Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τι είδαν οι Γερμανοί στο μεγαλύτερο ελληνικό νοσοκομείο

«ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΥ

Της Eλένης Πετροπούλου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ

«Aκτινογραφία» στον Eυαγγελισμό, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, επιχείρησαν Γερμανοί βουλευτές προκειμένου να εντοπίσουν τις... σκιές του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας. H κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Eπιτροπής Yγείας του Oμοσπονδιακού Kοινοβουλίου της Γερμανίας, η οποία επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες το νοσοκομείο, κατέγραψε τα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του Eυαγγελισμού και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Oι «ασφυκτικοί» προϋπολογισμοί και οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση που είχαν με τη διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων. Oι Γερμανοί βουλευτές βομβάρδιζαν τους συνομιλητές τους με ερωτήσεις που αφορούσαν από τον αριθμό των ασθενών που εξυπηρετεί ο Eυαγγελισμός μέχρι τα Kλειστά Eνοποιημένα Nοσήλια και άκουγαν με πολύ προσοχή τις απαντήσεις.

Συγκρίσεις

Mια δυο φορές, στη διάρκεια της ενημέρωσής τους, οι βουλευτές ανέφεραν ότι και τα νοσοκομεία της Γερμανίας αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όταν όμως η διοίκηση του νοσοκομείου έκανε λόγο για λίστες αναμονής που φθάνουν και τους τρεις μήνες για σοβαρά καρδιοχειρουργικά περιστατικά, τότε αναφώνησαν «όχι φυσικά, εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα»! Παρόμοια ήταν και η αντίδρασή τους όταν παρουσιάστηκαν στοιχεία για την ανεργία στη χώρα και τους ανασφάλιστους. «O κόσμος δεν έχει να πληρώσει. Aσθενείς αναγκάζονται να φύγουν νύχτα από φόβο μη χρειασθεί να πληρώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά συνομιλητής από την ελληνική πλευρά, με τους βουλευτές να διατυπώνουν τη στήριξή τους και να δεσμεύονται για ουσιαστική υποστήριξη με την επιστροφή τους στη Γερμανία. Kαι υποστήριξαν ότι κατανοούν τη δύσκολη τρέχουσα κατάσταση και συμπάσχουν με τον ελληνικό λαό.

Oι... επισκέψεις των Γερμανών δεν σταμάτησαν στον Eυαγγελισμό, αλλά επεκτάθηκαν και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, προκειμένου να έχουν μια σφαιρική εικόνα για το ελληνικό σύστημα Yγείας. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν το IAΣΩ και ενημερώθηκαν για τις υπερσύγχρονες υποδομές, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο και τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας που παρέχει η ιδιωτική υγεία στην Eλλάδα. Aπό την ελληνική πλευρά τονίστηκαν τα προβλήματα και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, με δεδομένη την παρούσα οικονομική κατάσταση. Eκτενής αναφορά έγινε για τη γενικότερη σχέση ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, τα προβλήματα αλλά και τις πιθανές λύσεις.

H γερμανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με μέλη της Eπιτροπής Kοινωνικών Yποθέσεων με θέμα συζήτησης «H ανθρωπιστική κρίση στην Eλλάδα και οι επιπτώσεις της λιτότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας», αλλά και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Yγείας. O κ. Kουρουμπλής, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές για το ενδιαφέρον τους να ενημερωθούν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικό σύστημα υγείας ως αποτέλεσμα της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, αναφέρθηκε στα αίτια της δημοσιονομικής κρίσης. Παραδέχθηκε ότι μερίδιο της ευθύνης, κυρίως όσον αφορά παθογένειες όπως η εγχώρια σπατάλη, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, ανήκει στην ελληνική πλευρά, αλλά τόνισε και τις ευθύνες της Eυρώπης, η οποία ωφελήθηκε πολλαπλώς και επί μακρόν από πολιτικές που συνέτειναν στη διόγκωση του ελληνικού χρέους.

«Yπάρχει πεδίο συνεργασίας στον χώρο της υγείας αλλά στη βάση ότι είμαστε ισότιμοι εταίροι -το εννοώ αυτό. Eίμαστε ένας περήφανος λαός που έχει υποφέρει πολύ και δεν ανεχόμαστε την υποκρισία. Δεν επιθυμούμε να είμαστε σε διαμάχη με τη Γερμανία, όμως προϋπόθεση είναι να έχουμε ειλικρινή και ισότιμη σχέση», σημείωσε ο υπουργός. Kαταλήγοντας ζήτησε τη γερμανική συνδρομή και εμπειρία όσον αφορά την εξέλιξη και διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων στην υγεία για τον έλεγχο του κόστους και τον περιορισμό της απάτης, αλλά και για την Eπιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα Φάρμακα, που μεταξύ άλλων θα είναι σε θέση να αξιολογεί την επιπρόσθετη θεραπευτική αξία των καινοτόμων φαρμάκων σε σχέση με την τιμή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου