Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Μελανά χρώματα για την Υγεία στην Ελλάδα από “Independent” και “Deutsche Welle”

Τα ελληνικά νοσοκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε τα βασικά υλικά για επεμβάσεις και θεραπευτικές πράξεις, σύμφωνα με τον "Independent".

IATRONET.GR.

“Τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από υλικό, όπως παυσίπονα, ψαλίδια και σεντόνια, καθώς οι περικοπές στους προϋπολογισμούς έχουν καταστήσει τις υπηρεσίες Υγείας ανίκανες να προμηθευτούν βασικά είδη για επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις”.

Με τον τρόπο αυτό ξεκινά ο δημοσιογράφος του βρετανικού “Independent” την περιγραφή του στην εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα στη χώρα μας.

Στον απόηχο του σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος των 2,1 δισ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του έτους, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τη ρήση “όπου ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι”...

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο στα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία αντιμετωπίζουν πλέον την Ελλάδα ως έναν αξιοθρήνητο παρία.

Σύμφωνα με τον “Independent”, οι μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό της Υγείας, σε συνδυασμό με την ανεργία, κατέστησαν ανασφάλιστους 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, από μόλις 500.000 που ήταν το 2008:

“Ερχόμενος στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε το εισιτήριο των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις στην Υγεία, παρά την ανάγκη για λιτότητα και την κριτική από τους δανειστές.

Οι δαπάνες για την Υγεία έχουν υποχωρήσει κατά 25% από το 2009, οδηγώντας σε ελλείψεις ακόμη και στα πιο βασικά χειρουργικά είδη και αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για τις αμοιβές του νοσηλευτικού προσωπικού.

Ένας ειδικευόμενος χειρουργός στο ΚΑΤ, που είναι ένα σημαντικό νοσοκομείο στην Αθήνα, ανέφερε ότι η κατάσταση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.

Δεν υπάρχουν χρήματα να επιδιορθωθεί ο ιατρικός εξοπλισμός, για βενζίνη στα ασθενοφόρα, προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ή αγορά υλικού”.

Deutsche Welle

Με αρνητικά σχόλια περιγράφει την κατάσταση στην Υγεία και δημοσίευμα του γερμανικού μέσου “Deutsche Welle”.

Καλύπτοντας επίσκεψη αντιπροσωπείας Γερμανών βουλευτών σε νοσοκομεία, κοινωνικούς φορείς και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφέρει τα εξής:

“Η εικόνα που αποτυπώθηκε από τις συναντήσεις με πολιτικούς, βουλευτές, γιατρούς, διοικήσεις νοσοκομείων, κοινωνικών φορέων και αρμόδιους σε θέματα Υγείας κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, επιβεβαιώνει τα όσα είχαν διαβάσει οι Γερμανοί βουλευτές στον τύπο.

Η κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της, το πρόγραμμα λιτότητας, έτσι όπως εφαρμόστηκε, έχει επιβαρύνει μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού σε όλες τις πτυχές της ζωής του.

Η υψηλή ανεργία έχει προκαλέσει τρομακτικές αλλαγές στην καθημερινότητα από τη μια μέρα στην άλλη και έπληξε ιδιαίτερα το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”.

Ανασφάλιστοι

Εκείνο που κατέπληξε τη Μαρία Μίχαλκ, βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, είναι ο τεράστιος αριθμός ανασφάλιστων που αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια.

Χάρη στην υπουργική απόφαση του νέου υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, για δωρεάν κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών τους, μπορούν τώρα να απευθύνονται στα νοσοκομεία.

“Στις συζητήσεις προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις και καταγράψαμε πως υπάρχει πρόσφατη απόφαση ότι όλοι οι ανασφάλιστοι, ακόμη και πάνω από ένα χρόνο, θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», είπε η Γερμανίδα βουλευτής στη Deutsche Welle.

“Αλλά, στην ερώτησή μας πώς αυτό θα εξασφαλιστεί οικονομικά, πρέπει να σας πω ότι δεν πήραμε ικανοποιητική απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο επικεφαλής του μας είπε απλά ότι υπάρχει τρόπος. Από την άλλη πλευρά στα νοσοκομεία μάθαμε ότι το κράτος δεν είναι σε θέση να καλύψει τη δαπάνη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Μάθαμε, επίσης, ότι πολλοί γιατροί φεύγουν για να έρθουν και σε μας στη Γερμανία αφήνοντας μεγάλο κενό πίσω τους. Είναι απαράδεκτο!

Εξαίρεση

Ο Χάραλντ Βάινμπεργκ, από το κόμμα “Η Αριστερά”, διατύπωσε στη Deutsche Welle το δικό του συμπέρασμα.

“Πρέπει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να εξαιρεθεί ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα το σύστημα Υγείας από τον έλεγχο της τρόικας και να δοθεί χρηματοδότηση για το καλό των ασθενών που υποφέρουν.

Ένα ακόμη συμπέρασμα ίσως αυτής της επίσκεψης της αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχαν τρεις χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, δύο σοσιαλδημοκράτες, ένας από το κόμμα των Πρασίνων και εγώ από την Αριστερά, είναι ότι ένοιωσα ότι όλοι συμμερίστηκαν τους πάσχοντες.

Και διαπίστωσα ρωγμές στην σταθερή θέση των συναδέλφων μου ότι για όλα φταίνε οι Έλληνες”.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου