, ούτε είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο το υπάρχον διοικητικό προσωπικό της ΥΠΕ να διεκπεραιώσει τη μισθοδοσία και την παραγγελία των προμηθειών. Ο κλειστός προϋπολογισμός για τη λειτουργία της δημόσιας ΠΦΥ (ΠΕΔΥ, κέντρα υγείας) θεωρείται εξαιρετικά πενιχρός και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.  Τα τέσσερα κέντρα υγείας της περιοχής μας (Κάτω Αχαία, Χαλανδρίτσα, Ερυμάνθεια και Κλειτορία) λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας, χάρη στο φιλότιμο του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, που δεν πληρώνεται για το ανεκτίμητο έργο που προσφέρει. Η δυσλειτουργία των εργαστηρίων είναι μόνιμο φαινόμενο. Ο πεπαλαιωμένος στόλος του υποστελεχωμένου ΕΚΑΒ δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κάλυψη των απαραίτητων διακομιδών προς τα Νοσοκομεία, κάτι που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Από την άλλη τα αστικά πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ με τους 55 εναπομείναντες ιατρούς δεν επαρκούν για τη διεύρυνση της λειτουργίας τους σε 24ωρη βάση όπως έχει προγραμματιστεί, ώστε να αποφορτίσει την αυξημένη ροή των ασθενών προς τα Νοσοκομεία για υπηρεσίες ΠΦΥ.  Απαραίτητη μέριμνα πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση των αδικιών κατά των ιατρών που υπηρετούσαν στα πρώην ιατρεία του ΙΚΑ και να δοθεί πολιτική λύση για την εξομάλυνση των εργασιακών σχέσεων ώστε να απαλειφθούν οι διαφορετικών ταχυτήτων συνθήκες εργασίας στο ΠΕΔΥ.

Το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» λειτουργεί με προϋπολογισμό ελαττωμένο κατά 70% σε σχέση με το 2009 με το μισό προσωπικό, ελάττωση των κλινών κατά 150, ενώ καλύπτει εφημεριακά τις μισές ημερολογιακές ημέρες κάθε μήνα, αντιμετωπίζοντας ανάγκες αυξημένης προσέλευσης και νοσηλείας ασθενών. Αυτό δημιουργεί μεγάλη επιβάρυνση στη λειτουργική του επάρκεια σε σχέση με το άλλο νοσηλευτικό πυλώνα της περιοχής που είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η ανάγκη στήριξης της επαρκούς λειτουργίας του 7ου όροφου κτιρίου που παραδίδεται τον Οκτώβριο είναι επιτακτική για την ασφαλή λειτουργία των αντίστοιχων κλινικών. Απαραίτητη θεωρείται η άμεση ανάπτυξη των κλινών ΜΕΘ που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου. Προτάθηκε η επίσπευση ανάπτυξης ψυχιατρικής κλινικής καθώς υπάρχουν μεγάλα κενά στην κάλυψη αναγκών νοσηλείας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που διαθέτει μόνο 24 κλίνες ψυχιατρικής που δεν επαρκούν για τις υφιστάμενες αυξημένες ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Το Νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» είναι το μοναδικό εξειδικευμένο Νοσοκομείο Παίδων που καλύπτει τη Δυτική Ελλάδα και παρέχει μοναδικές υπηρεσίες όπως της παιδοχειρουργικής που έχει ανάγκη την άμεση στήριξη της πολιτείας όσον αφορά τις υποειδικότητες (ΩΡΛ, ορθοπεδική, κλπ). Η άμεση στελέχωση τμημάτων, η αύξηση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου καθώς και η στήριξη του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου είναι αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των μικρών ασθενών σε υπηρεσίες παιδοψυψιατρικής, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, συμβουλευτικής κλπ. 

Τέλος, η έλλειψη κέντρου εφήβων στην περιοχή μας έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στην κάλυψη των ψυχολογικών διαταραχών της εφηβικής ηλικίας. 

