Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ρωμανιάς: «Ανόητες οι προτάσεις των δανειστών για το συνταξιοδοτικό»

http://www.zougla.gr/

«Οι δανειστές δεν έχουν μετακινηθεί ούτε ένα εκατοστό από αυτά που ζητούσαν μέχρι και πέρυσι», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Ρωμανιάς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Ασφαλιστικό, στα Χανιά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανόητη» την πρόταση των δανειστών για τα όρια συνταξιοδότησης, με την οποία ζητούν από το 2016 και για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος 2012 να ισχύσουν τα νέα όρια ηλικίας, δηλαδή το 67ο έτος της ηλικίας τους.

«Κάτι τέτοιο εκτός από αντικοινωνικό είναι και ανόητο», τόνισε ο κ.Ρωμανιάς «καθώς η υποβολή 300.000 αιτήσεων για σύνταξη, θα βούλιαζε τα ασφαλιστικά ταμεία», ενώ αναφέρθηκε και στις αποφάσεις του ΣτΕ, που έχει ακυρώσει προηγούμενες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, στους μισθούς των ενστόλων κτλ.

«Τι αξία έχει να ψηφίσουμε έναν νόμο και στη συνέχεια το ΣτΕ να τον ακυρώσει» ανέφερε ο κ. Ρωμανιάς, προσθέτοντας ότι μια εξήγηση για την «ανεξήγητη» όπως τη χαρακτήρισε επιμονή των δανειστών, είναι ότι οι προτάσεις τους δεν βασίζονται σε τεχνοκρατικά στοιχεία αλλά σε πολιτικά.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης

Όσον αφορά στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στο «παζάρι» που παίζεται για την 13η σύνταξη, για το ύψος της κατώτατης σύνταξης, ενώ αποκάλυψε ότι πρόταση των δανειστών είναι να συνδεθεί με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, τόνισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα δεχτεί μειώσεις στις επικουρικές και κύριες συντάξεις, ενώ επεσήμανε ότι στην πράξη έχει καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και οι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται κανονικά, χωρίς μειώσεις.

Ρευστότητα για τις συντάξεις μέχρι το 2017

Σε ερώτηση για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στις «καταστρεπτικές» συνέπειες του PSI για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, το οποίο χαρακτήρισε «μη βιώσιμο», ενώ πρόσθεσε ότι οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι αποκατάσταση των απωλειών που προκλήθηκαν από το «κούρεμα» των ταμείων.

«Δεν έχουμε πρόβλημα να πληρώνουμε τις συντάξεις το 2015, το 2016, το 2017, ρευστότητα υπάρχει. Αργότερα όμως, μετά το 2017 το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο», επεσήμανε.

Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στη δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, με το οποιο ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου θα μεταβιβαστεί στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τέλος, επεσήμανε την ευεργετική επίδραση του νόμου για την ρύθμιση των 100 δόσεων, με την οποία κάθε μήνα το ασφαλιστικό σύστημα ενισχύεται από την καταβολή εισφορών, παλαιών και τρέχοντων, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν καταβάλλονταν.

5 σχόλια:

  1. Αλλα για το μοναδικο ειδικο μισθολογιο που δεν επανηλθε στα προ μνημονιου επιπεδα,αυτο των ιατρων ΕΣΥ,τσιμουδια,ε,αριστεροι φιλοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανόητες οι προτάσεις των δανειστών για το συνταξιοδοτικό. Μάλιστα! Όλοι είναι ανόητοι εκτός από εσάς κύριε Ρωμανιά. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι μπορεί αυτοί να είναι ανόητοι, αλλά στη δική τους χώρα δεν υπάρχουν οι παθογένειες του Ασφαλιστικού μας συστήματος. Μήπως λοιπόν αντί να συντάσσεστε με ότι ακούγεται ευχάριστο στους ψηφοφόρους σας, είναι ώρα να πούμε και καμιά αλήθεια; Τι να το κάνω το να βγω στη σύνταξη στα 62, στα 52 ή και στα 42 όταν οι δυνατότητες του συστήματος είναι να μου παρέχει σύνταξη μόνο για τα επόμενα 2 χρόνια; Είναι δυνατόν να συντηρεί η Ελλαδίτσα των 2.000.000 ανέργων τόσους συνταξιούχους; 1+1=2 γιατί τόσος λαϊκισμός; Κάντε ένα δημοψήφισμα να δείτε αν τον άλλον τον νοιάζει το πότε θα βγει στη σύνταξη ή το πόσα θα παίρνει αλλά και για πόσο καιρό. Ο ιδιωτικός τομέας έχει πληρώσει πολύ ακριβά την οικονομική κρίση και κυρίως οι νέοι των οποίων το μέλλον έχει υποθηκευτεί από τη γενιά σας χωρίς να τους ρωτήσετε. Ας κάνουν την καρδιά τους "πέτρα" οι 60άρηδες για χάρη της νεολαίας! Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα; Οι νέοι μαστίζονται από ανεργία ήδη εδώ και πέντε χρόνια (πάει μια πενταετία από την πιο παραγωγική τους ηλικία), θα κάνετε τίποτα γι' αυτό; Σύνταξη στα 70 λοιπόν και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαιώματα και για όσους δεν έχουν! Και να μας πείτε σε ποιών την καμπούρα τα έχουν θεμελιώσει όμως. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και ας αφήσετε οι κυβερνώντες το λαϊκισμό που τόσο μας έχει αηδιάσει!!! Σας θυμίζω πως στον ιδιωτικό τομέα το ερώτημα "πότε θα πάρω σύνταξη;" απασχολεί λιγότερο από το αν θα πάρω σύνταξη. Καλή προσγείωση σας εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι γιατροι να βγαινουν στη συνταξη 67 ετων παππουδες, να εφημερευουν να ξενυχτουν να χειρουργουν.... Οι δημοσιοι υπαλληλοι με ωριμα συνταξιοδοτικα δικαιωματα(!!!!!!!!!!) οι μαμαδες με ανηλικα μωρα 16 κΙ 17 ετων να βγαινουν στα 55 (!!!!!!!). Επειδη δεν μπορουν αλλο βρε αδερφε να καθονται στη καρεκλα να δουλευουν... Ε δεν παμε καλα ρε παιδια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια 55 εισαστε καλά? στρατοί συνταξιούχων με ανήλικα τέκνα 16-17-18-19...ετών, και βάλε, απο τα σαράντα κάτι παρακαλώ, ολα αυτα με τις ευλογίες των κυρίων Ρωμανιάδων που αλλο δεν ξέρουν απο το να χαιδευουν αυτιά, καντε εναν υπολογισμό και θα εκπλαγείτε για το νούμερο, ειναι πολύ κοντά στο χρέος της χώρας σε βάθος δεκαετίας.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΟΥΛΕΨΑΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ 30.
      ΕΙΜΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 55,ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟ ΤΕΚΝΟ 9 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΧΩ ΗΔΗ ΔΟΥΛΕΨΕΙ 25 ΧΡΟΝΙΑ..ΚΑΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ,ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ.ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ.ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ? ΘΑ ΚΑΘΟΜΑΙ ΚΑΙΘΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΤΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΑΩ.ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΛΙΩΣ.ΤΟΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ: ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΦΕΙΑ ΤΟΥ ΙΚΑ.ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΛΠ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΑΝΕ :ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΨΕΣ? ΤΕΛΟΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΣ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.ΠΟΣΟ ΑΦΕΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ?

      Διαγραφή