Κατά την εισήγησή τους ο δήμαρχος κ. Πελετίδης και η κα Γατοπούλου ανέδειξαν τις ιδιαιτερότητες όσον αφορά τον πενιχρό προϋπολογισμό του Νοσοκομείου «Καραμανδάνειο» και κατατέθηκε υπόμνημα για τις επείγουσες ανάγκες στελέχωσης του ιδρύματος που λειτουργεί πολλά τμήματα σε ανεξάρτητα κτίρια τα οποία έχουν ανάγκη στήριξης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών της ευρύτερης περιοχής. Η Διοικήτρια τόνισε την ανάγκη για άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού επιστημονικού προσωπικού. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Υπουργός απάντησε ότι η τοποθέτηση διοικητών θα γίνει τον Ιούνιο στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας.

Σχετικό υπόμνημα κατατέθηκε και από τους φορείς  και τη διοίκηση για τις χρηματοοικονομικές ανάγκες μεταστέγασης του νέου κτιρίου του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» που αγγίζουν τα 500-600.000 ευρώ καθώς και τις άμεσες ανάγκες στελέχωσης του Νοσοκομείου.

Ο Υπουργός αφού άκουσε με προσοχή όλες τις εισηγήσεις, προέβη στις ακόλουθες εξαγγελίες:
·         Απεδέχθη την πρόταση του Περιφερειάρχη και άλλων φορέων για επίσκεψη στην περιοχή μας προς τα τέλη Ιουνίου.
·         Δεσμεύτηκε για τη συνέργεια του Υπουργείου στην ολοκλήρωση και παράδοση του έργου του 7ου κτιρίου του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» εντός χρονοδιαγράμματος.
·         Έδωσε προτεραιότητα στην άμεση αναβάθμιση των δομών ΠΦΥ όπου αναμένει σύντομα το πόρισμα της επιτροπής ΠΦΥ που έχει θεσπίσει το ΥΥΚΑ.
·         Δε δεσμεύτηκε για θέματα που αφορούν την υποχρηματοδότηση και την αύξηση των πενιχρών προϋπολογισμών.
·         Ανακοίνωσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί 1100 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού Πανελλαδικά που εκκρεμούν από το 2010. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διενέργεια των μόνιμων προσλήψεων, θα εξακολουθήσει ο θεσμός του επικουρικού ιατρού με διετή θητεία με ταχύτερες διαδικασίες επιλογής και πρόσληψης υποψηφίου.
·         Σε πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ και της ΠΟΕΔΗΝ, δόθηκαν λύσεις για την επίσπευση των προλήψεων διοικητικού και παραϊατρικού προσωπικού, που υπολογίζονται στις 900. Η προκήρυξη αυτή αποτελεί τμήμα των 4500 προσλήψεων που έχουν προϋπολογιστεί συνολικά για το χώρο της υγείας.
·         Δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη πρόσληψης 200 διασωστών ΕΚΑΒ και της αγοράς 90 ασθενοφόρων για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών.
·         Προγραμματίζεται εντός του καλοκαιριού η ανάπτυξη 100 κλινών ΜΕΘ Πανελλαδικά για την κάλυψη του υφιστάμενου κενού.
·         Στις 29-05-2015 διενεργείται ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με όλους τους Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν τη δημόσια ΠΦΥ και τη λειτουργία των Νοσοκομείων.
·         Προτίθεται να υποβάλει πρόταση στον Επίτροπο Εργασίας της ΕΕ για προσλήψεις προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας Νοσοκομείων.
·         Προτίθεται να εντάξει σε Πρόγραμμα της Τράπεζας Επενδύσεων, μελέτη για αντικατάσταση εξοπλισμού Νοσοκομείων όταν η συντήρησή των απαρχαιωμένων ιατρικών μηχανημάτων καθίσταται κοστοβόρα και επιζήμια. 

Ο Υπουργός εξήρε το σημαντικό ρόλο και την μεγάλη προσφορά των Νοσοκομείων της Πάτρας σε όλη τη Δυτική Ελλάδα καθώς και του μοναδικού Παιδιατρικού Νοσοκομείου της περιοχής μας και προτίθεται να συμβάλει θετικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους αλλά και των δομών ΠΦΥ.

Η Πρόεδρος               Ο Γραμματέας


Άννα Μαστοράκου    Γεώργιος Πατριαρχέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου